Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PRO NAŠE ZDRAVÍ?

CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PRO NAŠE ZDRAVÍ?

01.01.2005 / Rubrika: Zdravá výživa

A od něj se odvíjí vše ostatní. Víte, co je zdravá výživa a jak a čím dodávat tělu tu správnou energii? Stav našeho zdraví je totiž jen a jen na nás! Pokud je strava nevyvážená, přecitlivělost, hyperaktivita, alergie a ekzémy na sebe nenechají dlouho čekat. V posledních letech se s nejrůznějšími alergiemi doslova roztrhl pytel a jedním z nejzáludnějších onemocnění tohoto druhu je celiakie, tedy nesnášenlivost lepku. V Česku celiakií trpí více jak procento obyvatel (okolo 105tisíc lidí) a mnoho z nich o tom zatím neví.

LEPEK DŘÍVE A NYNÍ

Když se budeme bavit o lepku a alergii na něj, tak mnoho lidí bude argumentovat tím, že lepek se dříve konzumoval také a nikomu nic nebylo. Musíme ale pochopit, že dnes je již jiná doba a bohužel i jiná kvalita potravina a jejich zpracování. Většina konvenčních potravin je plná chemikálií, alergenů, náhražek. Čerstvé pečivo, to je dnes velmi často jen zmrazený a poté rozpečený polotovar, který musí být speciálně připraven a obohacen o látky, které zvýší jeho trvanlivost, chuť, vůni, barvu apod.
V minulosti, kdy se k mletí obilí používaly kamenné mlýnky, se semlelo celé zrno na jemné granulky, a to včetně klíčku. Při tomto procesu lepek tolik nevadí, protože není tak vázán na škrob a k jeho štěpení dochází již v ústech působením slin a také enzymů obsažených v klíčku. V minulosti se také konzumovalo méně bílého pečiva než dnes, takže přetížení organismu lepkem bylo vlastně nemožné.

Dnes se obilí mele způsobem, při kterém se odstraňuje obilná slupka i klíček, a obilný škrob a lepek se mechanicky lisuje k sobě. Když pak pečivo jíme, nedojde v ústech k rozložení lepku na základní bílkovinné složky. Když se lepek ve střevech nahromadí, dojde ke značnému okyselení prostředí, které má špatný vliv na trávení. Tělo na přebytek lepku ve střevech reaguje nejprve zažívacími potížemi, nadýmáním, průjmem nebo zácpou, později i problémy s imunitou. Konečnou fází je vznik lepkové nesnášenlivosti. Je tedy dobré množství lepku ve stravě hlídat a to i u zdravých lidí, včetně dětí. A dávejte přednost raději celozrnnému pečivu.

PRODUKTY BEZ LEPKU A ČESKÝ VÝROBCE

Je správné zařazovat do svého jídelníčku bezlepkové potraviny, protože tím pomůžeme svému trávení a tělu dopřejeme zdravou stravu. A to také našim dětem. Firma Amylon, jedna z nejstarších a největších českých firem na výrobu pudingů a sypkých směsí, se rozhodla, že se zaměří na výrobu produktů s pozitivním vlivem na zdraví a na kvalitní potraviny. Dnes v jejím portfoliu výrobků najdete nejen bio produkty, ale také pudingy bez lepku. V tomto trendu chce tradiční český výrobce pokračovat, protože cílem firmy je spokojený a hlavně zdravý zákazník.

PROČ PUDING BEZ LEPKU

Puding má dlouhou historii a široké použití. Obsahuje nejen mléko, ale v případě přípravy s ovocem i zdravé cukry, vlákninu a další prospěšné látky. Důležitá je ale také volba cukru, který si do pudingu přidáte, nejlepší je přírodní cukr třtinový, melasa, agáve sirup, nebo bylinka Stévie či med. Pokud si puding bez lepku uvaříte doma z prášku, je to zdravější a lepší varianta, než hotové pudingy v kelímku, které jsou příliš kalorické, bohaté na cukry a tuky a navíc obsahují chemické látky.
Preferujte českého výrobce a kvalitní produkty – kupujte ty nejlepší pudingy bez lepku. Příchutě, které v obchodech nyní najdete, jsou Puding vanilkový bez lepku a Puding jogurtový bez lepku. A v bio kvalitě meruňkový puding bez lepku. Více na http://www.pudingy.cz
Pudingy bez lepku zakoupíte v sítích prodejen Billa (bezlepkový koutek), Kauflandu, v prodejnách Country Life, Natura Jihlava, Pro-Bio a také nezávislé prodejny bio a zdravé výživy. Dále také na eshopu výrobce.

Další články z rubriky
Jak na zdravé mlsání?

Jak na zdravé mlsání?

21.11.2022 / Rubrika: Zdravá výživa
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

06.01.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
27.4.14:39
9 reakcí

Doplnky stravy cvičení

Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)

jiťa
3.4.21:09
9 reakcí

Umělé mléko

Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)

Dita
3.4.14:53
3 reakcí

svačiny do školy

Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)

Jana
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.