Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Vejce - pravda o jejich vlivu na naše zdraví

Vejce - pravda o jejich vlivu na naše zdraví

18.3.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Jak je to s tím cholesterolem?

Nejčastějším důvodem, proč se vynechávají vejce z jídelníčku, je kvůli strachu, že zvyšují hladinu cholesterolu. Ano, vejce opravdu obsahují cholesterol, ale NE, nezvyšují hladinu špatného (LDL) cholesterolu v lidském těle. Naopak mají vliv na zvýšení hladiny toho "zdravého", tedy HDL cholesterolu. Ten má ochrannou funkci, krev totiž zbavuje nadbytečného cholesterolu a odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován. Ani při pokusech, kdy člověk konzumoval 3 vejce každý den po dobu 12 týdnů, nedošlo ke zvýšení LDL cholesterolu.

Fakta o vejcích

  • Jsou plná vitamínů a minerálních látek - např. vitamíny B, C, D, E a K
  • Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak - peptidy, které jsou ve vejcích obsaženy, pomáhají snižovat tlak
  • Jsou výborným zdrojem bílkovin - jedno vejce obsahuje přibližně 6 gramů proteinu
  • Obsahují Omega 3 mastné kyseliny , které podporují zdraví vašeho srdce
  • Lecitin, který je vejci vlastní, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi
  • Podporují funkci mozku a nervů - jedno vejce obsahuje až 20% denní doporučené dávky cholinu (vitamínu B8), který je základním stavebním kamenem neurotransmiterů, tedy těch látek, které přenášejí vzruchy mezi nervovými buňkami. Cholin je zároveň důležitý při prevenci vzniku rakoviny prsu .
  • Pomáhají nám lépe vidět - díky obsahu karotenoidů zeaxantinu a luteinu, které chrání zdraví očí proti volným radikálům. Tyto dva karotenoidy také chrání oči před makulární degenerací související s přibývajícím věkem.
  • Podporují imunitu - obsahují vitamín A (jedno vejce obsahuje až 19% doporučené denní dávky), který se podílí na naší imunitě.
  • Minerální bomba - obsahují železo (podpora imunity a tvorba červených krvinek), selen (prevence rakoviny a vzniku nádorů prostaty)
  • Levná, ale zdravá potravina - vejce stojí kolem 2-5 korun, což je při porovnání s cenou vitamínů a minerálů prodávanými v lékárně směšně nízká cena.
  • Dají se připravit na mnoho způsobů - to je obrovská výhoda, aby jako potravina vejce jen tak neomrzela.
  • MÝTY A FAKTA – CHOLESTEROL

    MÝTUS 1 - NÍzKÁ HLADINA CHOLESTEROLU = ZNÁMKA ZDRAVÍ

    Pravda: Ačkoliv se nízká hladina LDL (zlého) cholesterolu obvykle považuje za známku dobrého zdraví, nová studie ukázala, že lidé, kteří onemocněli rakovinou, často měli hladinu LDL cholesterolu v letech před oznámením nepříjemné diagnózy nižší než ti, kteří rakovinu nedostali. „Nikoho ani ve snu nenapadlo, že by léčba, která si klade za cíl snížit vysokou hladinu zlého cholesterolu, mohla škodit, nebo dokonce zvyšovat riziko vzniku rakoviny,“ vysvětluje lékař.

    MÝTUS 2 - MÁM-LI ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL, NEPOZNÁM TO

    Pravda: Některým lidem, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu, se na kůži tvoří žlutočervené skvrnky, takzvané xantomy. Mohou se objevit třeba na očním víčku, rukách nebo kloubech, především u starších lidí, pacientů s cukrovkou nebo osob, které mají ke xantomům dědičnou predispozici.

    MÝTUS 3 - KDYŽ MÁM VYSOKOU HLADINU LDL CHOLESTEROLU, NEJSPÍŠ DOSTANU INFARKT

    Pravda : Téměř 75 % pacientů, kteří prodělali srdeční infarkt, měli hladinu zlého cholesterolu v mezích doporučovaných hodnot, zjistila americká studie zkoumající 136 000 osob. Výzkumníci zároveň oznámili, že pacienti s infarktem měli v letech před tímto onemocněním nižší hladiny hodného cholesterolu. „Nízká koncentrace hodného HDL cholesterolu je samostatným nezávislým rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Zvýšením HDL cholesterolu se toto riziko redukuje.

    MÝTUS 4 - VEJCE UCPÁVAJÍ TEPNY

    Pravda: „Vejce skutečně obsahují spoustu cholesterolu, velkou část z toho, ale tvoří hodný HDL cholesterol. Žloutek má navíc v sobě až 10 % lecitinu a pomáhá hladinu cholesterolu regulovat . Navíc má blahodárný vliv na paměť, nervovou soustavu a imunitu a podporuje přeměnu tuků na energii, což oceníte při hubnutí“. Jinými slovy – vědci potvrdili, že jedno až dvě vejce denně zdravému srdci neškodí.

