Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > ČERNÁ NEZNAMENÁ VŽDY ČERNÁ – ANEB OLIVY POD LUPOU

ČERNÁ NEZNAMENÁ VŽDY ČERNÁ – ANEB OLIVY POD LUPOU

16.4.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

 

 

Asi každý znáte tmavě černé, většinou pevné olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčcích a mají nevýraznou jakoby máslovou chuť. Chutnají Vám? Spousta lidí je má dokonce radši, protože nejsou tak slané a kyselé jako zelené olivy. To je pravda. Problém však spočívá v tom, že tyto krásné, temně černé olivy mdlé chuti jsou ve skutečnosti často jen nabarvené olivy zelené. Nevěděli jste o tom? Není to totiž běžně známý a dostupný fakt a na balení oliv se to přímo nedočtete (zkušení ale umějí v jednom z éček rozpoznat E 579 nebo E 151, které mění barvu oliv).

 

Barvení oliv započalo v Americe, kde restaurace a spotřebitelé požadovali krásné černé olivy, stejné velikosti a barvy, aby v pokrmu vypadaly lépe. Pravé černé olivy, které jsou zralejší variantou oliv zelených a sklízejí se zpravidla v prosinci, jsou totiž zbarvené od světle hnědé barvy přes tmavě purpurovou až do černé, ale nebývají černé jako ty, co známe z plechovek a hlavně, chutnají jinak. Skutečné černé olivy jsou poměrně výrazně aromatické, mají plnou chuť a často se prodávají nakládané v bylinkách, v olivovém oleji nebo jen tak v nálevu. Seženete je v každém lepším obchůdku, specializovaných prodejnách atd. Vyzkoušejte například řeckou odrůdu Calamata nebo italské Ligurian black, budou lahodnější než ty ze sáčků a jejich příbuzné.

 

JSOU OLIVY ZDRAVÉ?

Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů – zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony a mírní zánětlivé bolesti. Zastavují předčasné stárnutí a OMLAZUJÍ.

 

ČERNÉ A ZELENÉ OLIVY

 

Existují dva druhy oliv – černé a zelené, přičemž černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy stejného druhu. Zelené olivy jsou ještě nedozrálé plody, které už ale dosáhly plné velikosti. Postupně potom mění svou barvu na různé odstíny hnědé, červené a fialové a až úplně dozrále jsou olivy černé. Protože jsou nedozrálé, mají zelené olivy pevnější strukturu, nahořklou chuť a obsahují méně oleje. Plody se však musí před konzumací upravit, neboť syrové jsou hořké a trpké. Nakládají se buď do solného roztoku, nebo se prosolí a marinují v olivovém oleji.


 

Pozor na Éčka!

Málokdo ví, že většina černých oliv v regálech obchodů nezískala svou barvu opravdovým dozráním na slunci. Ve skutečnosti se jedná o plody sklizené v ranném stádiu zralosti, které se louhovaly za přítomnosti vzduchu, a oxidace u nich způsobila ztmavnutí barvy.

Černá barva se pak zintenzivní a stabilizuje přidáním glukonátu nebo mléčnanu železnatého do nálevu. Nepravé černé olivy proto poznáte přítomností konzervantu E579 nebo E151 na obalu.


 

E579 - Glukonan železnatý

Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost.

Použití

Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu.

Výroba

Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.


 

E151 - Čerň BN (Lesklá čerň BN, Brilantní čerň BN)

Jedná se o fialovo-černé barvivo, které spadá do kategorie tzv. azobarviv. Vyznačuje se stabilním chováním v kyselém prostředí.

Používá se k barvení mléčných výrobků, většinou slazených a fermentovaných, např. čokoládové mléko, kakao, vaječný koňak, syrovátkové nápoje, apod. Dále např. v cukrovinkách, dezertech, zmrzlině, hořčici, marmeládách, omáčkách, nealkoholických nápojích, instantních polévkách, kaviáru. V domácnosti do potravinářských barev.

Výroba

Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

Studiemi na myších a krysách nebyl dokázán vznik nádorů. Projevil se ale zvýšený výskyt vzniku cyst ve střevech prasat. Bylo zjištěno, že může způsobovat sníženou trávicí schopnost. Dětem není doporučeno požívat potraviny, ve kterých je toto barvivo použité. Je považováno jako původce dětské hyperaktivity.

Doplňující informace

E151 bylo zakázáno ve Spojených státech, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Švédsku, Rakousku, Švýcarsku, Japonsku, Finsku. Použití v Evropské unii (ČR) je povoleno a od roku 2001 je povoleno také v Norsku. I nadále je zakázáno v USA nebo Kanadě. Přijatelná denní dávka 0-1 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální úroveň látky v jídle většinou 100 mg/kg.


 

Zdroj:

www.zdravapotravina.cz


 

Další články z rubriky
Temnoplodec černý

Temnoplodec černý "ARÓNIE"

30.8.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Aronie, černá jeřabina, temnoplodec černý, latinsky aronia melanocarpa. Léčí poruchy činnosti štítné žlázy, detoxikuje, podporuje činnost jater a ledvin, vitaminová bomba. Tzv.černá jeřabina může být keř,ale i menší strom. Keř je asi 2 m vysoký, strom 4-5 m. Má lesklé, podlouhle obvejčité listy, na konci zašpičatělé. Kvete začátkem května. Květy bílé až bledě růžové.
Kouzlo kokosového oleje

Kouzlo kokosového oleje

9.4.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Studie prokázaly, že kokosový olej může zabíjet škodlivé bakterie díky 50 % obsahu kyseliny laurové, která se používá pro léčení virových infekcí. Také bylo prokázáno, že tato látka ničí bakterie stafylokoka, což je velmi nebezpečný patogen.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
včera9:58
1 reakcí

BUY GENUINE IELTS,TOEFL,PTE ETC,CERTIFICATE WITHOUT EXAM WhatsApp; +237674404199

we provide Official certificate with registration into the database and actual center stamps for customers interested in obtaining the certificate... (zkráceno)

davidmartins
2.11.0:02
23 reakcí

dieta

Veru děkuji za tip na ten džem, určitě ho zkusím. Snažím se jíst zdravější věci a co nejvíce omezit klasický nezdravý cukr takže tohle je pro mě... (zkráceno)

Nora
1.11.13:02
12 reakcí

Zdravé hubnutí

Terez taky sem si ten džem začala kupovat od té doby co se snažím zhubnout:D Je super, zezačátku sem si říkala že to bude jalový když je bez... (zkráceno)

Síma
31.10.23:50
4 reakcí

Jídlo bez cukru

Terez mám to stejně.. Když džem tak kupuji jedině relax 100% z ovoce, žádný jiný.. U nás doma všem nejvíc chutná

Milada
30.10.0:52
1 reakcí

GELD KOPEN counterfiet whatzapp: +1 (323) 213-9317) USD, pond, EURO.RUPEE

GELD KOPEN counterfiet whatzapp: +1 (323) 213-9317) USD, pond, EURO.RUPEE Wij zijn de beste en unieke producent van HOGE KWALITEIT niet... (zkráceno)

james
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.