Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > A ještě jednou "Vejce"

A ještě jednou "Vejce"

21.3.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

A ještě jednou „Vejce“

Blíží se nám čas Velikonoc a „Vejce“ tedy budou jením z hlavních témat. Pojďme se společně podívat na to, jak poznáme jejich čerstvost, co nám prozradí etiketa na obalu a na závěr pár receptů, které Vám jistě zachutnají.

Na co bychom si měli dát pozor, než nějaké to vajíčko koupíme?

Důležité je nenechat se zlákat cenou, ale podívat se i na údaje uvedené na obalu, především na datum spotřeby. Z obchodu bychom si neměli odnášet vejce špinavá, nakřáplá, se znaky plísně nebo jinak poškozená.

Za opravdu čerstvá vejce lze označit taková, která slepice snesly před méně než deseti dny. Poté je odborníci doporučují používat k vaření a pečení. Trvanlivost vajec je 28 dní po snesení.

Staré vejce ve sklenici vody plave na hladině, po rozklepnutí se rozteče do stran, bílek se špatně odděluje od žloutku, po uvaření není žloutek uprostřed vejce... Přečtěte si tipy pro nákup a vyzkoušejte čtenářské recepty.

Co prozradí etiketa na obalu?

Jakostní třída znamená

  • čerstvá vejce značená Extra A: musí být vytříděna do 2 dnů a smějí se prodávat jen 7 dní, pak se musí páska s nápisem Extra A odstranit a dál vejce prodávat jako třídu A
  • čerstvá vejce A: tříděná konzumní vejce
  • vejce B: netříděná směs malých i velkých vajec; která mohla být chladírensky skladovaná nebo konzervovaná
  • Hmotnostní skupiny vajec:

  • XL, velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
  • L, velké vejce, hmotnost od 63g do 73 gramů
  • M, středně velké vejce, hmotnost od 53g do 63g
  • S ,malé vejce, hmotnost méně než 53g
  • Na etiketě rovněž musí být označena doba minimální trvanlivosti a upozornění spotřebiteli, aby uchovával vejce při teplotě 5 až 8 °C. Pokojová teplota, ale i mráz vejcím škodí. I ve stánku v tržnici se nám musí dostat jasné informace, odkud vejce pochází, z jaké země bylo dovezeno. Nutné také je, aby prodejce dodržel skladování v patřičné teplotě, aby tedy v létě měl k dispozici chladničku a v zimě vejce chránil před mrazem.

    Jak poznat stáří vejce

    Uvedeme si pár tipů jak poznáme čerstvost vajíčka:

    Sklenici s vodou

    Čerstvé vajíčko ale poznáte, i aniž byste ho rozklepli: Na svém širším konci má totiž každé vejce vzduchovou bublinu, čerstvé docela malou, ale jak vajíčko stárne, bublina se zvětšuje. K úspěšnému provedení testu tak stačí ponořit jej do sklenice s vodou:

  • Zcela čerstvé vejce: Vzduchová komora je ještě malá a vejce relativně těžké. Proto čerstvé vejce klesne rychle ke dnu a zůstane ležet naplocho
  • Sedm dnů staré vejce: Vzduchová komora se již zvětšila, vejce se pomalu postaví na špičku
  • Dva až tři týdny stará vejce: Vzduchová komora se natolik zvětšila, že vejce stojí na špičce a vyplave k hladině
  • Při rozklepnutí

  • Čerstvé vejce: Žloutek je téměř ve tvaru koule a dokola ho stejnoměrně obklopuje kompaktní bílek. Čím je vejce starší, tím víc se rozběhne do plochy
  • Sedm dnů staré vejce: Žloutek se pomalu sesouvá k okraji bílku. Bílek je tekutější.
  • Dva až tři týdny staré vejce: Žloutek je velice plochý, bílek se rozbíhá do šířky a působí vodnatým dojmem.
  • Vyzkoušejte pár triků:

  • Vodu z vařených vajec (pokud není osolená nebo s octem) nevyléváme. Po vychladnutí s ní zaléváme květiny. Obsahuje spoustu minerálů.
  • Pikantní vejce připravíme tak, že je oloupaná ponoříme na 24 hodin do láku od okurek.
  • Míchaná vajíčka jsou chutnější, když do nich před dosmažením vmícháme trochu mléka nebo smetany.
  • Recepty

    Labužnická vejce s kaviárem (viz. foto u článku)

    Ingredience
  • 8 vajec vařených natvrdo
  • 25 g másla
  • 1 menší cibuli
  • hořčici (dijonská nebo kremžská)
  • sůl
  • pepř
  • černý kaviár
  • Postup

    Vejce oloupeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s máslem. Přidáme PL hořčice, drobně pokrájenou cibuli a dle chuti osolíme a opepříme. Žloutkovým krémem naplníme bílky, ozdobíme petrželkou a kaviárem.

  • Tip: do směsi můžeme přidat nastrouhaný křen.
  • Vaječný salát s cuketou

    Ingredience

  • 2 malé cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 střední cibuli
  • asi 180 g jogurtové majonézy nebo bílého jogurtu
  • 2 lžičky hořčice
  • šťávu z 1 menšího citronu
  • 1 lžíci cukru
  • mletý bílý pepř
  • velkou hrst různě barevných salátových listů
  • 1. Cukety nakrájejte na půlkolečka, krátce opečte z obou stran na olivovém oleji, trochu osolte a nechte vychladnout.

    2. Mezitím tři oloupaná vejce a cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte majonézu (jogurt), hořčici, citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promíchejte.

    3. Saláty operte, natrhejte na kousky a opatrně promíchejte se zbylými oloupanými vejci nakrájenými na šestinky a s opečenou cuketou.

    4. Salát rozdělte na talíře a přelijte připravenou omáčkou.

    Vajíčková pomazánka se sardinkami

    Ingredience

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 50-100 g černých a zelených oliv bez pecek
  • 0,5 dl olivového oleje
  • sardinky v oleji (1-2 plechovky)
  • 1 malou cibuli
  • balzamikový ocet
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nakrájenou pažitku na posypání
  • 1. Oloupaná vejce nastrouhejte najemno. Olivy rozsekejte v robotu nebo nakrájejte nadrobno a promíchejte s vejci. Přidejte olej, sardinky a jemně nakrájenou cibuli, promíchejte a dochuťte trochu octem, solí a pepřem.

    2. Pomazánku posypte pažitkou a podávejte s žitným chlebe nebo toustem.

    Dobrou chuť!

    Zdroj: www.ireceptar.cz

    Další články z rubriky
    Maliny a jejich kouzlo

    Maliny a jejich kouzlo

    7.7.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
    Maliny se využívaly převážně jako lék na nejrůznější nemoci nebo jako povzbuzující prostředek. Toto sladké a v kuchyni hojně využívané ovoce si zamilujete nejen pro jeho báječnou chuť. Víte, pro koho jsou nejzdravější?
    Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

    Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

    25.6.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
    Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
    Další články z rubriky Zdravá výživa...
    Aktuálně v diskusích
    8.8.10:24
    62 reakcí

    Lepek jako příčina úzkosti a deprese

    Ahoj všem, já mám úzkosti způsobené jistými smutnými událostmi v rodině. Nebyla jsem ale schopna se jich zbavit. V noci jsem se pravidelně budila v... (zkráceno)

    lucinda21
    4.8.21:26
    54 reakcí

    Probiotika

    Probiotika by měl brát každý, krásně srovnají trávení. Dávala jsem i miminku.

    LussyB
    29.7.7:19
    21 reakcí

    Nechuť k ovoci a zelenině

    Tak tahle varianta mě nenapadla. Asi je taky vyzkoušíme. Mohla by to být i zábava s těma kapsičkama.

    Eva
    25.7.10:57
    9 reakcí

    Jídlo bez cukru

    Rozhodně není dobré začít takhle striktně a tělo ostrouhat o veškerý cukr, je to hrozně drastické. Na dobrém principu fungují ty ketogenní diety jako... (zkráceno)

    Hanka
    17.7.20:05
    29 reakcí

    dieta

    No jestli do toho můžu vstoupit, tak džem rozhodně nepatří do diety. Pokud chce člověk jít s váhou dolů, tak by měl zkrouhnout cukry a v ovoci jich... (zkráceno)

    Lucka
    Přihlaste si odběr našich novinek:
    E-mail: 
    Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.