Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Bylinky > BYLINKY VE STRAVĚ

BYLINKY VE STRAVĚ

18.6.2007 / Rubrika: Bylinky

Léčivé bylinky lze zahrnout i do jídelníčku. V našem seznamu najdete použití dané rostliny při vaření i její údajné léčebné účinky. Bylinky se používají jen v nepatrném množství, a mají proto většinou malou výživnou hodnotu.

Bazalka

Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti.

Bobkový list

Důležitá přísada kořenící směsi zvané bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.

Brutnák lékařský

Jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů.

Fenykl

Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.

Kerblík

Tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.

Kopr

Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.

Koriandr

Aromatické listy jsou součástí karí, přidávají se do salátů a do omáček. V bylinkářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.

Máta

Listy mnoha druhů máty se používají při vaření - například k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení.

Oregano (dobromysl)

Tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství.

Pažitka

Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.

Petržel

Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku.

Rozmarýn

V celém Středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.

Šalvěj nachová a červená

Šalvěj se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje zažívání těžkých, tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Šalvěj lze také použít jako kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrném pocení.

Tymián

Tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

Další články z rubriky
Heřmánek - doma nikdy nesmí chybět

Heřmánek - doma nikdy nesmí chybět

11.12.2017 / Rubrika: Bylinky
Bližší popis této známé rostliny určitě není nutný. Od května do září sbíráme květy za slunečného dne. Nikoho nepřekvapím tvrzením, že heřmánek je „všelékem“, zvláště pro malé děti. V každé rodině by měl být dítěti podáván heřmánkový čaj především při křečích a bolestech v bříšku. Pomáhá při nadýmání, průjmu, vyrážkách, bolestech žaludku, při poruchách menstruace, vynechání měsíčků a různých jiných bolestech břicha, při nespavosti, horečce, bolesti ran a zubů, při zánětu nadvarlat.
Rýmovníkem proti nachlazení

Rýmovníkem proti nachlazení

30.10.2017 / Rubrika: Bylinky
Podzim patří mezi nejbarevnější roční období. Vnímání přírodních krás vám, ale může překazit nachlazení a rýma, které číhají na každém rohu. Jak se říká: Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. A s nosem neustále zabořeným do kapesníku si moc radosti neužijete.
Další články z rubriky Bylinky...
Aktuálně v diskusích
včera12:52
56 reakcí

lactobacily s probiotiky

Irena: 12 kmenů je fajn, ale chybí "prebiotika", což je škoda. Pak je to jako mít super auto, ale nemít do něj benzín

Rosťa
29.11.12:21
125 reakcí

Bylinky na hubnuti?

:D to je nejspíš nejlepší rada.. ale o tom nejíst to bohužel jenom není:D Já se hodně dlouho snažila zhubnout a že sem jedla hodně.. hodně málo... (zkráceno)

Anonym
29.11.0:59
41 reakcí

Zkušenost s doplňky stravy Revitanerv?

Objednávám si doplňky stravy na guaranaplus můžu doporučit:)

Anonym
25.11.21:10
99 reakcí

Vápník

Osobně se ztotožňuji s tvrzením ohledně toho maxi kalzu. Taky nemám osobně ráda žádné doplňky, jednoduše mi nechutnají, ale ten maxi kalz ano :)

Navrátilová
23.11.10:00
3 reakcí

Doplňky na klouby

Ahojky, mě se osvědčily bylinné kapsle flexiharpan (www.flexiharpan.cz/) A ty mě teda pomohly docela rychle... :) Tak dávám jen další tip :)

Jarka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení