Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Kouzlo sladkých brambor

Kouzlo sladkých brambor

14.3.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Batáty, kouzelné sladké brambory

Povijnice jedlá je druh tropické rostliny patřící do čeledi svlačcovitých, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory.

Jejich oranžová odrůda se v Severní Americe nazývá jam. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.

Batáty a její výživové hodnoty

Batáty patří k jednomu z nejvýživnějších druhů zeleniny. Obsahují mnoho vlákniny, vitamíny (zejména vitamín C a vitamín B6), draslík, kyselinu chlorgenovou, kyselinu kávovou či rostlinná barviva betakaroten, lutein a zeaxantin.

Vliv na zdraví

  • Betakaroten působí proti vzniku některých druhů rakoviny. Především zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu, zajišťuje mladistvý vzhled pleti tím, že oddaluje proces tvorby vrásek. Rovněž jeho vliv na správný vývoj zárodku v těle matky stojí určitě za zmínku. Z dalších funkcí vzpomeňme dále jeho obětavou antioxidační aktivitu, kdy stejně, jako další karotenoidy, chrání náš organismus před vznikem volných radikálů. Ty jsou samozřejmě také důležité, pouze však do určité míry. Jakmile je však jejich množství neúnosné, buňky se stávají zranitelnější, organismus rychleji stárne, snadno podléhá poškození. A to určitě nechceme už jen proto, abychom vypadali a hlavně cítili se dobře a zcela ve své kůži. Zkusme do jídelníčku zařadit, kromě batátů, i další oranžové potraviny, jako je mrkev, dýně, rajčata, papája, mango, nektarinky, ale také mořské řasy, špenát, kapusta, řeřicha, kde je betakaroten maskován zeleným chlorofylem.
  • Lutein a zeaxantin tato dvě karotenoidová barviva propůjčující batátům jejich sytě oranžovou barvu. Mohou pomáhat v ochraně před aterosklerózou, některými druhy rakoviny a očními chorobami.
  • Kyselina chlorgenová:předběžné studie ukazují; že tato protirakovinná fytochemická látka může ničit škodlivé karcinogeny a viry.
  • Kyselina kávová vykazuje účinky v boji proti rakovině a nemoci AIDS.
  • Nerozpustná vláknina: Konzumace batátů se slupkou zajišťuje vysoký příjem nerozpustné vlákniny, která působí proti vzniku zácpy, divertikulózy, hemoroidů a je účinná proti obezitě. (Středně velký batát dodá přes 2 g nerozpustné vlákniny.)
  • Rozpustná vláknina: tyto sloučeniny snižující hladinu cholesterolu mohou omezit riziko vzniku rakoviny vázáním karcinogenních činidel v trávicím traktu.
  • Hojné množství vitaminu C obsažené v batátech může podpořit imunitní systém a hojení ran a také pomáhat v prevenci degenerativních očních onemocnění.
  • Vitamin B6 je účinný při prevenci a léčbě srdečních onemocnění, mrtvice, deprese a nespavosti.
  • Draslík je minerál, který působí příznivě na srdeční činnost, snižuje krevní tlak i riziko vzniku ledvinových kamenů a mrtvice.
  • Jak na batáty

    Abyste získali z batátů co nejvíce výživných látek, konzumujte je i se slupkou. Batáty lze použít všude tam, kde klasické brambory, ale lze je přidávat také do sladkých krémů či náplní (místo dýně).

    1 batát dodá v průměru 187 % doporučené denní dávky beta-karotenu!

    Pro maminky a jejich mrňousky přidávám recept na batátové pyré, které jistě Vaši nejmenší ocení.

    Batátové pyré

    (od 6. měsíce)

    Ingredience:
  • batáty
  • voda
  • olej/máslo
  • Postup přípravy:

    Ostrouhané a omyté batáty nakrájejte na kostičky, zalijte vodou, přidejte trochu oleje nebo kousek másla a uvařte do měkka. Oddělte část vody. Uvařené batáty rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Pomocí vody, kterou jste oddělili, upravte hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

    Pro nás starší přikládám recept, který u nás milujeme, můžete si ho dát samotný nebo jako přílohu k rybě, nebo i jinému masu. U nás ho milují i naše děti (2 a 4 roky).

    Pečené plátky batáty s česnekovo-koprovým dipem

    Ingredience:

  • 1-2 batáty ( podle toho kolik se toho chystáte sníst )
  • řepkový olej (2PL) a olivový olej (2PL)
  • sůl
  • pepř
  • řasa Nori (nemusí být), můžete nahradit majoránkou, nebo jinou bylinkou, kterou máte rádi

    Postup: Batáty i se slupkou omyjte a poté osušte. Nakrájejte na plátky cca 3mm. V míse si připravte směs olejů, osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky. Vše řádně promíchejte. Poté vyskládejte na plech a dejte péct do trouby, kterou jste si předem předehřáli na 180 stupňů přibližně na 30 minut. Že jsou dostatečně pečené zjistíte tak ,že zkusíte propíchnout batátu vidličkou, pokud půjde do batáty jako do másla a batáta má pěknou nazlátlou barvičku, máte hotovo. Tip: aby se vám směs s batátami pěkně propojila, připravujte si toto v uzavíratelné nádobě, postačí hrnec s pokličkou, s kterým důkladně zatřepete.

    Ingredience na česnekovo-koprový dip

  • 1 kelímek zakysané smetany (můžete nahradit tvarohem)
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • kopr (můžete nahradit pažitkou)
  • Postup:

    V misce smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, sůl a pepř podle chuti, zakápněte trochou olivového oleje a nakonec přidejte kopr či pažitku.

    Přeji dobrou chuť!

    Zdroj: Braňte se jídlem, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

    www.zdrava-vyziva.doktorka.cz

    Recepty z mé kuchyně: Ing. Petra Ižáková

    Další články z rubriky
    Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

    Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

    11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
    Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
    Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
    Červená řepa - sladká zelenina

    Červená řepa - sladká zelenina

    30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
    Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
    Další články z rubriky Zdravá výživa...
    Aktuálně v diskusích
    8.12.22:11
    31 reakcí

    Probiotika

    Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

    Katka
    7.12.11:19
    1 reakcí

    Zdravé vánoční cukroví

    Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

    Lucie
    23.11.22:16
    14 reakcí

    dieta

    Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

    Markéta
    23.11.22:16
    5 reakcí

    Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

    Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

    Linda
    23.11.22:15
    7 reakcí

    jak pribrat

    Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

    Lili
    Přihlaste si odběr našich novinek:
    E-mail: 
    Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
    (c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení