Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > TŘEŠNĚ A VIŠNĚ

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ

20.6.2007 / Rubrika: Zdravá výživa

KLADY

• dobrý zdroj draslíku
• mohou působit preventivně proti dně

Odrůdy třešní a višní, které se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku; ten pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Navíc obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C.
Na sever od Alp se třešně dostaly s Římany v 2. století n. 1. a v Čechách se běžně pěstují od 12. století, višně přišly asi z východního Černomoří později, ale už ve 14. století jsou v Čechách zmiňovány višňové sady. V přírodním léčitelství se třešně cení pro pročišťující schopnosti - panuje totiž domněnka, že odvádějí toxické látky a tekutiny a čistí ledviny. Mají mírně projímavý účinek, takže pomáhají proti zácpě. Dávka 250 g čerstvých nebo zavařených třešní denně navíc snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž do určité míry chrání před vznikem DNY.

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ - PESTRÁ NABÍDKA

Existuje víc než 1000 odrůd třešní a višní. Třešně jíme nejraději syrové, višně jsou zase báječné v koláčích, zmrzlinách a likérech. Hybridní odrůdy jsou chutné za syrova i v kuchyňské úpravě.
Při nákupu třešní vybíráme šťavnaté pevné plody se zelenou stopkou, která je zárukou čerstvosti. Barva se podle druhu liší od světle žluté nebo tmavočervené až po méně běžnou purpurovou, případně skoro černou. Višně by měly být šťavnaté a kulaté. Obvykle mají jasně červenou nebo tmavě karmínovou barvu.

Diskuse na téma zdravé výživy na tomto portálu ZDE

Další články z rubriky
Maliny a jejich kouzlo

Maliny a jejich kouzlo

7.7.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Maliny se využívaly převážně jako lék na nejrůznější nemoci nebo jako povzbuzující prostředek. Toto sladké a v kuchyni hojně využívané ovoce si zamilujete nejen pro jeho báječnou chuť. Víte, pro koho jsou nejzdravější?
Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

25.6.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.8.10:24
62 reakcí

Lepek jako příčina úzkosti a deprese

Ahoj všem, já mám úzkosti způsobené jistými smutnými událostmi v rodině. Nebyla jsem ale schopna se jich zbavit. V noci jsem se pravidelně budila v... (zkráceno)

lucinda21
4.8.21:26
54 reakcí

Probiotika

Probiotika by měl brát každý, krásně srovnají trávení. Dávala jsem i miminku.

LussyB
29.7.7:19
21 reakcí

Nechuť k ovoci a zelenině

Tak tahle varianta mě nenapadla. Asi je taky vyzkoušíme. Mohla by to být i zábava s těma kapsičkama.

Eva
25.7.10:57
9 reakcí

Jídlo bez cukru

Rozhodně není dobré začít takhle striktně a tělo ostrouhat o veškerý cukr, je to hrozně drastické. Na dobrém principu fungují ty ketogenní diety jako... (zkráceno)

Hanka
17.7.20:05
29 reakcí

dieta

No jestli do toho můžu vstoupit, tak džem rozhodně nepatří do diety. Pokud chce člověk jít s váhou dolů, tak by měl zkrouhnout cukry a v ovoci jich... (zkráceno)

Lucka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.