    MÝTUS 5 - TRIGLYCERIDY ZPŮSOBUJÍ SRDEČNÍ ONEMOCNĚNÍ

    Pravda: Triglyceridy neboli tuky vyskytující se v krvi cévní stěnu nenapadají, ale způsobují jiný problém: syndrom inzulinové rezistence, který stojí až za 70 % infarktů. Inzulinová rezistence vyjadřuje stav, kdy orgány a tkáně lidského těla nereagují na vyprodukovaný inzulin, a tak ho tělo začne vyrábět v nadměrném množství. Inzulinová rezistence je také základním podkladem pro vznik metabolického syndromu, jakéhosi souboru rizikových faktorů, které často vedou k rozvoji cukrovky 2. typu, ateroskleróze, infarktu nebo mrtvici. Metabolický syndrom se častěji týká žen, které mají typ postavy „jablko“, tedy kterým se tuk ukládá převážně v oblasti břicha.

    MÝTUS 6 - CHOLESTEROL OBSAHUJE JEN MASO A MLÉČNÉ VÝROBKY

    Pravda: Cholesterol se vytváří ve zvířecích játrech, a proto se primárně nachází pouze v mase, mléce a mléčných výrobcích nebo ve vejcích. „Kromě toho se cholesterol vyskytuje například i v kokosovém ořechu nebo burských oříšcích“.

    MÝTUS 7 - ŠTÍHLÍ LIDÉ MAJÍ CHOLESTEROL V POŘÁDKU

    Pravda: Britská studie publikovaná v International Journal of Obesity zjistila, že štíhlí lidé, kteří pravidelně cvičí, mají nižší hladinu zlého cholesterolu než štíhlé osoby, které sportu zrovna neholdují. „Pohyb pomáhá udržet srdce zdravé, protože snižuje krevní tlak, zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu,“.Nejlepší cestou k udržení vysoké hladiny hodného cholesterolu a snížení zlého je kardio cvičení, např. běh. Štíhlost sama o sobě navíc není zárukou dobré hladiny cholesterolu, zjistili nedávno vědci. Může za to gen, který některým lidem „zařizuje“, že jsou štíhlí, ačkoliv nesportují a nedrží dietu. Tento gen, označený IRS1, je spojován s vyšší hladinou cholesterolu a cukru v krvi, protože způsobuje, že se tuk neukládá do podkoží, ale k orgánům nebo přímo do nich. Řešení? Sport a zdravá strava.

    JAK SE CHRÁNIT?

    Přibližně každé tři roky si nechte změřit hladinu cholesterolu. Do 5,00 mmol/l je vše v pořádku, do 6,5 mmol/l je hladina považována za zvýšenou (v tomto okamžiku byste měli poupravit svůj životní styl) a nad 6,5 mmol/l už byste měli být v péči lékaře. Jezte méně živočišných tuků, mezi které patří tučné vepřové a hovězí maso, máslo, sádlo, uzeniny nebo tučné mléčné výrobky, a nahraďte je zdravějšími rostlinnými oleji a kvalitními rostlinnými tuky, které obsahují velký podíl srdci prospívajících omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Hladině cholesterolu prospějí i celozrnné výrobky, ovoce a zelenina.

    zdroj: www. nejfit.cz

    Další články z rubriky
    Maliny a jejich kouzlo

    Maliny a jejich kouzlo

    7.7.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
    Maliny se využívaly převážně jako lék na nejrůznější nemoci nebo jako povzbuzující prostředek. Toto sladké a v kuchyni hojně využívané ovoce si zamilujete nejen pro jeho báječnou chuť. Víte, pro koho jsou nejzdravější?
    Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

    Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

    25.6.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
    Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
    Další články z rubriky Zdravá výživa...
    Aktuálně v diskusích
    včera13:02
    52 reakcí

    Probiotika

    Jak se tady už píše lactobacily od Naturevia mi fungovaly dobře.

    Inka
    17.7.20:05
    29 reakcí

    dieta

    No jestli do toho můžu vstoupit, tak džem rozhodně nepatří do diety. Pokud chce člověk jít s váhou dolů, tak by měl zkrouhnout cukry a v ovoci jich... (zkráceno)

    Lucka
    17.7.20:02
    1 reakcí

    Ketogenní dieta

    Zdravím, ráda bych se tu informovala o vašich zkušenostech s dietami, kdy se tělo dostane do ketózy. Zajímalo by mě jestli tady ty diety fungují a... (zkráceno)

    Denisa
    29.5.23:48
    19 reakcí

    Zdravá výživa

    já se snažím vařit převážně zdravé jídlo od doby co jsem začla hubnout, většinou se inspiruji z receptů světa zdraví

    Nina
    29.5.23:19
    21 reakcí

    Zdravé hubnutí

    co zkusit nějakého odborného poradce ? já docházela v Brně do Světa zdraví a díky jejich programu jsem za půl roku shodila 12kg

    Nina
    Přihlaste si odběr našich novinek:
    E-mail: 
    Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.