Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Hubnutí > Obezita se stává

Obezita se stává

2.10.2006 / Rubrika: Hubnutí

abc Dieta – je to služba pro pohodlné hubnutí, v rámci které pro vás připravíme každý den 5 porcí nutričně vyváženého jídla. Tato jídla jsou denně čerstvá a velice chutná. Přivezeme je přímo k Vám do domu nebo do zaměstnání a jediné co musíte pro své efektivní hubnutí udělat je – jíst chutná a pestrá jídla, přitom měsíčně zhubnete 5-7 kg.

www.abcDieta.cz

V případě, že vzestup výskytu obezity bude pokračovat stejným tempem jako dosud, budou v časovém  horizontu několika desítek let trpět zdravotně rizikovou nadváhou minimálně tři čtvrtiny populace civilizovaných států. Důsledkem bude další zhoršení zdravotního stavu populace, což vyvolá  problémy ve financování  zdravotnictví. Zvýší se výskyt chronických neinfekčních chorob  a  zkrátí se délka života.  
Lidé, trpící obezitou, často nemají snahu řešit problém komplexně a tudíž účinně a stále jen marně zkoušejínové a nové dietní režimy a krátkodobé komerční diety a další verze neúčinných „koktejlů" a doplňků stravy.
Odborníci hledají  příčiny vzestupu výskytu obezity, ale přitom se drží původního vysvětlení, že je to důsledek dlouhodobého, někdy kupodivu jen mírného přejídání a současného nedostatku fyzické aktivity. Když byl objeven gen, regulující příjem potravy a způsobující nedostatek jisté bílkoviny, produkované tukovými buňkami, ovlivňujícího centrum hladu v mozku, bylo to značné překvapení.
Pokud by se veřejnost, tedy ta část, která má sklony k nadváze či obezitě, nebo jí již trpí, nechala přesvědčit, že řešení existuje aniž by vyžadovalo mimořádnou osobní oběť, problém by se dařilo řešit. Základem totiž je celoživotní prevence. Tak například k tomu, aby dítě nebylo rizikové z tohoto pohledu, neměla by žena trpět obezitou již před početím nebo by neměla výrazně ztloustnout v průběhu těhotenství. Také kojení je mimořádně důležitou prevencí pozdější obezity. Již v dětství se musí stát samozřejmostí pravidelný pohyb, přičemž o racionální výživě není třeba se zmiňovat.
Redukční postupy lze podpořit použitím racionálních individuálně formulovaných dietních režimů za souběžné konzumace doplňků stravy, obsahujících některé prokazatelně účinné látky, jakými jsou například karnitin, kyselina hydroxy-citrónová, CLA a řada dalších. Nutný je nadbytek neslazených tekutin a dostatečný příjem vlákniny.
Krátkodobé použití komerčních diet je zbytečnou investicí, dokonce může vést k poškození zdraví. Zdá se, že se definitivně potvrdilo, že  řešením není dieta dr.Atkinse, protěžující jako základ redukční stravy neomezený zdroj masa a tuku s téměř totálním vyloučením jakýchkoliv sacharidů. 
Na druhé straně je nesporné, že  základem správné (nejenom redukční) stravy je minimalizace konzumace jednoduchých cukrů a všech potravin, obsahujících rychle stravitelné jednoduché cukry  a škroby. V optimálním případě by strava měla být složena z potravin, které nezvyšují hladinu krevního cukru a které se odborně nazývají „potraviny s nízkým glykemickým indexem“.  

Proč hubnout – shrnutí
Nadváha a především obezita jsou rizikovými faktory, souvisejícími s vyšší pravděpodobností vzniku některých civilizačních onemocnění, především vysokým krevním tlakem, neplodností, křečovými žilami, cukrovkou, sklerózou a infarktem myokardu. Obezita vyvolává poškození kloubů a páteře. Osoby trpící výraznou nadváhou a obezitou se dožívají významně nižšího věku a doplácejí na nedobrý zdravotní stav sníženou kvalitou života. 
Nejnovější vědecké výzkumy podporují již zveřejněné podezření na vrozené dispozice k obezitě, nelze vyloučit ani „infikovanou obezitu“, samozřejmě pouze u k tomuto problému predisponovaných osob.
Obezita dospělých může být vyvolána nejenom přejídáním a volbou nevhodných druhů potravin, ale také hormonálními změnami, nebo použitím různých hormonů (antikoncepce) nebo dokonce léků (např.kardiaci).
Základním faktorem samozřejmě zůstává chronické porušování principů racionální výživy ve smyslu nedostatku kvalitních bílkovin a naopak převahy konzumace sacharidů.

Jak problém řešit – některé ze základních otázek 

Kolik mám konzumovat energie?
Většina lidí konzumuje minimálně o ¼ více energie než skutečně potřebuje.
Někdy k redukci stačí jíst jen o něco méně a přitom pravidelně cvičit.
Některými odborníky doporučované  „počítání kalorií“ je zbytečné a stresující.
Příjem energie a  živin se výrazně liší v závislosti na věku, pohlaví, pracovní činnosti, stresu a dalších faktorech a proto ho nelze určit bez podrobné analýzy.  
Někdy stačí pravidelně používat krátkodobou hladovku – v průběhu 24-36 hodin se nejí, pouze se pijí neslazené tekutiny.

Kolik mám konzumovat tří základních živin? Co mohu a co nemohu jíst?
Nejnovější vědecké studie prokazují, že základní chybou je představa, že vrcholem racionální výživy jsou cereálie.
Naopak – zhubnete, když omezíte konzumaci běžných druhů obilovin, pečiva, pekařských a cukrářských výrobků, cereálních snídaní a pizzy a přestanete pít všechny slazené nápoje a ovocné nektary a  slazené alkoholické nápoje, zásadním způsobem omezíte konzumaci mléčných výrobků a zcela vypustíte z jídelníčku slazené mléčné produkty  (výjimkou jsou občas použité zakysané mléčné produkty a speciální produkty sportovní výživy, především proteinů bílkovin mléčné syrovátky).
Největším rizikem není nadměrné množství tuků ve stravě, ale kombinace tuku a jednoduchého cukru (tedy sladkostí jako jsou jakékoliv sušenky, zákusky, polévané cereální tyčinky a cereální směsi s přídavkem cukru a mouky a tuku nebo medu). Konzumace je riziková také pro děti.
Mezi zcela nevhodné potraviny současně patří většina uzenin, především těch, které se označují jako „měkké“. 
Nemusíte se vyhýbat máslu, omezit však musíte margaríny a rostlinné oleje ke smažení. Zcela vypusťte ztužené tuky (na pečení a smažení) a nahraďte je olivovým olejem. Pravidelně konzumujte rybí tuk (mořské ryby), ale ještě lépe - používejte doplňky stravy, obsahující esenciální mastné kyseliny řady omega-3.
Skladba stravy závisí na individuálních vlastnostech – v podstatě existují pouze čtyři typy podle klasické evropské typologie a jen tři podle ajúrvédské typologie.
(Jiným způsobem dělí populaci na čtyři skupiny dr.Abravanel (v souvislosti s „hormonálními regulačními typy“) a podle jiného schémata zase dr.D´Adamo, využívající čtyř krevních skupin – i tento systém je užitečný).
Kdo chce snížit nadváhu, měl by začít konzumovat více bílkovin (proteinů), ženy více rostlinných, muži živočišných. Prvním krokem musí být změna složení stravy – někdy stačí při večeři se vyhnout sacharidům (cukrům a škrobům) a konzumovat pouze bílkoviny se zeleninou.

Komerční redukční diety
Nedoporučuji použití komerčních redukčních diet, především velmi levných, protože jako základní surovinu používají odtučněné mléko. Takové diety bych nejraději označil za „zcela nevhodné pro snižování nadváhy“. Mohou způsobit paradoxní vzestup hmotnosti a u citlivých osob působit jako rizikový faktor vzniku cukrovky!

Redukční dietní režimy
Existují desítky systémů diety podle různých autorů. Ani jeden není ideální a přitom řada z nich je dokonce riziková. Zásadou dosažení ideální hmotnosti je dlouhodobý individuálně vybraný výživový styl.  Jistý známý deník se v průběhu léta roku 2004 věnoval popisu a hodnocení světově známých krátkodobých redukčních diet. Udělal tak čtenářům medvědí službu. Po přečtení seriálu museli  být čtenáři naprosto zmatení. 
Principiálně nelze řešit obezitu bez podrobného vyšetření, na němž se musí podílet internista, klinický biochemik a endokrinolog. Až poté co jsou i dispozici všechna speciální vyšetření  může specialista–dietolog (obezitolog) zpracovat návrh na individuální postup. Jeho efekt se musí průběžně  vyhodnocovat.

ŽÁDNÉ krátkodobé redukční dietní režimy nemají trvalý efekt, mnohé mohou zavinit aktuální zhoršení zdravotního stavu.

Proč ne krátkodobé redukční diety
Krátkodobé redukce je docíleno téměř výhradně úbytkem vody, vázané ve tkáních. Ne že by to někdy nebylo k užitku, ale úbytek nepostihne nejdůležitější tkáň – tukovou.

Zásadní pravidlo zní:
čím delší je postup redukce, tím větší jistota, že snížená hmotnost vydrží po dlouhou dobu.

Co NENÍ vhodné v průběhu redukčních režimů

1. Příliš mnoho vlákniny
K redukci a snížení pocitu hladu se někdy nevhodně doporučuje konzumace nadbytku vlákniny. Ta je užitečná například k prevenci zácpy a detoxikaci, není však vhodné přesáhnout denní příjem 30 g což  znamená, že ve formě doplňku můžete konzumovat přibližně 5-10 g některé z druhů vlákniny. Doporučuji kombinaci ovesné  (Oat Bran) a jitrocelové (Psyllium), ale spolu se symbiotickými bakteriemi (Laktobacilus a Bifidobacterium a Enterococcus). Kromě toho je nutné zvýšit příjem neslazených tekutin. 

2. Mnoho alkoholu
Pravidelně je vhodné konzumovat 3-4 dcl suchého červeného nebo dokonce i bílého vína nebo tzv.vinné střiky. Žádný jiný alkohol včetně jakéhokoliv piva. V tuto dobu jsou totiž aktuálně ohrožena játra a organismus se snaží alkohol a nebo s ním souběžně obsažený cukr okamžitě přeměnit na tuk.
3. Mnoho fyzické aktivity
Pravidelná fyzická aktivita je nutná a mimořádně vhodná. Doba trvání nesmí překročit 60 minut denně.

Rychlé hubnutí
Pokud zjistíte, že hubnete více než 2 kg týdně, je to riziko ohrožení zdraví!
Průměrný úbytek by měl být nejprve 1-2 kg týdně maximálně, poté 1 kg týdně a po několika týdnech již jen asi 0,5 kg týdně.

Co dělat v praxi?

  • Naučit se nakupovat potraviny na základě prostudování etikety.
  • Přemýšlet o jídelníčku a plánovat ho několik dní dopředu.
  • Pochopit, že racionální výživa včetně redukční diety jsou založeny na jednoduchosti.
  • Nepoužívat ztužené pokrmové tuky, používat naopak střídmě čerstvé máslo a hodjnost olivového oleje.
  • Omezit na MINIMUM konzumaci všech sladkostí.
  • Zásadním způsobem omezit konzumaci uzenin a tučného masa.
  • NIKDY nekonzumovat jakékoliv přepálené tuky! 
  • Zvýšit konzumaci zeleniny syrové i tepelně zpracované (nikoliv sterilované).
  • Zvýšit konzumaci celozrnných obilovin (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, chléb typu Graham nebo celozrnný chléb). Ale jen občas.
  • Pravidelně jíst mořské ryby včetně tučnějších druhů.
  • Zvýšit příjem vlákniny (zelenina, ovoce a doplňky s vlákninou –  pektin, chitosan, psyllium, ovesná vláknina).
  • Nikdy v jednom jídle nekombinovat „ hlavní jídlo“  s předkrmem a moučníkem.
  • NIKDY nejíst těsně  před spaním.


Proč doplňky
Navzdory nadměrnému příjmu energie ve formě některých živin, obsažených v nevhodných potravinách (výrobky z bílé mouky a sladkosti), je velmi pravděpodobné, že trpíte výrazným nedostatkem vitaminů, některých minerálních látek a řady specifických ochranných látek.
Jistoty pro vás nezbytného zvýšeného množství těchto látek docílíte jen systematickou konzumací doplňků stravy, obsahujících nejenom zmíněné látky, ale také další, řekněme „pomocné“, jakými jsou například konjugovaná kyselina linolenová, guarana, enzymy atd. V převážné většině případů se jedná o látky přírodního původu, přičemž drtivá většina produktů tohoto typu nepřináší žádné riziko nepříznivých vedlejších reakcí.  
V případě hubnutí (redukční režimů spolu se cvičením) jste daleko víc ohroženi nedostatkem ochranných látek a přitom je váš organismus přetížen zplodinami, vznikajícími v důsledku zvýšeného výdeje energie, zajištěného využitím vašich energetických zdrojů (především tuků). V tomto období ztrácíte významně více minerálních látek ve formě potu a naopak konzumujete významně méně kvalitních potravin jako zdrojů ochranných látek.
Jedinou jistotou, že nebudete trpět nedostatkem ochranných látek a tudíž že nezvýšíte riziko poškození zdraví vlivem redukčního režimu a cvičení je systematické použití doplňků stravy.

Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz

Další články z rubriky
Chcete zhubnout? Začněte jíst

Chcete zhubnout? Začněte jíst

27.3.2013 / Rubrika: Hubnutí
S jarem přibývá těch, kteří chtějí zhubnout. Pokud je trápí jen několik kilogramů, které nabrali během dlouhé zimy plné nicnedělání, bude stačit, když udělají několik malých, ale důležitých změn. Do hubnutí se pouští kdejaký nepoučený laik. A efekt? Většinou nulový. Statistiky například udávají, že nejméně jednou v životě drželo dietu zhruba devadesát procent žen.
Jak zhubnout - radí Dr. Petr Fořt - abc Dieta

Jak zhubnout - radí Dr. Petr Fořt - abc Dieta

11.11.2010 / Rubrika: Hubnutí
To záleží na tom, jak velkou má nadváhu – objektivně vzato. Nejprve by stačilo spočítat si BMI…ale o tom už myslím byla řeč. Poté odhadnout typ nadváhy – hruška nebo jablko.
Další články z rubriky Hubnutí...
Aktuálně v diskusích
Na téma: Hubnutí
dnes10:42
6 reakcí

Strie po porodu

A kde jste Inno na ošetření byla ?

Inna
včera21:21
50 reakcí

Jak nabrat váhu?

No, a co třeba zajít k nějakému odborníkovi? Třeba Svět zdraví se věnuje přibírání...

Berenika
včera8:18
61 reakcí

Noční směna

Noční je super, měl jsem stálou ranní a to vstávání v pět je hnus, našel jsem si práci kde jsou ranní minimálně a jedu spíše odpolední a noční 8h... (zkráceno)

mirda
17.10.13:30
798 reakcí

Jak zhubnout o 5 až 8 kilo?

Můj taťka je taky diabetik a tak pro něj kupuju uměle slazené pečivo protože on to chudák kolikrát sám nepozná. Oblíbila jsem si nakupování u Illíka... (zkráceno)

Veronika
16.10.20:29
12 reakcí

Výživoví poradci - jsou k něčemu?

Jak jste se o světě zdraví dozvěděla? Znáte někoho kdo s nimi viditeně zhubnul?

Dandina
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení