Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > MED - LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

MED - LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

12.12.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Pohádky a legendy přisuzují medu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Odjakživa byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Ve skutečnosti však pouze dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů.
Med vyrábějí včely z rostlinného nektaru. Je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí.
Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. I nízký obsah těchto živin však způsobuje, že med je přece jen o něco zdravější než rafinovaný bílý cukr, obsahující pouze "prázdné" kalorie. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr - na 100 g medu připadá 288 kcal, na stejnou hmotnost rafinovaného cukru 394 kcal. Pokud však při vaření nahrazujete cukr medem, uvědomte si, že med je hustší, a proto lžíce medu váží víc než lžíce cukru. Budete-li med měřit spíš objemově než podle váhy, může se vám stát, že množství kalorií nevědomky zvýšíte.
Chuť medu závisí na rostlinách, ze kterých včely nektar nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Med z kaštanů má výraznou, až nahořklou chuť. Med může obsahovat přírodní rostlinné toxiny. Včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití způsobí ochrnutí. Odborníci také diskutují o obsahu pyrolizidinových alkaloidů v medu včel opylujících starček.

LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky - již staří Řekové a Římané věřili, že med pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako dekongestivum (látka snižující překrvení) a mírné sedativum. Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Všechna sladká jídla povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici.

MED V BĚHU STALETÍ

Med jako pokrm hodný bohů hrál roli v náboženských slavnostech na celém světě. Například podle řecké mytologie skrývaly malého Dia před otcem Kronem nymfy Adrasteia a Ió, dcery Melisseovy, a krmily ho mlékem a medem.
Dlouho před objevem včelařství si člověk doby kamenné začal cenit medu divokých včel pro jeho vzácnost a chuť. V Evropě, kde byl cukr vyhrazen pro vyšší a nižší šlechtu, používaly chudší vrstvy med jako sladidlo až do poloviny 17. století. Na konci 17. století se však cukr stal univerzálním sladidlem a med lahůdkou.

Mateří kašička

Mateří kašičku vyrábějí včely dělnice pro vybrané larvy, z nichž se později mají stát včelí královny. Je bohatým přírodním zdrojem pantotenové kyseliny (která se nachází i v jiných potravinách) a výhradním přírodním zdrojem nezvyklé mastné kyseliny (10-hydroxy-2-decenové kyseliny), jíž se některé údajné účinky kašičky přisuzují. Mateří kašička se doporučuje jako lék na otupělost a únavu.
Její vyhlášené léčivé účinky však dosud žádné vědecké důkazy nepodpořily.
Více o mateří kašičce naleznete zde

Autor: Publikace: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Další články z rubriky
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.22:11
31 reakcí

Probiotika

Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

Katka
7.12.11:19
1 reakcí

Zdravé vánoční cukroví

Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

Lucie
23.11.22:16
14 reakcí

dieta

Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

Markéta
23.11.22:16
5 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

Linda
23.11.22:15
7 reakcí

jak pribrat

Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

Lili
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení