Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Bylinky > BYLINKY VE STRAVĚ

BYLINKY VE STRAVĚ

18.6.2007 / Rubrika: Bylinky

Léčivé bylinky lze zahrnout i do jídelníčku. V našem seznamu najdete použití dané rostliny při vaření i její údajné léčebné účinky. Bylinky se používají jen v nepatrném množství, a mají proto většinou malou výživnou hodnotu.

Bazalka

Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti.

Bobkový list

Důležitá přísada kořenící směsi zvané bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.

Brutnák lékařský

Jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů.

Fenykl

Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.

Kerblík

Tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.

Kopr

Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.

Koriandr

Aromatické listy jsou součástí karí, přidávají se do salátů a do omáček. V bylinkářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.

Máta

Listy mnoha druhů máty se používají při vaření - například k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení.

Oregano (dobromysl)

Tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství.

Pažitka

Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.

Petržel

Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku.

Rozmarýn

V celém Středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.

Šalvěj nachová a červená

Šalvěj se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje zažívání těžkých, tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Šalvěj lze také použít jako kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrném pocení.

Tymián

Tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

Další články z rubriky
Kontryhel "Ženská bylina"

Kontryhel "Ženská bylina"

28.5.2018 / Rubrika: Bylinky
Kontryhel nebo-li Alchemilla vulgaris se používá k léčbě různých zdravotních problémů, je však známý především jako "ženská bylina", která léčí celou řadu ženských potíží.
Heřmánek - doma nikdy nesmí chybět

Heřmánek - doma nikdy nesmí chybět

11.12.2017 / Rubrika: Bylinky
Bližší popis této známé rostliny určitě není nutný. Od května do září sbíráme květy za slunečného dne. Nikoho nepřekvapím tvrzením, že heřmánek je „všelékem“, zvláště pro malé děti. V každé rodině by měl být dítěti podáván heřmánkový čaj především při křečích a bolestech v bříšku. Pomáhá při nadýmání, průjmu, vyrážkách, bolestech žaludku, při poruchách menstruace, vynechání měsíčků a různých jiných bolestech břicha, při nespavosti, horečce, bolesti ran a zubů, při zánětu nadvarlat.
Další články z rubriky Bylinky...
Aktuálně v diskusích
včera22:29
15 reakcí

Doplňky na klouby

ano , je, mrkni na alavis.cz a tam najdeš večkeré info co potřebuješ

Jana
14.10.23:46
19 reakcí

Bolesti kloubů

na bolest v dnešní době jedině alavis

Renata
13.10.9:20
29 reakcí

Vitamíny

Jj slunicko je dulezity pro vitamin D, zkus vigantolvit.cz, je to ted novinka.

Dana
8.10.12:09
204 reakcí

Bylinky na hubnuti?

Já jsem ji koupila zde https://www.altaherba.cz/redukce-vahy a zkoušela jsem i ten čaj a je také velice odbrý.

Ivka
3.10.10:35
31 reakcí

Rybí olej

Není lepší vitamíny doplňovat díky jídlu jako jsou ryby a vajíčka než takhle uměle ?

Alča
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.