Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Bylinky > BEZ ČERNÝ – SAMBUCUS NIGRA

BEZ ČERNÝ – SAMBUCUS NIGRA

20.7.2006 / Rubrika: Bylinky

„Před heřmánkem smekni – před bezinkou klekni“

Tak toto přísloví znám ze starých bylinářů a je v něm hluboká pravda. Tato bylina je vynikající nejen pro zdraví, ale rovněž v ga stronomii. Často byl bez  pro své četné terapeutické a profylaktické vlastnosti popisován, jako „úplná lékárnička“. Byl klasifikován jako zahřívající a vysušující., používal se při stavech jako jsou katary a nadbytečný hlen. V 17. stol. byl oblíbeným léčebným prostředkem ke „zbavení od hlenu“, jednak jako expektorans při kašli a zároveň jako dierektikum a silné projímadlo. V 18. stol. byl květ vysoce ceněn pro bělící účinky pro pleť a pro odstraňování pih.

KVĚTY: stimulují krevní oběh, působí antikatarálně a potopudně. Hodí se proto ideálně při horečnatých nachlazeních a chřipce. Pomáhají při senné rýmě, ale je potřeba začít je užívat jako horký nálev již na začátku roku, dříve, než se zvýší pylový spad. Působí též protizánětlivě, proto se používají do krémů k ošetření kůže.

LISTY: kdysi se připravovala oblíbená zelená mast, která se používala na pohmožděniny, výrony, rány a hemeroidy.

PLODY: Jsou potopudné, diuretické, projímavé. Zralé plody jsou bohaté na vitamíny A a C. V dřívějších dobách se z nich připravovala vína. Někteří vinaři ve Francii šťávu z plodů do vína kvůli barvě. Zjisilo se , že tato šťáva v kombinaci s alkoholem ulevuje lidem s kloubními problémy. Ovšem toto „vylepšování“ vína bylo samozřejmě zakázáno. To ale  neznamená, že si tento lék  nemůžete připravit sami. Ploda povaříme, odšťavníme nejlépe v odšťavňovacím hrnci, přidáme cukr asi 1:1 a stáčíme do lahví. A při problémech si můžeme dát „štamprličku“ s kávovou lžičkou např. rumu či whisky…Je to vynikající a ještě velmi zdravé!!

KŮRA: Je povahy zahřívající, silně projímavá, vyvolává zvracení ve větších dávkách nesmí se užívat v těhotenství. V minulosti se používala při úporné zácpě a artritidě. Je účinná jako jaterní stimulans.

NÁLEV: Horký se pije při katarech, horečkách, katarech plic nebo horních cest dýchacích včetně senné rýmy.

KRÉM: Nanášejte na popraskanou pokožku a boláky na rukou nebo omrzliny.
60 ml vazelíny a 2 plné hrsti květů černého bezu
vazelínu roztavte, přidejte květy a nechte 45 min macerovat za přihřívání vazelíny( pokud tuhne ). Zahřejte do tekutého stavu, sceďte přes síto či plátno, nalejte do láhve se šroubovacím uzávěrem a ochlaďte.

OČNÍ LÁZEŇ: Na zanícené či bolavé oči se užívá studený, přecezený nálev.

A nyní na skok za bezinkami do kuchyně:

SIRUP Z BEZINKOVÝCH KVĚTŮ :

20 omytých velkých květenství, 1 dobře omytý citrón nakájený na plátky, 2 lžičky kyseliny citrónové, 1,5 kg krupicového cukru a 1,2 l vody.
Svařte vodu, všechny ingredience dejte do velké mísy a zalijte horkou vodou. Promíchejte a pěnu seberte děrovanou naběračkou, překryjte utěrkou. Nechte na chladném místě 5 dnů stát , ale 2x denně promíchejte. Pak sceďte přes plátýnko. Nalijte do láhví vysterilizovaných horkou vodou a uložte do chladničky. Hodí se do osvěžujících šťáv, do různých koktejlů ( výborně si rozumí s ginem ).
S úspěchem ho můžeme použít do nákypů, pudingů, zapékaných dezertů, krémů – pár kapek do omáčky k masu z ní učiní originál.

Vynikající jsou květenství ( i se stopkou) máčená v těstíčku a smažená.
Na těstíčko: 2 vejce, špetka kypřícího prášku, 2 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky,50 g strouhaného sýru.

Drobné kvítky se hodí na opečené a posléze 30 min v troubě pečené vepřové maso.

Tak si dejte chutnat a zároveň utužujte své zdraví!!!

Další články z rubriky
Sléz přehlížený

Sléz přehlížený

8.9.2017 / Rubrika: Bylinky
Sléz přehlížený (malva neglecta wallr.) má malé listy a roste při plotech, okrajích cest, při starých zdech a na rumištích, vždy však jen v blízkosti obývaných prostorů. Kdybychom jej někdy nalezli dále od obce, potom je vcelku jisté, že tam bylo kdysi hospodářství nebo dům.
Hřebíček nejen do punče

Hřebíček nejen do punče

23.8.2016 / Rubrika: Bylinky
Bolí vás zub? Zakousněte se do hřebíčku!
Je to starý a osvědčený lidový recept, jak utlumit jednu z nejnepříjemnějších bolestí - bolest zubů a dásní. A jak nám dokáže hřebíček ještě pomoci, o tom více v článku.
Další články z rubriky Bylinky...
Aktuálně v diskusích
13.10.10:48
117 reakcí

Bylinky na hubnuti?

Deniso, v Brně doporučuji navštívit lékárnu Zelený Anděl, sídlí Ďurďákova 13a, Černá Pole. Je to lékárna zaměřená na alternativní medicínu. Mají... (zkráceno)

Bzenka
10.10.14:45
30 reakcí

5-HTP

Firma Woykoff vyrábí doplněk s 5-HTP. Jmenuje se allegra 5-HTP, je to docela novinka a má velký úspěch.

Tamara
24.9.14:57
95 reakcí

Vápník

Já maxi kalz beru... Nemám s ním nejmenší problém :) Šumivky jsou chutné :)

Moly
3.9.14:10
21 reakcí

zdravá výživa

Já mám nejradši Wellness výrobky od Oriflame.Nápoje,tyčinky,polévky a také vitamíny. Jsem s nimi velmi spokojená. ... (zkráceno)

Sofie
28.8.8:42
52 reakcí

lactobacily s probiotiky

Ještě že ty probiotika máme, jinak by po náporu antibiotik byla naše těla úplně zničená...

Lenička66
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení