Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > MED - LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

MED - LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

12.12.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Pohádky a legendy přisuzují medu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Odjakživa byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Ve skutečnosti však pouze dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů.
Med vyrábějí včely z rostlinného nektaru. Je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí.
Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. I nízký obsah těchto živin však způsobuje, že med je přece jen o něco zdravější než rafinovaný bílý cukr, obsahující pouze "prázdné" kalorie. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr - na 100 g medu připadá 288 kcal, na stejnou hmotnost rafinovaného cukru 394 kcal. Pokud však při vaření nahrazujete cukr medem, uvědomte si, že med je hustší, a proto lžíce medu váží víc než lžíce cukru. Budete-li med měřit spíš objemově než podle váhy, může se vám stát, že množství kalorií nevědomky zvýšíte.
Chuť medu závisí na rostlinách, ze kterých včely nektar nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Med z kaštanů má výraznou, až nahořklou chuť. Med může obsahovat přírodní rostlinné toxiny. Včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití způsobí ochrnutí. Odborníci také diskutují o obsahu pyrolizidinových alkaloidů v medu včel opylujících starček.

LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky - již staří Řekové a Římané věřili, že med pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako dekongestivum (látka snižující překrvení) a mírné sedativum. Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Všechna sladká jídla povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici.

MED V BĚHU STALETÍ

Med jako pokrm hodný bohů hrál roli v náboženských slavnostech na celém světě. Například podle řecké mytologie skrývaly malého Dia před otcem Kronem nymfy Adrasteia a Ió, dcery Melisseovy, a krmily ho mlékem a medem.
Dlouho před objevem včelařství si člověk doby kamenné začal cenit medu divokých včel pro jeho vzácnost a chuť. V Evropě, kde byl cukr vyhrazen pro vyšší a nižší šlechtu, používaly chudší vrstvy med jako sladidlo až do poloviny 17. století. Na konci 17. století se však cukr stal univerzálním sladidlem a med lahůdkou.

Mateří kašička

Mateří kašičku vyrábějí včely dělnice pro vybrané larvy, z nichž se později mají stát včelí královny. Je bohatým přírodním zdrojem pantotenové kyseliny (která se nachází i v jiných potravinách) a výhradním přírodním zdrojem nezvyklé mastné kyseliny (10-hydroxy-2-decenové kyseliny), jíž se některé údajné účinky kašičky přisuzují. Mateří kašička se doporučuje jako lék na otupělost a únavu.
Její vyhlášené léčivé účinky však dosud žádné vědecké důkazy nepodpořily.
Více o mateří kašičce naleznete zde

Autor: Publikace: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Další články z rubriky
Temnoplodec černý

Temnoplodec černý "ARÓNIE"

30.8.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Aronie, černá jeřabina, temnoplodec černý, latinsky aronia melanocarpa. Léčí poruchy činnosti štítné žlázy, detoxikuje, podporuje činnost jater a ledvin, vitaminová bomba. Tzv.černá jeřabina může být keř,ale i menší strom. Keř je asi 2 m vysoký, strom 4-5 m. Má lesklé, podlouhle obvejčité listy, na konci zašpičatělé. Kvete začátkem května. Květy bílé až bledě růžové.
Kouzlo kokosového oleje

Kouzlo kokosového oleje

9.4.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Studie prokázaly, že kokosový olej může zabíjet škodlivé bakterie díky 50 % obsahu kyseliny laurové, která se používá pro léčení virových infekcí. Také bylo prokázáno, že tato látka ničí bakterie stafylokoka, což je velmi nebezpečný patogen.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
26.11.22:52
28 reakcí

dieta

Viděla jsem džemy relax z ovoce na itesco, nebo na rohlík.cz

Kateřina
26.11.22:47
17 reakcí

Zdravé hubnutí

Zrovna se na to dívám, že je tam na ně sleva 25% to je skvělý

Síma
26.11.11:42
5 reakcí

Klubní výživa

ja mam doma cloubex, a je super. kdy jste chtel mohu vam ho nechat. jiz ho nepotrebuji, po pul roce uzivani mam kolena v poradku a mazivo se zacalo... (zkráceno)

Anonym
25.11.21:24
69 reakcí

Kvalitní kloubní výživa

Na www.alavis.cz jsem se dočetla, že je klinicky testovaný a přírodní.

Amálie
31.10.23:50
4 reakcí

Jídlo bez cukru

Terez mám to stejně.. Když džem tak kupuji jedině relax 100% z ovoce, žádný jiný.. U nás doma všem nejvíc chutná

Milada
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.