Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Kváskový chléb pšenično-žitný

Kváskový chléb pšenično-žitný

17.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Začneme kváskem

 

Kváskový chléb se u nás dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, leckde i v kvalitě BIO. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, smíchejte celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 30°C) v objemovém poměru 1:1. Pro běžné domácí použití začněte třeba s půlkou hrníčku v nádobě o objemu 1 litr, aby měl kvásek dost prostoru k růstu. Přikryjte utěrkou, nechte zrát při pokojové teplotě a každý další den přikrmte polovičním množstvím (čtvrtkou hrníčku) vlažné vody a mouky. Při správné teplotě kvašení by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni, konzistenci hodně měkkého těsta a na povrchu by se měly dělat bubliny.

 

A jdeme na to

Vezmete kvásek (cca 1/2 skleničky od přesnídávky), do mísy od robota (stačí i do obyčejné mísy) jej vyklopíte a přidáte:

150 g žitné BIO mouky a

200 ml vlažné vody

zamícháte třeba lžičkou a necháte vzcházet – obvykle přes noc při pokojové teplotě.

 

Ráno (min. po 4 hodinách) si nezapomeňte odebrat kvásek na příště a pak se do mísy přidá:

 

400 g hladké bílé pšeničné mouky

260 g celozrnné žitné mouky (nebo jakékoli jiné, někdy kus pšeničné celozrnné, nebo trochu kukuřičné, podle toho, co máte.)

16 g soli (klidně i méně, toto je maximum...)

cca 5 g celého kmínu

450 ml (g) vlažné vody 

 

množství vody si můžete upravit podle toho, jak chcete mít těsto husté, já dělám spíš řidší, lépe to kyne, ale je nutno to péct ve formě.

 

 

Suroviny necháte 10 minut hníst robotem. (dá se i ručním robotem s hnětacími háky)

V míse necháte těsto odpočívat 1 hodinu, zatím si vymažete formu máslem a vysypete, je jedno jakou moukou.

Po hodině necháte těsto ještě jednou promíchat, stačí tak minutku či dvě a těsto dáte do formy (do zapékací mísy).

 

Aby se povedlo těsto „vykydnout“ najednou, dělá se to tak, že těsto v míse posypete moukou, hlavně u stěn, a gumovou stěrkou ho postupně oddělujete od stěn - šťoucháte podél stěn směrem dolů postupně kolem dokola a mísu máte hodně nakloněnou na bok a postupně s ní točíte dokola, někdy musíte objet třeba 2 kolečka, aby se oddělil i spodek, čímž zastrkáte mouku shora kolem stěn, takže se pak těsto vyklopí do formy vlastně už pomoučené... Ve formě to jde pak ještě urovnat do lepšího tvaru, když s tím klepete zleva doprava a tím se to zkulatí.

 

 

Ve formě necháte chleba kynout 1 - 1,5 hodiny, až je vyběhlý. Když ho necháte déle, překyne a při pečení už nevyběhne (ale sníst se obvykle dá, jen není tak pěkný). Ale velmi záleží na tom, jak tuhé máte těsto - čím tužší, tím déle kyne. U tužšího těsta poznáte, že je dobře nakynuto podle toho, že do něj píchnete prstem a ďolíček se pomalu vrací...

 

Pečení:

Před pečením naříznete chleba do kříže, když to neuděláte, nevyběhne tak pěkně, kůrka ho "udusí".

 

Pečte na 170 °C  50 minut přikryté pokličkou (musíte mít vypouklou, aby měl chleba kam vybíhat, placatá by byla nízká, nebo zkuste fígl s "čepicí" z alobalu). 

Pak poklici sundám a ještě 10 minut peču, aby se udělala pěkná kůrka. Nebo i déle, podle toho, jak se Vám kůrka zdá tmavá a pěkná.

 

V žádném případě během pečení nenakukovat pod pokličku a troubu neotvírat, až před sundáním poklice, nebo chleba spadne. Ničím nemazat.

 

Po upečení dejte vychladnout na mřížku a přikryjte utěrkou, aby mohl vydýchat.

 

 

Do těsta před hnětením můžete dát i semínka – slunečnicová, chia semínka, lněná semínka, loupaná konopná semínka, sezam, dýňová. Nebo sušená rajčata, olivy….. co máte rádi.

 

Dobrou chuť!

Další články z rubriky
Smrkový sirup

Smrkový sirup

27.6.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup, tak aby mu nebylo smutno, vyzkoušejte úžasný – sirup smrkový, připravovaný zastudena.
Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

22.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: má nesmírně hojivé účinky. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
17.7.16:50
61 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Já bych řekla, že v tomto případě výživový poradce je dobrý nápad. Sice z toho ještě může vyrůst, ale myslím, že by to prospělo

Tina
13.7.19:04
3 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

No, já bych se obrátila na odborníky :)

Anonym
13.7.18:59
4 reakcí

jak pribrat

Tohle jsem nikdy (bohužel) neřešila...v mém okolí ale ano a vím, že jim pomohl svět zdraví... https://www.svet-zdravi.cz/

Anna
13.7.18:58
12 reakcí

dieta

Já bych se ráda podělila s mou zkušeností :) Celá léta, vlastně co si pamatuji, jsem bojovala se svou váhou... Na začátku roku jsem se obrátila na... (zkráceno)

Jitka
1.7.16:11
569 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Chlorelu mám moc ráda, představuje snadnou a účinnou cestu k detoxikaci organismu. Člověk na sobě tu očistu sice ucítí ve formě únavy, nevolnosti a s... (zkráceno)

Ivanka74
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení