Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > A ještě jednou "Vejce"

A ještě jednou "Vejce"

21.3.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

A ještě jednou „Vejce“

Blíží se nám čas Velikonoc a „Vejce“ tedy budou jením z hlavních témat. Pojďme se společně podívat na to, jak poznáme jejich čerstvost, co nám prozradí etiketa na obalu a na závěr pár receptů, které Vám jistě zachutnají.

Na co bychom si měli dát pozor, než nějaké to vajíčko koupíme?

Důležité je nenechat se zlákat cenou, ale podívat se i na údaje uvedené na obalu, především na datum spotřeby. Z obchodu bychom si neměli odnášet vejce špinavá, nakřáplá, se znaky plísně nebo jinak poškozená.

Za opravdu čerstvá vejce lze označit taková, která slepice snesly před méně než deseti dny. Poté je odborníci doporučují používat k vaření a pečení. Trvanlivost vajec je 28 dní po snesení.

Staré vejce ve sklenici vody plave na hladině, po rozklepnutí se rozteče do stran, bílek se špatně odděluje od žloutku, po uvaření není žloutek uprostřed vejce... Přečtěte si tipy pro nákup a vyzkoušejte čtenářské recepty.

Co prozradí etiketa na obalu?

Jakostní třída znamená

  • čerstvá vejce značená Extra A: musí být vytříděna do 2 dnů a smějí se prodávat jen 7 dní, pak se musí páska s nápisem Extra A odstranit a dál vejce prodávat jako třídu A
  • čerstvá vejce A: tříděná konzumní vejce
  • vejce B: netříděná směs malých i velkých vajec; která mohla být chladírensky skladovaná nebo konzervovaná
  • Hmotnostní skupiny vajec:

  • XL, velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
  • L, velké vejce, hmotnost od 63g do 73 gramů
  • M, středně velké vejce, hmotnost od 53g do 63g
  • S ,malé vejce, hmotnost méně než 53g
  • Na etiketě rovněž musí být označena doba minimální trvanlivosti a upozornění spotřebiteli, aby uchovával vejce při teplotě 5 až 8 °C. Pokojová teplota, ale i mráz vejcím škodí. I ve stánku v tržnici se nám musí dostat jasné informace, odkud vejce pochází, z jaké země bylo dovezeno. Nutné také je, aby prodejce dodržel skladování v patřičné teplotě, aby tedy v létě měl k dispozici chladničku a v zimě vejce chránil před mrazem.

    Jak poznat stáří vejce

    Uvedeme si pár tipů jak poznáme čerstvost vajíčka:

    Sklenici s vodou

    Čerstvé vajíčko ale poznáte, i aniž byste ho rozklepli: Na svém širším konci má totiž každé vejce vzduchovou bublinu, čerstvé docela malou, ale jak vajíčko stárne, bublina se zvětšuje. K úspěšnému provedení testu tak stačí ponořit jej do sklenice s vodou:

  • Zcela čerstvé vejce: Vzduchová komora je ještě malá a vejce relativně těžké. Proto čerstvé vejce klesne rychle ke dnu a zůstane ležet naplocho
  • Sedm dnů staré vejce: Vzduchová komora se již zvětšila, vejce se pomalu postaví na špičku
  • Dva až tři týdny stará vejce: Vzduchová komora se natolik zvětšila, že vejce stojí na špičce a vyplave k hladině
  • Při rozklepnutí

  • Čerstvé vejce: Žloutek je téměř ve tvaru koule a dokola ho stejnoměrně obklopuje kompaktní bílek. Čím je vejce starší, tím víc se rozběhne do plochy
  • Sedm dnů staré vejce: Žloutek se pomalu sesouvá k okraji bílku. Bílek je tekutější.
  • Dva až tři týdny staré vejce: Žloutek je velice plochý, bílek se rozbíhá do šířky a působí vodnatým dojmem.
  • Vyzkoušejte pár triků:

  • Vodu z vařených vajec (pokud není osolená nebo s octem) nevyléváme. Po vychladnutí s ní zaléváme květiny. Obsahuje spoustu minerálů.
  • Pikantní vejce připravíme tak, že je oloupaná ponoříme na 24 hodin do láku od okurek.
  • Míchaná vajíčka jsou chutnější, když do nich před dosmažením vmícháme trochu mléka nebo smetany.
  • Recepty

    Labužnická vejce s kaviárem (viz. foto u článku)

    Ingredience
  • 8 vajec vařených natvrdo
  • 25 g másla
  • 1 menší cibuli
  • hořčici (dijonská nebo kremžská)
  • sůl
  • pepř
  • černý kaviár
  • Postup

    Vejce oloupeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s máslem. Přidáme PL hořčice, drobně pokrájenou cibuli a dle chuti osolíme a opepříme. Žloutkovým krémem naplníme bílky, ozdobíme petrželkou a kaviárem.

  • Tip: do směsi můžeme přidat nastrouhaný křen.
  • Vaječný salát s cuketou

    Ingredience

  • 2 malé cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 střední cibuli
  • asi 180 g jogurtové majonézy nebo bílého jogurtu
  • 2 lžičky hořčice
  • šťávu z 1 menšího citronu
  • 1 lžíci cukru
  • mletý bílý pepř
  • velkou hrst různě barevných salátových listů
  • 1. Cukety nakrájejte na půlkolečka, krátce opečte z obou stran na olivovém oleji, trochu osolte a nechte vychladnout.

    2. Mezitím tři oloupaná vejce a cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte majonézu (jogurt), hořčici, citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promíchejte.

    3. Saláty operte, natrhejte na kousky a opatrně promíchejte se zbylými oloupanými vejci nakrájenými na šestinky a s opečenou cuketou.

    4. Salát rozdělte na talíře a přelijte připravenou omáčkou.

    Vajíčková pomazánka se sardinkami

    Ingredience

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 50-100 g černých a zelených oliv bez pecek
  • 0,5 dl olivového oleje
  • sardinky v oleji (1-2 plechovky)
  • 1 malou cibuli
  • balzamikový ocet
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nakrájenou pažitku na posypání
  • 1. Oloupaná vejce nastrouhejte najemno. Olivy rozsekejte v robotu nebo nakrájejte nadrobno a promíchejte s vejci. Přidejte olej, sardinky a jemně nakrájenou cibuli, promíchejte a dochuťte trochu octem, solí a pepřem.

    2. Pomazánku posypte pažitkou a podávejte s žitným chlebe nebo toustem.

    Dobrou chuť!

    Zdroj: www.ireceptar.cz

    Další články z rubriky
    Kouzlo kokosového oleje

    Kouzlo kokosového oleje

    9.4.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
    Studie prokázaly, že kokosový olej může zabíjet škodlivé bakterie díky 50 % obsahu kyseliny laurové, která se používá pro léčení virových infekcí. Také bylo prokázáno, že tato látka ničí bakterie stafylokoka, což je velmi nebezpečný patogen.
    Paprika - "Proč ji zařazovat do jídelníčku!"

    Paprika - "Proč ji zařazovat do jídelníčku!"

    27.2.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
    Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou mají barvu, i když ta svou roli hraje také. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C a také dávku různých minerálů, jako vápník, draslík, železo a hořčík. Vlákniny, která je tak potřebná pro správné trávení, má přibližně dva gramy na sto. Obsah „céčka“ je výrazně vyšší než například u citrónu a navíc i při tepelném zpracování se ho tolik neztrácí, jako je to obvyklé u jiných plodů. Je to způsobeno mimo jiné tím, že zelenina velmi
    Další články z rubriky Zdravá výživa...
    Aktuálně v diskusích
    včera23:16
    5 reakcí

    Zdravé hubnutí

    Mně k hubnutí výrazně pomohl Svět Zdraví, jednoznačně to byla ode mě dobrá investice

    Laura
    17.4.20:46
    24 reakcí

    Odšťavňovače

    Tak to je fajn, moc děkuji. Asi ho teda koupíme.

    Zuzana
    4.4.5:45
    1 reakcí

    Buy Fake Passports,Driver’s License,ID Cards,, Whatsapp.+31 68 7472331

    Buy Fake Passports,Driver’s License,ID Cards,BUY SSD SOLUTION,COUNTERFEIT MONEY, Whatsapp.+31 68 7472331 Hello, Getting a fake and a real... (zkráceno)

    Thomas
    4.4.2:00
    1 reakcí

    Buy passports id cards driver license visas websites http://www.globalducments.online

    BUY PASSPORTS ID CARDS DRIVER LICENSE VISAS DIPLOMATES AND OTHER DOCUMENTS.... WE ARE BASED IN ENGLAND AND WE CAN ALSO MEET FACE TO FACE TO... (zkráceno)

    globaldocs
    3.4.10:30
    1 reakcí

    Buy Fake Passports,Driver’s License,ID Cards,, Whatsapp.+31 68 7472331

    Buy Fake Passports,Driver’s License,ID Cards,BUY SSD SOLUTION,COUNTERFEIT MONEY, Whatsapp.+31 68 7472331 Hello, Getting a fake and a real... (zkráceno)

    Thomas
    Přihlaste si odběr našich novinek:
    E-mail: 
    Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
    (c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení