Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Zdravá výživa: Kysané zelí

Zdravá výživa: Kysané zelí

13.11.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

S čím chutná nejlépe:
troška fantazie může dát i obyčejnému zelí skvělou příchuť:

KLASICKÁ - kmín, bobkový list

OVOCNÁ - zelí zajímavě doplňují borůvky - zabezpečují lehkou stravitelnost, dále ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky

SMETANOVÁ
- zakysaná smetana nebo smetana na vaření zjemní chuť zelí a zvýrazní například chuť zelňačky či segedínského guláše.

JAK NALOŽIT ZELÍ:

Potřebujeme několik pevných hlávek zelí (množství záleží na velikosti sudu), do kterého chceme zelí naložit. Na každých 5 kg zelí potřebujeme 2 cibule, 20 g soli, dále několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu. Dále můžeme přidat několik jablek, kopr.

Postup:
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme sud asi 2 týdny v teple. Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Do žlábku u nádoby nalijeme vodu, zelí můžeme přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.

RYCHLOKVAŠENÉ ZELÍ:

Je už hotové za 3 dny

Potřebujeme 2 kg bílého hlávkového zelí, 1 bramboru, trochu chleba, kmín, sůl a pepř.

Postup:
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 - 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

zdroj: celostnimedicina.cz

Další články z rubriky
Maliny a jejich kouzlo

Maliny a jejich kouzlo

7.7.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Maliny se využívaly převážně jako lék na nejrůznější nemoci nebo jako povzbuzující prostředek. Toto sladké a v kuchyni hojně využívané ovoce si zamilujete nejen pro jeho báječnou chuť. Víte, pro koho jsou nejzdravější?
Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

25.6.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
17.7.20:05
29 reakcí

dieta

No jestli do toho můžu vstoupit, tak džem rozhodně nepatří do diety. Pokud chce člověk jít s váhou dolů, tak by měl zkrouhnout cukry a v ovoci jich... (zkráceno)

Lucka
17.7.20:02
1 reakcí

Ketogenní dieta

Zdravím, ráda bych se tu informovala o vašich zkušenostech s dietami, kdy se tělo dostane do ketózy. Zajímalo by mě jestli tady ty diety fungují a... (zkráceno)

Denisa
11.7.0:53
51 reakcí

Probiotika

Já mám zkušenost s Laktobacily 5 od Swissu, fungovaly mi dobře. Hlavně brát s rozestupem 2 hod. po antibiotikách, aby se neničila jejich působnost.

Janča
29.5.23:48
19 reakcí

Zdravá výživa

já se snažím vařit převážně zdravé jídlo od doby co jsem začla hubnout, většinou se inspiruji z receptů světa zdraví

Nina
29.5.23:19
21 reakcí

Zdravé hubnutí

co zkusit nějakého odborného poradce ? já docházela v Brně do Světa zdraví a díky jejich programu jsem za půl roku shodila 12kg

Nina
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.