Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Bylinky > Ječmen dvouřadý

Ječmen dvouřadý

25.4.2007 / Rubrika: Bylinky

Co je to ječmen dvouřadý

Ječmen dvouřadý je jednoletá obilovina se stébly asi jeden metr vysokými a dvěma řadami fertilních klásků. Ječmen obsahuje až 30 % vláknin, 40 % škrobu, 10 % dextrinu, 3 % maltózy a glukózy, 11 % bílkovin, 2 % tuku, 3 % minerálních solí a malé množství dalších látek. Z ječmene se vyrábí slad, který je pokládán za velmi výživnou potravinu a je doporučován v rekonvalescenci po těžkých onemocněních, ale i pro běžné doslazování nápojů, moučníků a jídel. Obzvlášť vhodný je pro děti, těhotné a kojící ženy. Je mnohem vhodnější sladidlo než-li cukr a med. Výtažek je také obsažen v přípravcích Malcao, Ovomaltine. Ječný slad je běžně dostupný v prodejnách zdravé výživy.

Ječmen dvouřadý a jeho účinky

Odvar z ječné slámy používáme při koupelích nebo na obklady míst postižených lupenkou či těžšími formami ekzémů, nebo na koupele nohou při bolesti kloubů a při edémech v oblasti kotníku. Odvar si připravíme povařením 1 polévkové lžíce mletého ječmenu asi po dobu 5 minut, maximálně však 8 minut v 0,3 litru vody. Před užíváním je možné jej přecedit. Koupel má trvat 10 až b15 minut a provádí se obyčejně obden. Celá kúra by pak měla trvat 3 týdny.

Z ječmene si můžeme připravit posilující extrakt. Vyrábí se následujícím způsobem: dvě lžíce čerstvého ječmene se vaří 15 minut v 0,6 litru vody. Vzniklý odvar necháme 15 minut ustát a pak jej odpařujeme v lázni tak dlouho, až zůstane asi 300 ml extraktu. Ten pak konzervujeme přidáním 300 ml lihu 96 %, vše protřepeme a na papírovém filtru přefiltrujeme. Tinkturu užíváme 2 x denně 15 kapek. Výborně slouží pro regeneraci a posílení organismu.

Pro velice zesláblé jedince nebo pro rekonvalescenty po těžkých chorobách je výborná ječná voda, tentokrát podle bylináře Stacha, který uvádí tři způsoby přípravy:

  1. 70 gramů potravinového ječmene se vaří v 0,75 litru vody, přecedí se a nechá vychladnout. Odvar se pije chladný. Denně čerstvý.
  2. Tři hrsti ječmene se vaří 3 hodiny v 1,5 litru vody. Přecedí se a celé množství se vypije natřikrát během dne.
  3. 70 gramů neloupaného ječmene a 35 gramů umytých a nakrájených rozinek vaříme v 1,5 litru vody, až ječmen popraská. Vyvařenou vodu doplníme a opět krátce vaříme. Pak přecedíme a necháme vychladnout. Potom do chladného odvaru přidáme kůru ze 3 citrónů, 70 gramů sucharů a necháme 2 hodiny odstát. Přecedíme, přidáme 0,15 litru vína a 4 lžíce ovocného sirupu nebo cukru. Promícháme a užíváme přes den. Přes noc skladujeme v chladničce.

Na nízký krevní tlak velmi dobře působí syrová kaše z ječmene. Vezmeme 2 až 3 lžíce sladového ječmene, pomeleme na kávovém mlýnku a smícháme se 2 až 3 polévkovými lžícemi minerální vody (neperlivé). Necháme alespoň 8 hodin přikryté talířem odstát. Buďto ráno nebo večer před jídlem rozmícháme s čerstvým ovocem a sníme.

Odvar z ječmene se podává i malým dětem při zánětu tlustého střeva. Deset až patnáct gramů ječmene dáme do 0,5 litru studené vody a 10 minut na velmi mírném ohni přikryté vaříme. Odstavíme a necháme 25 minut vyluhovat, potom přecedíme. Přes celý den podáváme dítěti dávky po 2 až 3 polévkových lžících.

Ječmen nemá vedlejší účinky. Mohou ho bez obav užívat i děti a staří lidé.
Na článku jsem použila materiály J. Janči aj. A. Zentricha - Simona Grygárková, Dis.

zdroj: celostnimedicina.cz

Další články z rubriky
Sléz přehlížený

Sléz přehlížený

8.9.2017 / Rubrika: Bylinky
Sléz přehlížený (malva neglecta wallr.) má malé listy a roste při plotech, okrajích cest, při starých zdech a na rumištích, vždy však jen v blízkosti obývaných prostorů. Kdybychom jej někdy nalezli dále od obce, potom je vcelku jisté, že tam bylo kdysi hospodářství nebo dům.
Hřebíček nejen do punče

Hřebíček nejen do punče

23.8.2016 / Rubrika: Bylinky
Bolí vás zub? Zakousněte se do hřebíčku!
Je to starý a osvědčený lidový recept, jak utlumit jednu z nejnepříjemnějších bolestí - bolest zubů a dásní. A jak nám dokáže hřebíček ještě pomoci, o tom více v článku.
Další články z rubriky Bylinky...
Aktuálně v diskusích
včera21:42
96 reakcí

Vápník

Jo, ty šumivky maxi kalz mají citronovu příchut :)

Moly
13.10.10:48
117 reakcí

Bylinky na hubnuti?

Deniso, v Brně doporučuji navštívit lékárnu Zelený Anděl, sídlí Ďurďákova 13a, Černá Pole. Je to lékárna zaměřená na alternativní medicínu. Mají... (zkráceno)

Bzenka
10.10.14:45
30 reakcí

5-HTP

Firma Woykoff vyrábí doplněk s 5-HTP. Jmenuje se allegra 5-HTP, je to docela novinka a má velký úspěch.

Tamara
3.9.14:10
21 reakcí

zdravá výživa

Já mám nejradši Wellness výrobky od Oriflame.Nápoje,tyčinky,polévky a také vitamíny. Jsem s nimi velmi spokojená. ... (zkráceno)

Sofie
28.8.8:42
52 reakcí

lactobacily s probiotiky

Ještě že ty probiotika máme, jinak by po náporu antibiotik byla naše těla úplně zničená...

Lenička66
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení