Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    

Vitamin C

19.6.2005 / Rubrika: Doplňky stravy

Něco málo z dějin vitaminu C…
Tento vitamin lidstvo zná téměř 100 let. Následky jeho nedostatku (tzv. kurděje) lze pozorovat na kostrách z doby kamenné a bronzové. Traduje se také tato nemoc jako nemoc námořníků plavících se měsíce na lodi bez zdroje tohoto vitaminu. Jedním z nich byl Jacques Cartier, jehož posádku kurděje rovněž postihly. Tento zkušený námořník zakotvil na řece St. Lawrence a na radu místních Indiánů začala posádka lodi konzumovat kůru a jehličí jistého stromu. Všichni se vyléčili. Po návratu tuto historku Cartierovi však nikdo nevěřil.

V roce 1747 objevil skotský lékař James Lind příznivé účinky citrusových plodů. Až v roce 1928 izoloval jako první vitamin C Albert Szent Gyorgii z papriky.

K čemu je vitamin C v těle dobrý?
Vitamin C plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Je antioxydantem, což znamená, že pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radikály. Ty v těle vznikají účinkem kyslíku. Každou lidskou buňku napadne denně tisíce volných kyslíkových radikálů. Při nedostatečné ochraně této buňky mimo jiné také vitaminem C by došlo k jejímu zvrhnutí v rakovinové bujení.

Vitamin C také působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Účastní se tvorby kolagenu, hormonů nadledvin, karnitinu a dopaminu. Účastní se také metabolismu žlučových kyselin, mědi a železa. Tento vitamin také chrání organismus před těžkými kovy.

Další významnou roli hraje ve fungování imunitního systému. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci a rovněž proti chladu.

Co se stane při nedostatku vitaminu C? Jak již bylo popsáno v prvním díle tohoto seriálu, vitamin C má v lidském organismu celou řadu nezastupitelných funkcí. Proto se nelze divit, že při jeho nedostatku dochází k mnoha nebezpečným příznakům.

Vzhledem ke své antioxidační funkci a významné roli při tvorbě kolagenu dochází při jeho nedostatku ke ztrátě pružnosti cév. Častými příznaky jsou proto krvácení do kůže, sliznic, kloubů a pod okostici. U malých dětí a kojenců se nedostatek vitaminu C projeví neprospíváním, chudokrevností, poruchou osifikace. Tato nemoc je nazývá skorbut neboli kurděje.

Při poklesu příjmu vitaminu C pod 10 mg denně se tato choroba projeví u každého člověka. Na nedostatek vitaminu C lze i zemřít. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje zejména při zvýšené námaze nebo při těžkém zdravotním stavu ( při polytraumatu se spotřeba vitaminu C zvýší až trojnásobně). Při sepsi se zásoby tohoto vitaminu vyčerpají již za 48 hodin.

Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz

Jaká je denní potřeba vitaminu C?

Potřeba vitaminu C je závislá na věku. Ve věku 0–1 roku je tato denní potřeba 50 mg, ve věku 1–3 roky je to 60 mg, u 4–6letých 70 mg, u 7–10letých 80 mg, v pubertě je tato potřeba 90 mg u chlapců a 100 mg u děvčat, ve věku 15–18 roků 100 mg u chlapců a 90 mg u děvčat.

Při fyzické námaze se tato potřeba zvyšuje o 10 mg. V dospělosti je denní potřeba vitaminu C v rozmezí 70–100 mg. U všech lidí se zvyšuje při infekci, hojení ran, rychlým růstu. Tato potřeba se zvyšuje i při kouření cigaret a to až o 60–100 %. V těhotenství by měla těhotná žena přijímat 110 mg vitaminu C, při kojení až 120–150 mg.

zdroj: Celostnimedicina.cz

Další články z rubriky
Jak Vám pomůže vláknina při detoxikaci?

Jak Vám pomůže vláknina při detoxikaci?

18.5.2015 / Rubrika: Doplňky stravy
Příjem vlákniny je pro tělo nezbytný. Málokdo z nás si její potřebu uvědomuje. Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Obě varianty jsou pro naše tělo důležité.
Nerozpustnou vlákninu hledejme především v ovoci, zelenině, houbách, ořechách a celozrnných potravinách. Je prevencí proti zácpě, rakovině střev a zmírňuje hemeroidy. V tlustém střevě se rozpouští vláknina rozpustná. Obsahuje ji například hrášek, fazole, ječmen a sója.
Jak vám potravinové doplňky mohou pomáhat

Jak vám potravinové doplňky mohou pomáhat

23.9.2013 / Rubrika: Doplňky stravy
Multivitaminové a multiminerální potravinové doplňky se často používají jako pojistka proti nedostatku nutričních látek, ale současný výzkum nabízí dobré důvody pro užívání potravinových doplňků a léčivých rostlin, a to preventivně i pro léčení.
Další články z rubriky Doplňky stravy...
Aktuálně v diskusích
13.12.12:52
56 reakcí

lactobacily s probiotiky

Irena: 12 kmenů je fajn, ale chybí "prebiotika", což je škoda. Pak je to jako mít super auto, ale nemít do něj benzín

Rosťa
29.11.12:21
125 reakcí

Bylinky na hubnuti?

:D to je nejspíš nejlepší rada.. ale o tom nejíst to bohužel jenom není:D Já se hodně dlouho snažila zhubnout a že sem jedla hodně.. hodně málo... (zkráceno)

Anonym
29.11.0:59
41 reakcí

Zkušenost s doplňky stravy Revitanerv?

Objednávám si doplňky stravy na guaranaplus můžu doporučit:)

Anonym
25.11.21:10
99 reakcí

Vápník

Osobně se ztotožňuji s tvrzením ohledně toho maxi kalzu. Taky nemám osobně ráda žádné doplňky, jednoduše mi nechutnají, ale ten maxi kalz ano :)

Navrátilová
23.11.10:00
3 reakcí

Doplňky na klouby

Ahojky, mě se osvědčily bylinné kapsle flexiharpan (www.flexiharpan.cz/) A ty mě teda pomohly docela rychle... :) Tak dávám jen další tip :)

Jarka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení