Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PRO NAŠE ZDRAVÍ?

CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PRO NAŠE ZDRAVÍ?

1.1.2005 / Rubrika: Zdravá výživa

A od něj se odvíjí vše ostatní. Víte, co je zdravá výživa a jak a čím dodávat tělu tu správnou energii? Stav našeho zdraví je totiž jen a jen na nás! Pokud je strava nevyvážená, přecitlivělost, hyperaktivita, alergie a ekzémy na sebe nenechají dlouho čekat. V posledních letech se s nejrůznějšími alergiemi doslova roztrhl pytel a jedním z nejzáludnějších onemocnění tohoto druhu je celiakie, tedy nesnášenlivost lepku. V Česku celiakií trpí více jak procento obyvatel (okolo 105tisíc lidí) a mnoho z nich o tom zatím neví.

LEPEK DŘÍVE A NYNÍ

Když se budeme bavit o lepku a alergii na něj, tak mnoho lidí bude argumentovat tím, že lepek se dříve konzumoval také a nikomu nic nebylo. Musíme ale pochopit, že dnes je již jiná doba a bohužel i jiná kvalita potravina a jejich zpracování. Většina konvenčních potravin je plná chemikálií, alergenů, náhražek. Čerstvé pečivo, to je dnes velmi často jen zmrazený a poté rozpečený polotovar, který musí být speciálně připraven a obohacen o látky, které zvýší jeho trvanlivost, chuť, vůni, barvu apod.
V minulosti, kdy se k mletí obilí používaly kamenné mlýnky, se semlelo celé zrno na jemné granulky, a to včetně klíčku. Při tomto procesu lepek tolik nevadí, protože není tak vázán na škrob a k jeho štěpení dochází již v ústech působením slin a také enzymů obsažených v klíčku. V minulosti se také konzumovalo méně bílého pečiva než dnes, takže přetížení organismu lepkem bylo vlastně nemožné.

Dnes se obilí mele způsobem, při kterém se odstraňuje obilná slupka i klíček, a obilný škrob a lepek se mechanicky lisuje k sobě. Když pak pečivo jíme, nedojde v ústech k rozložení lepku na základní bílkovinné složky. Když se lepek ve střevech nahromadí, dojde ke značnému okyselení prostředí, které má špatný vliv na trávení. Tělo na přebytek lepku ve střevech reaguje nejprve zažívacími potížemi, nadýmáním, průjmem nebo zácpou, později i problémy s imunitou. Konečnou fází je vznik lepkové nesnášenlivosti. Je tedy dobré množství lepku ve stravě hlídat a to i u zdravých lidí, včetně dětí. A dávejte přednost raději celozrnnému pečivu.

PRODUKTY BEZ LEPKU A ČESKÝ VÝROBCE

Je správné zařazovat do svého jídelníčku bezlepkové potraviny, protože tím pomůžeme svému trávení a tělu dopřejeme zdravou stravu. A to také našim dětem. Firma Amylon, jedna z nejstarších a největších českých firem na výrobu pudingů a sypkých směsí, se rozhodla, že se zaměří na výrobu produktů s pozitivním vlivem na zdraví a na kvalitní potraviny. Dnes v jejím portfoliu výrobků najdete nejen bio produkty, ale také pudingy bez lepku. V tomto trendu chce tradiční český výrobce pokračovat, protože cílem firmy je spokojený a hlavně zdravý zákazník.

PROČ PUDING BEZ LEPKU

Puding má dlouhou historii a široké použití. Obsahuje nejen mléko, ale v případě přípravy s ovocem i zdravé cukry, vlákninu a další prospěšné látky. Důležitá je ale také volba cukru, který si do pudingu přidáte, nejlepší je přírodní cukr třtinový, melasa, agáve sirup, nebo bylinka Stévie či med. Pokud si puding bez lepku uvaříte doma z prášku, je to zdravější a lepší varianta, než hotové pudingy v kelímku, které jsou příliš kalorické, bohaté na cukry a tuky a navíc obsahují chemické látky.
Preferujte českého výrobce a kvalitní produkty – kupujte ty nejlepší pudingy bez lepku. Příchutě, které v obchodech nyní najdete, jsou Puding vanilkový bez lepku a Puding jogurtový bez lepku. A v bio kvalitě meruňkový puding bez lepku. Více na http://www.pudingy.cz
Pudingy bez lepku zakoupíte v sítích prodejen Billa (bezlepkový koutek), Kauflandu, v prodejnách Country Life, Natura Jihlava, Pro-Bio a také nezávislé prodejny bio a zdravé výživy. Dále také na eshopu výrobce.

Další články z rubriky
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Cuketový koláč

Cuketový koláč

12.9.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. A lze ji nápaditě upravit.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
13.11.22:23
6 reakcí

Zdravá výživa

Doporučuji e-shop www.klasterniprodukty.cz

Radek
10.10.9:01
27 reakcí

Letní grilování, jaký gril?

Gril určitě neobjednávej z netu. Tam seženeš různé šmejdy, navíc bude dobré, když si ho osobně prohlédneš, vyzkoušíš si, jak se ti s ním bude... (zkráceno)

Tereza
9.10.18:04
63 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Já zase doporučuju dětskou kuchařku na mimikucharka.cz. Jsou tam recepty ze zdravých surovin a nepoužívají se žádné konzervanty a chemická... (zkráceno)

Sandra
2.10.22:16
27 reakcí

Probiotika

Tak máte možnost buď zkusit normální doplňky stravy jako vitamíny atd. nebo dlouhodobá probiotika jako Probio C+D od pharmaagency.

Trsprs
20.9.8:53
4 reakcí

Doplněk na zlepšení mléka

S jakými příkrmy (značkou) jste začínali přikrmovat vaše děti ?

Lena
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení