Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > TŘEŠNĚ A VIŠNĚ

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ

20.6.2007 / Rubrika: Zdravá výživa

KLADY

• dobrý zdroj draslíku
• mohou působit preventivně proti dně

Odrůdy třešní a višní, které se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku; ten pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Navíc obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C.
Na sever od Alp se třešně dostaly s Římany v 2. století n. 1. a v Čechách se běžně pěstují od 12. století, višně přišly asi z východního Černomoří později, ale už ve 14. století jsou v Čechách zmiňovány višňové sady. V přírodním léčitelství se třešně cení pro pročišťující schopnosti - panuje totiž domněnka, že odvádějí toxické látky a tekutiny a čistí ledviny. Mají mírně projímavý účinek, takže pomáhají proti zácpě. Dávka 250 g čerstvých nebo zavařených třešní denně navíc snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž do určité míry chrání před vznikem DNY.

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ - PESTRÁ NABÍDKA

Existuje víc než 1000 odrůd třešní a višní. Třešně jíme nejraději syrové, višně jsou zase báječné v koláčích, zmrzlinách a likérech. Hybridní odrůdy jsou chutné za syrova i v kuchyňské úpravě.
Při nákupu třešní vybíráme šťavnaté pevné plody se zelenou stopkou, která je zárukou čerstvosti. Barva se podle druhu liší od světle žluté nebo tmavočervené až po méně běžnou purpurovou, případně skoro černou. Višně by měly být šťavnaté a kulaté. Obvykle mají jasně červenou nebo tmavě karmínovou barvu.

Diskuse na téma zdravé výživy na tomto portálu ZDE

Další články z rubriky
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.22:11
31 reakcí

Probiotika

Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

Katka
7.12.11:19
1 reakcí

Zdravé vánoční cukroví

Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

Lucie
23.11.22:16
14 reakcí

dieta

Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

Markéta
23.11.22:16
5 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

Linda
23.11.22:15
7 reakcí

jak pribrat

Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

Lili
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení