Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > "FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

"FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

15.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa

Sušenkový korpus:

120 g kakových máslových sušenek 
90 g másla

-------------------------------------------------------- 
 

Sušenky nadrtíme. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

 

Borůvkové pyré:

350 g lesních borůvek (lze i mražené)
40 g cukru

-------------------------------------------


Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.
Ochutnáme - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti. 

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

 

Krém:

5 plátků želatiny (pokud použijeme želatinu sypkou dáme přibližně 8,5g)
500 g mascarpone
100 - 200g cukru …..podle toho, kdo jak rád sladké….(část vanilkového, část moučkového)
250 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání 
půlka borůvkového pyré
-------------------------------



Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. 
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém. 

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý. 

 

Borůvkové zrcadlo:

1-2 plátky želatiny (2g sypké želatiny)
druhá část borůvkového pyré

----------------------------------



Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. 

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vše vážilo 150 g. Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu ( pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. 

 

Na závěr:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu. 

Tip:

Borůvky můžete nahradit i jiným druhem ovoce (maliny, broskve, jahody…..).

 

Dobrou chuť!

 

 

Další články z rubriky
Smrkový sirup

Smrkový sirup

27.6.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup, tak aby mu nebylo smutno, vyzkoušejte úžasný – sirup smrkový, připravovaný zastudena.
Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

22.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: má nesmírně hojivé účinky. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
17.7.16:50
61 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Já bych řekla, že v tomto případě výživový poradce je dobrý nápad. Sice z toho ještě může vyrůst, ale myslím, že by to prospělo

Tina
13.7.19:04
3 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

No, já bych se obrátila na odborníky :)

Anonym
13.7.18:59
4 reakcí

jak pribrat

Tohle jsem nikdy (bohužel) neřešila...v mém okolí ale ano a vím, že jim pomohl svět zdraví... https://www.svet-zdravi.cz/

Anna
13.7.18:58
12 reakcí

dieta

Já bych se ráda podělila s mou zkušeností :) Celá léta, vlastně co si pamatuji, jsem bojovala se svou váhou... Na začátku roku jsem se obrátila na... (zkráceno)

Jitka
1.7.16:11
569 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Chlorelu mám moc ráda, představuje snadnou a účinnou cestu k detoxikaci organismu. Člověk na sobě tu očistu sice ucítí ve formě únavy, nevolnosti a s... (zkráceno)

Ivanka74
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení