Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Voda – co o ní víme?

Voda – co o ní víme?

10.5.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

   Voda je základní látkou vnitřního prostředí organismu. Je rozpouštědlem, transportním médiem, prostředím pro průběh mnoha biochemických pochodů. Štěpí-disociuje a chrání-hydratuje mnoho anorganických a organických látek, podílí se na stavbě a funkční stabilitě biogenních makromolekul, jako jsou bílkoviny a enzymy. Voda se nachází v každé jednotlivé buňce, mezibuněčném prostoru a je rovněž základní složkou krve, kde tvoří až 90% objemu krevní plazmy.

Zdravotní nezávadnost pitné vody

   Zdravotní nezávadnost je základním minimem k tomu, aby vůbec mohla být voda za pitnou označena. V praxi to znamená, že voda nesmí obsahovat žádné patogenní mikroorganismy, zejména bakterie koliformní, escherichia coli a enterokoky. Výskyt psychrofilních a mezofilních bakterií, pojmenovaných dle libosti snášet vodu s nižší či vyšší teplotou, je pouze udržován v intervalu určitých mezních hodnot. Tyto bakterie se v přírodě běžně vyskytují a teprve při nadměrném množství mohou být zdrojem obtíží pro citlivé jedince. Dalším limitujícím faktorem zdravotní nezávadnosti pitných vod je přítomnost těžkých kovů, iontů železa a manganu a v neposlední řadě množství dusičnanů a dusitanů, jejichž výskyt zůstává na mnoha místech v půdě a tedy i podzemních vodách po intenzivní zemědělské výrobě stále dlouhodobě zvýšený. Z fyzikálně chemických ukazatelů jsou dále hlídány barva, zákal a pach, stupeň tvrdosti, vodivost, pH a další. Jediným faktorem, který je brán jako profit pro lidské zdraví a zvyšuje biologickou hodnotu pitné vody, je u vody jinak zdravotně nezávadné, množství iontů vápníku a hořčíku a jejich vzájemný vyvážený poměr. Otázkou však zůstává, zda je toto hodnocení dostatečné?

 Jak nahlížet na kvalitu vody?

   Vrátíme-li se k úloze vody v lidském organismu, nutně nás napadne myšlenka, zda zdravotní nezávadnost pitné vody je postačujícím hlediskem k tomu, abychom mohli kapitolu o vodě pro sebe uzavřít. Není snad zdravotní nezávadnost vody, jež hodláme užít ve svém pitném režimu jen nutným předpokladem a podmínkou?
Odpovíme-li si kladně na tuto otázku, započneme se zaobírat myšlenkou nad skutečnou a ve své podstatě nejdůležitější vlastností vody – vlastní funkční aktivitě v organismu. To, co můžeme zjistit, bude možná pro mnohé z nás velkým překvapením. Mezi vodami jsou značné rozdíly a ne vždy se váží k množství minerálních látek obsažených ve vodě. Nicméně ani tento aspekt nelze zcela vynechat a zasluhuje si svou pozornost

Ovlivňuje kvalitu vody množství obsažených minerálů?

   Množství rozpuštěných látek v pitné vodě má bezesporu vliv na její kvalitu a bezprostředně též ovlivňuje náš zdravotní stav. Je tomu tak proto, že pitné voda je nezastupitelným zdrojem minerálních látek pro organismus a jejich nedostatek v pitné vodě prokazatelně vede ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Za optimální je považováno množství od 200 do 500 mg rozpuštěných látek v jednom litru vody. Jako minimální mez je stanoven obsah 150 mg/l, jako mez maximální pak 1000 mg/l. Při vyšších hodnotách již mluvíme o vodách minerálních. Trvalé užívání minerálních vod však není vhodné z důvodu přílišného zatěžování ledvin. Proto je pití minerálek doporučováno jen na krátký čas a v omezeném množství. A jak je to s užíváním vod s nižším obsahem minerálů (150-300 mg/l) ? Je známo, že vody s nižším obsahem minerálů jsou z dlouhodobého hlediska vhodnějším nápojem než například minerální vody. Je tomu tak proto, že organismus, který je každodenně zásoben přebytečným množstvím solí potřebuje tyto látky z těla dostatečně vyloučit a přebytečný příjem minerálů by mu v této situaci příliš neprospěl. Dále má voda s nižším obsahem minerálů schopnost organismus lépe pročistit od odpadních látek metabolismu, neb je zřejmé, že voda na minerály chudší může v sebe více látek pojmout a z těla vyloučit. Mluvíme tak o pročisťujícím účinku pitné vody.

Pročisťující účinek pitné vody

   Abychom ale nepodlehli představě, že nejlépe bude pít rovnou vodu destilovanou, či vodu demineralizovanou, připravenou pomocí tzv. reverzní osmózy. Tak tomu opravdu není. Existuje mnoho studií, které před pitím tohoto typu vod vážně varují. Pro čtenáře je nejlépe dohledat bližší informace například na portálech Státního zdravotního ústavu a Národního referenčního centra pro pitnou vodu - http://www.szu.cz/chzp/voda/pdf/01_297.pdf . Ani dodatečná mineralizační patrona u vod připravených pomocí reversních osmóz, nedokáže zabezpečit minimální množství vápníku a hořčíku, ani minimální celkovou mineralizaci 150 mg/l, nezbytnou pro osmotickou rovnováhu v organismu. Koncentrace rozpuštěných látek by tedy neměla trvale poklesnout pod minimální mez.

Funkční aktivita vody v organismu

   Jak už bylo výše uvedeno, není množství minerálních látek obsažených v pitné vodě zdaleka jediným faktorem ovlivňujícím funkční aktivitu vody v organismu. Dalo by se říci, že spíše menšinovým, a to i při svém nezpochybnitelném, již zmíněném významu. To může být pro mnoho z nás překvapením. Jsme přivyklí slýchávat, že ten či onen minerál je z toho či onoho důvodu prospěšný pro naše zdraví, ale jaký další faktor by měl být důležitý pro naše rozhodnutí, kterou vodou budeme hasit naší žízeň, připravovat nápoje a stravu, či cíleně pročisťovat organismus? Je to struktura vody! Voda jako kapalina je hybrid pevného a plynného skupenství. V pevném skupenství jsou k sobě molekuly pevně vázány a tvoří krystalickou mřížku. V plynném skupenství jsou molekuly samostatné a volně se pohybují. Kapalné skupenství, jak již bylo uvedeno, obsahuje obojí – shluky molekul v podobě tekutých krystalů a množství svobodných molekul vody. Mezi oběma skupinami dochází k neustálým výměnám, i když se celek tváří jakoby nezměněn. Pro zvýšení aktivity vody se často užívá ohřev. Voda s vyšší teplotou snáze přijímá látky v ní rozpouštěné, pojme jich větší množství a ty pak dosahují vyšších účinků. Tak si zaléváme čaj vřící vodou, vaříme vývar z masa a zeleniny, případně vyvařujeme prádlo. Cíl je jediný. Přivést vodu a látky v ní obsažené k vyšší aktivitě a účinnosti. Podobně si vypomáhá náš organismus ve stavu zvýšené teploty či horečky. Aktivita mnoha látek vzrůstá, zejména pak enzymů, a bez nich se v těle neuskuteční snad vůbec nic. Tělo de facto mobilizuje k obraně a všechny pochody tím rázem výrazně zefektivňují svou činnost. Otázka zní. Je zvýšení teploty vody jediným prostředkem pro zvýšení vodní aktivity? Nikoli. Bylo zjištěno, že voda odebraná z vody proudící má vyšší aktivitu než voda odstátá. A dále, že záleží na tom, jakým způsobem tekoucí voda proudí. Odpověď na to, proč tomu tak je, se skrývá opět ve vodní struktuře a její citlivosti na vnější vlivy. To už je ale nad rámec tohoto příspěvku.

Příroda – vzor přirozeného

   Existuje ještě jeden pohled na celou problematiku výběru vhodné pitné vody, pohled přírodního vzoru. Slyšel snad někdy někdo o tom, že by ze země vyvěral pramen s destilovanou vodou? Poměrně řídké rozložení mnohdy léčivých minerálních vod dává člověku tušit, že asi nebudou určeny ke každodennímu užívání, nýbrž jen pro příležitostné. Vlivem retenčních nádrží, jakožto zásobáren pro pitnou vodu, kde voda delší čas stojí a čeká na své uplatnění a dále tlakovými vodovody s převážně laminárním způsobem proudění ztrácí voda mnoho ze svých vlastností a schopností uvedených již v úvodu tohoto článku. I samotný pročisťující účinek vody na lidský organismus je tak značně snížen.
Pomoci vodě ke spontánní regeneraci a přirozenému „oživení“ se snažíme již nějaký čas pomocí zařízení na doúpravu pitné vody AQUA SANATURA®. Bude nám milým potěšením, navštívíte-li naše internetové stránky
www.aquasanatura.com kde můžete získat další informace.

©2006 Václav Černý
©2006 AQUA SANATURA®
Jakákoli reprodukce textu či jeho částí je možná jen na základě písemného souhlasu autora.
Adresa autora: V.Černý, AQUA SANATURA®, Příčná 452, Velký Týnec;
vaclav.cerny@aquasanatura.com

Další články z rubriky
Maliny a jejich kouzlo

Maliny a jejich kouzlo

7.7.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Maliny se využívaly převážně jako lék na nejrůznější nemoci nebo jako povzbuzující prostředek. Toto sladké a v kuchyni hojně využívané ovoce si zamilujete nejen pro jeho báječnou chuť. Víte, pro koho jsou nejzdravější?
Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

Léto je tady: 3 osvěžující recepty na teplé dny

25.6.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.8.10:24
62 reakcí

Lepek jako příčina úzkosti a deprese

Ahoj všem, já mám úzkosti způsobené jistými smutnými událostmi v rodině. Nebyla jsem ale schopna se jich zbavit. V noci jsem se pravidelně budila v... (zkráceno)

lucinda21
4.8.21:26
54 reakcí

Probiotika

Probiotika by měl brát každý, krásně srovnají trávení. Dávala jsem i miminku.

LussyB
29.7.7:19
21 reakcí

Nechuť k ovoci a zelenině

Tak tahle varianta mě nenapadla. Asi je taky vyzkoušíme. Mohla by to být i zábava s těma kapsičkama.

Eva
25.7.10:57
9 reakcí

Jídlo bez cukru

Rozhodně není dobré začít takhle striktně a tělo ostrouhat o veškerý cukr, je to hrozně drastické. Na dobrém principu fungují ty ketogenní diety jako... (zkráceno)

Hanka
17.7.20:05
29 reakcí

dieta

No jestli do toho můžu vstoupit, tak džem rozhodně nepatří do diety. Pokud chce člověk jít s váhou dolů, tak by měl zkrouhnout cukry a v ovoci jich... (zkráceno)

Lucka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.