Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    

Banány

15.3.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Banány KLADY

vysoký obsah draslíku

Banány ZÁPORY

nezralé působí plynatost

"Zdravé, syté a šikovně "zabalené" banány jsou jedním z ideálních pamlsků, které nám příroda připravila k svačině. Banány rostou ve většině oblastí tropického pásu. Sklízejí se zelené a začínají zrát teprve při transportu. Někdy je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě - pak je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě "dojít". Zabalené do novinového papíru potom v chladničce vydrží čtyři až pět dní. Slupka se sice někdy zbarví do tmavohněda, ale dužina zůstává čerstvá, pevná a smetanovězbarvená.
Nezralé banány obsahují "odolný" škrob - říká se mu tak proto, že ho šťávy v tenkém střevě nedokážou rozložit - a když pak v tlustém střevě kvasí, může působit plynatost. Při zrání se ale většina škrobu změní v cukr, takže dobře vyzrálé banány jsou nejen sladší, ale také mnohem stravitelnější.
Malé děti často dostávají jako první tuhou potravu právě banány, protože jsou snadno stravitelné a málokdy vyvolávají alergie (ačkoli u malého procenta dospělých mohou způsobit migrénu). Banány se také dobře uplatňují při léčbě žaludečních potíží u dětí. Proti dětskému průjmu se tradičně doporučuje "kojenecká dieta" - banány, rýže, jablečný protlak a suchary.
Snad právě pro malé nároky tohoto ovoce na trávicí ústrojí si řada pacientů s žaludečními vředy pochvaluje, že banány mají zklidňující účinky. Někteří vědci se pokoušeli zjistit případný léčivý vliv banánů a zeleninových banánů (viz níže) na žaludeční vředy a v několika případech došli k názoru, že banány pravděpodobně povzbuzují tvorbu nových buněk a hlenu v žaludeční výstelce. Tím, že ztlušťují stěny žaludku a tvoří potah na jeho povrchu, urychlují možná hojení vředů a působí proti vzniku nových. Tato tvrzení ale zatím nebyla dostatečně prokázána.
Banány jsou dobrým zdrojem draslíku, což je minerální látka životně důležitá pro správnou funkci svalů a nervů. Kromě toho draslík napomáhá udržení normálního krevního tlaku.
Syrové i sušené banány obsahují velké množství přírodního cukru, který rychle přechází do krve. Proto celá řada sportovců, zejména tenistů, jí banány před utkáním či závodem a někdy i během něho.

ZELENINOVÉ BANÁNY

Plody banánovníku rajského, známé jako plantejny nebo také zeleninové banány, jsou za syrová těžko stravitelné a nepříjemně trpké, protože obsahují hodně taninu. Při kuchyňské úpravě hořkost částečně mizí.
Plantejny obsahují víc škrobu než ovocné banány, protože se jedí před dosažením úplné zralosti. Podle některých výzkumů existuje souvislost mezi nízkým výskytem rakoviny žaludku nebo tlustého střeva a stravou s vysokým podílem nestravitelného škrobu. V současné době se této otázce věnuje další výzkum, který má za úkol zjistit, jestli je škrob stejně důležitý pro prevenci rakoviny střeva jako vláknina.

Věděli jste to - banány?

  • Sto gramů sušených banánů má oproti stejnému množství čerstvých asi pětkrát víc kalorií.
  • Nejvíc banánů se vypěstuje v Indii.
  • Olympijský vítěz v běhu Linford Christie snídá před každým tréninkem nebo závodem smažené zeleninové banány.
  • Ve východní Africe se kvašením banánů získává surovina pro výrobu piva.

Autor: Publikace: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz

Další články z rubriky
Aloe Vera

Aloe Vera "KREV BOHŮ"

25.4.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Rostlina, která má spoustu přídomků: Staří Egypťané nazývali Aloe vera „Krev Bohů“, Mayové „Pramen věčného mládí“ a takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Její účinky znal také Kryštof Kolumbus, který na ni nedal dopustit. Léčivé účinky aloe vycházejí z podstaty průsvitného, tekutého gelu, který má ve svých listech.
ČERNÁ NEZNAMENÁ VŽDY ČERNÁ – ANEB OLIVY POD LUPOU

ČERNÁ NEZNAMENÁ VŽDY ČERNÁ – ANEB OLIVY POD LUPOU

16.4.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Asi každý znáte tmavě černé, většinou pevné olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčcích a mají nevýraznou jakoby máslovou chuť. Chutnají Vám? Spousta lidí je má dokonce radši, protože nejsou tak slané a kyselé jako zelené olivy. To je pravda. Problém však spočívá v tom, že tyto krásné, temně černé olivy mdlé chuti jsou ve skutečnosti často jen nabarvené olivy zelené.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
11.5.22:37
16 reakcí

Probiotika

Dobrá jsou probiotika Dophilus, jsou i pro nejmenší i pro dospělé a jsou přírodní, mám vyzkoušené jak na sobě tak i u dětí.

Marika
3.5.15:24
162 reakcí

kombucha

Ahoj, Hledáte podnikatelský úvěr, osobní půjčky, dům úvěr, auto úvěr, studentské půjčky, půjčky konsolidaci dluhu, nezajištěných úvěrů, rizikového... (zkráceno)

Pastor Osas Ben
20.3.17:00
558 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Dost mě zaráží, že přivoláváš na své děti nemoc, reklamní blbko.

Hanka
16.2.11:28
9 reakcí

pokrmy z jater

Před lety byla játra v řeznictví podpultovým zbožím, dnes si je můžeme dopřát podle libosti. V játrech v těle probíhá látková výměna. Je zdravé tyto... (zkráceno)

Martin
8.2.7:00
9 reakcí

Dendroterapeutická dieta

Mně byla dendroteraputická strava doporučena proti padání vlasů léčitelem Pavlicou, protože jsem ve svých 26 letech byl už skoro úplně plešatý. Moje... (zkráceno)

Nový 40
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení