Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    

Banány

15.3.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Banány KLADY

vysoký obsah draslíku

Banány ZÁPORY

nezralé působí plynatost

"Zdravé, syté a šikovně "zabalené" banány jsou jedním z ideálních pamlsků, které nám příroda připravila k svačině. Banány rostou ve většině oblastí tropického pásu. Sklízejí se zelené a začínají zrát teprve při transportu. Někdy je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě - pak je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě "dojít". Zabalené do novinového papíru potom v chladničce vydrží čtyři až pět dní. Slupka se sice někdy zbarví do tmavohněda, ale dužina zůstává čerstvá, pevná a smetanovězbarvená.
Nezralé banány obsahují "odolný" škrob - říká se mu tak proto, že ho šťávy v tenkém střevě nedokážou rozložit - a když pak v tlustém střevě kvasí, může působit plynatost. Při zrání se ale většina škrobu změní v cukr, takže dobře vyzrálé banány jsou nejen sladší, ale také mnohem stravitelnější.
Malé děti často dostávají jako první tuhou potravu právě banány, protože jsou snadno stravitelné a málokdy vyvolávají alergie (ačkoli u malého procenta dospělých mohou způsobit migrénu). Banány se také dobře uplatňují při léčbě žaludečních potíží u dětí. Proti dětskému průjmu se tradičně doporučuje "kojenecká dieta" - banány, rýže, jablečný protlak a suchary.
Snad právě pro malé nároky tohoto ovoce na trávicí ústrojí si řada pacientů s žaludečními vředy pochvaluje, že banány mají zklidňující účinky. Někteří vědci se pokoušeli zjistit případný léčivý vliv banánů a zeleninových banánů (viz níže) na žaludeční vředy a v několika případech došli k názoru, že banány pravděpodobně povzbuzují tvorbu nových buněk a hlenu v žaludeční výstelce. Tím, že ztlušťují stěny žaludku a tvoří potah na jeho povrchu, urychlují možná hojení vředů a působí proti vzniku nových. Tato tvrzení ale zatím nebyla dostatečně prokázána.
Banány jsou dobrým zdrojem draslíku, což je minerální látka životně důležitá pro správnou funkci svalů a nervů. Kromě toho draslík napomáhá udržení normálního krevního tlaku.
Syrové i sušené banány obsahují velké množství přírodního cukru, který rychle přechází do krve. Proto celá řada sportovců, zejména tenistů, jí banány před utkáním či závodem a někdy i během něho.

ZELENINOVÉ BANÁNY

Plody banánovníku rajského, známé jako plantejny nebo také zeleninové banány, jsou za syrová těžko stravitelné a nepříjemně trpké, protože obsahují hodně taninu. Při kuchyňské úpravě hořkost částečně mizí.
Plantejny obsahují víc škrobu než ovocné banány, protože se jedí před dosažením úplné zralosti. Podle některých výzkumů existuje souvislost mezi nízkým výskytem rakoviny žaludku nebo tlustého střeva a stravou s vysokým podílem nestravitelného škrobu. V současné době se této otázce věnuje další výzkum, který má za úkol zjistit, jestli je škrob stejně důležitý pro prevenci rakoviny střeva jako vláknina.

Věděli jste to - banány?

  • Sto gramů sušených banánů má oproti stejnému množství čerstvých asi pětkrát víc kalorií.
  • Nejvíc banánů se vypěstuje v Indii.
  • Olympijský vítěz v běhu Linford Christie snídá před každým tréninkem nebo závodem smažené zeleninové banány.
  • Ve východní Africe se kvašením banánů získává surovina pro výrobu piva.

Autor: Publikace: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz

Další články z rubriky
KAKI - "Diův oheň"

KAKI - "Diův oheň"

19.11.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Jelikož plody svojí barvou, která je oranžová nebo jasně červená, připomínají plameny ohně, jsou odborně nazývány Diospyros, tedy „Diův oheň“. Jejich účinky se však od účinků plápolajícího ohně výrazně liší, protože na trávicí trakt a především střeva působí jako výjimečné změkčovadlo.
Banán je skoro kouzelné ovoce

Banán je skoro kouzelné ovoce

14.11.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Dá se jíst téměř kdekoli, snadno se loupe, je chutný a rychle zasytí. Obsahuje totiž tři druhy přírodního cukru – sacharózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou. Pouhé dva banány poskytnou dostačující dávku energie pro 90minutové cvičení. Pro někoho je sluncem ve slupce a pro někoho je zase pokušitelem, který naši štíhlou linii raz dva zláká na křivou cestu. Jak to s ním vlastně je? Je na čase nahlédnout banánu pod slupku.Pozor, chladnička je nepřítelem banánu!
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.21:57
22 reakcí

Probiotika

Nějaké přírodní probiotika bych zkusila...jak dlouho to trvá než to pomůže?

Sabina
29.11.20:48
565 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Děkuji za informace. Našla jsem zde zdravi-hubnuti.cz/tema-bylinky/, že je výborná na pročištění. Je to opravdu tak?

Ajinka
21.11.12:23
51 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Stévii rozhodně poznáš, není to cukr. Stévie je až 300x sladší než cukr, čili je sladší a hlavně zdravější s nulovým obsahem kalorií. A zpět k chuti... (zkráceno)

Milan
18.10.22:10
8 reakcí

dieta

Děkuji za informace. Tak to je konečně pořádná poradna, kde se ti opravdu věnují a zajímají se o tebe. Zavolám si tam a objednám se. Koukala jsem, že... (zkráceno)

Jana
15.8.10:57
5 reakcí

Odšťavňovače

Taktéž mám výbornou zkušenost s Kuvingsem. Mám ho druhým rokem a zatím jede bez problémů.

Erika Játlová
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení