Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Bylinky > BYLINKY VE STRAVĚ

BYLINKY VE STRAVĚ

18.6.2007 / Rubrika: Bylinky

Léčivé bylinky lze zahrnout i do jídelníčku. V našem seznamu najdete použití dané rostliny při vaření i její údajné léčebné účinky. Bylinky se používají jen v nepatrném množství, a mají proto většinou malou výživnou hodnotu.

Bazalka

Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti.

Bobkový list

Důležitá přísada kořenící směsi zvané bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.

Brutnák lékařský

Jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů.

Fenykl

Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.

Kerblík

Tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.

Kopr

Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.

Koriandr

Aromatické listy jsou součástí karí, přidávají se do salátů a do omáček. V bylinkářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.

Máta

Listy mnoha druhů máty se používají při vaření - například k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení.

Oregano (dobromysl)

Tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství.

Pažitka

Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.

Petržel

Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku.

Rozmarýn

V celém Středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.

Šalvěj nachová a červená

Šalvěj se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje zažívání těžkých, tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Šalvěj lze také použít jako kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrném pocení.

Tymián

Tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

Další články z rubriky
Sléz přehlížený

Sléz přehlížený

8.9.2017 / Rubrika: Bylinky
Sléz přehlížený (malva neglecta wallr.) má malé listy a roste při plotech, okrajích cest, při starých zdech a na rumištích, vždy však jen v blízkosti obývaných prostorů. Kdybychom jej někdy nalezli dále od obce, potom je vcelku jisté, že tam bylo kdysi hospodářství nebo dům.
Hřebíček nejen do punče

Hřebíček nejen do punče

23.8.2016 / Rubrika: Bylinky
Bolí vás zub? Zakousněte se do hřebíčku!
Je to starý a osvědčený lidový recept, jak utlumit jednu z nejnepříjemnějších bolestí - bolest zubů a dásní. A jak nám dokáže hřebíček ještě pomoci, o tom více v článku.
Další články z rubriky Bylinky...
Aktuálně v diskusích
13.10.10:48
117 reakcí

Bylinky na hubnuti?

Deniso, v Brně doporučuji navštívit lékárnu Zelený Anděl, sídlí Ďurďákova 13a, Černá Pole. Je to lékárna zaměřená na alternativní medicínu. Mají... (zkráceno)

Bzenka
10.10.14:45
30 reakcí

5-HTP

Firma Woykoff vyrábí doplněk s 5-HTP. Jmenuje se allegra 5-HTP, je to docela novinka a má velký úspěch.

Tamara
24.9.14:57
95 reakcí

Vápník

Já maxi kalz beru... Nemám s ním nejmenší problém :) Šumivky jsou chutné :)

Moly
3.9.14:10
21 reakcí

zdravá výživa

Já mám nejradši Wellness výrobky od Oriflame.Nápoje,tyčinky,polévky a také vitamíny. Jsem s nimi velmi spokojená. ... (zkráceno)

Sofie
28.8.8:42
52 reakcí

lactobacily s probiotiky

Ještě že ty probiotika máme, jinak by po náporu antibiotik byla naše těla úplně zničená...

Lenička66
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení