Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Doplňky stravy > Čaje léčivé: Kombucha

Čaje léčivé: Kombucha

14.6.2006 / Rubrika: Doplňky stravy

Kombucha je čaj s prastarou historií a v současné době empiricky a vědecky prokázanými léčivými vlastnosti. Kombucha není houba podle obvyklých představ, jde o společenství, symbiózu, různých kvasinek a bakterií, jedná se zvláště o kvasinky rodu Saccharomyces a z bakterií zvláště Bacterium xylinum, Acetobacter, guconium a další.
Kombucha byla známa už v dynastii Tsin 221 let před n. l. Tento velmi starý nápoj má skutečně blahodárné účinky. Navíc chuť kombuchy je lahodná a osvěžující. 

     Kombucha je čajový nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi L-kyseliny mléčné, lehce fermentovaný.
     Ve fermentačním procesu se sacharóza štěpí na fruktózu a glukózu. Současně se tvoří enzymy štěpící bílkoviny a uhlohydráty. Kombucha je živý nápoj s přírodním zakalením. Barva a chuť závisí na kolísání kvasného procesu.
     Pomáhá vstřebávat výživné látky a zlepšuje funkci střev. Díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů (bakterie kyseliny mléčné) udržuje střevní flóru a podporuje přirozenou obrannou schopnost organismu. Mimoto pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky, těžké kovy a nikotin.
     Je oblíbeným prostředkem ke snížení tělesné hmotnosti (k tomuto účelu je doporučeno pít ji vždy před jídlem, čímž současně snížíme množství potravy potřebné k nasycení).
     Četné experimenty na zvířatech a klinické studie u lidí prokázaly, že účinnými látkami, které mají schopnost normalizovat sníženou imunitu, jsou právě polysacharidy izolované z kvasinek Saccharomyces a jejich účinnou látkou je tzv. beta-glukan. Glukan jako úspěšný imunostimulátor byl popsán v řadě světových studií u různých snížení imunity.
     Kombucha tedy produkuje do čaje mimo jiné především kyselinu glukoronovou, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu listovou (folát), L-kyselinu mléčnou, kyselinu octovou a z cukru, který se do čaje přidává (nikoli pro slazení čaje, ale pro výživu tohoto syncitia), kysličník uhličitý, alkohol a kyselinu glukonovou. Každá uvedená složka má svůj účinek, avšak hlavní podstatou účinku tohoto čaje je právě ovlivňování imunity organismu. Kyselina glukoronová má detoxikační funkce, spojuje se s cizími nebo vlastními škodlivými látkami v komplexy glukuronátu a tím zneškodňuje velké množství jedovatých látek. Zanedbatelný není ani antibiotický efekt, který má v kombuchovém čaji kyselina usninová.
     Kvasinky Saccharomyces, které jsou jednou z hlavních součástí syncytia (kvasinek a bakterií) kombuchy, produkují do čaje kyselinu glukonovou a látky typu polysacharidu glukanu. Glukan jako produkt stejných kvasinek je mohutný imunostimulant.
     Čaj z kombuchy obsahuje prokazatelně značné množství kyseliny glukuronové, která fyziologicky působí v organismu jako účinná detoxikační látka. Váže škodlivé součásti různých jedů na sebe a mění v glukuronáty. Tím je zbavuje toxických vlastností.
     Kombuchový čaj nemá žádné vedlejší účinky ani při trvalé konzumaci.

zdroj: http://vyziva.danjutsu.com

Další články z rubriky
Jak Vám pomůže vláknina při detoxikaci?

Jak Vám pomůže vláknina při detoxikaci?

18.5.2015 / Rubrika: Doplňky stravy
Příjem vlákniny je pro tělo nezbytný. Málokdo z nás si její potřebu uvědomuje. Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Obě varianty jsou pro naše tělo důležité.
Nerozpustnou vlákninu hledejme především v ovoci, zelenině, houbách, ořechách a celozrnných potravinách. Je prevencí proti zácpě, rakovině střev a zmírňuje hemeroidy. V tlustém střevě se rozpouští vláknina rozpustná. Obsahuje ji například hrášek, fazole, ječmen a sója.
Jak vám potravinové doplňky mohou pomáhat

Jak vám potravinové doplňky mohou pomáhat

23.9.2013 / Rubrika: Doplňky stravy
Multivitaminové a multiminerální potravinové doplňky se často používají jako pojistka proti nedostatku nutričních látek, ale současný výzkum nabízí dobré důvody pro užívání potravinových doplňků a léčivých rostlin, a to preventivně i pro léčení.
Další články z rubriky Doplňky stravy...
Aktuálně v diskusích
dnes9:05
43 reakcí

Vitamíny

Amelie: ono i když jíš potraviny které obsahují vitamín D, tak tělo ho z těch potravin zpracovává jinak, pomaleji, obtížněji a rozhodně ho nedostaneš... (zkráceno)

Julie
16.12.13:21
6 reakcí

Vitaminy pro těhotné (od kdy začít brát)

Taky jsem brala femibion, myslím, že to jsou opravdu nejlepší vitaminy.

Anička
13.12.12:57
75 reakcí

Doplňky stravy

Dobrý den, tento doplněk stravy užívám na doporučení lékaře, mám málo vitamínu D, takže ho musím doplňovat.Je dobrý i na imunitu a zuby.

Karolina
12.12.21:18
1 reakcí

Kolagen

Našla bych tu někoho, kdo po braní kolagenu vypozoroval nějaké změny k lepšímu ? Konkrétně mi jde o vlasy a nehty.

Leona
6.12.11:07
23 reakcí

Doplňky na klouby

pokud to opravdu moc bolí, tak zkus nějakou kloubní vyživu a ortezu. A taky se objednej ke svemu ortopedovi

Erika
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.