Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Temnoplodec černý "ARÓNIE"

Temnoplodec černý "ARÓNIE"

30.8.2018 / Rubrika: Zdravá výživa

Léčivé vlastnosti

Aronii lze použít především jako výborný zdroj vitaminů B, C, E, P, PP. Dále harmonizuje činnost štítné žlázy. Zpružňuje cévy (ovlivňuje fragilitu /křehkost/ kapilár). Detoxikuje organismus. Podporuje činnost jater a ledvin. Obnovuje jaterní buňky. Snižuje chorobně zvýšený krevní tlak. Celkově posiluje organismus

 

Způsob použití

Plody lze jak sušit obdobně jako šípky, tak i konzervovat v podobě kompotů, džemů. Nejlepší je však zpracování čerstvé šťávy do sirupu atd. Plody lze též konzervovat lihem. Listy se užívají formou krátce vařeného odvaru, květy formou nálevu. Plody se užívají buď samostatně, nebo sušené a drcené se dávají do čajových směsí. 

Sběr

Listy se sbírají na jaře. Květy na začátku květu. Plody koncem září až začátkem října. 

 

Obsahové látky

Vitaminy B,C, E,P,PP,jód, karoten, cukry, pektin, organické kyseliny a další. 

Sirup z Aronie

Ingredience

2 l

bobulí arónie

2-3 l

vody

80 g

kyseliny citrónové

 

krystalový cukr


Postup:
 

1. Do skleněné nebo porcelánové nádoby dáme 2 l bobulí arónie, přidáme kyselinu citrónovou a zalijeme asi 2-3 l vody
2. Necháme 2 dny v chladu stát
3. Přecedíme, plody jen lehce vymačkáme, šťávu přidáme do vyluhované vody
4. Na každý litr získané šťávy přidáme kilogram krystalového cukru a zastudena mícháme až se cukr rozpustí
5. Sirup stočíme do lahví a uložíme v chladu.

 

Marmeláda z aronie - suroviny:

 

  • 1 kg krystalového cukru
  • 1/2 l ovocného vína
  • 5 rozdrcených hřebíčků
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 velký panák rumu

Recept: plody propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat přes síto. Do kastrolu nalijeme víno, přidáme černé jeřabiny a společně povaříme asi ½ hodiny. Vidličkou lehce rozmačkáme, přidáme hřebíček, skořici a krystalový cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Rum přidáme až na samém konci vaření. Ještě horká marmeláda se lije do skleniček, ty sterilizujte a pevně zavíčkované otočte dnem vzhůru a takto nechte vychladit. Tuto marmeládu můžeme použít i místo brusinkového kompotu ke svíčkové.

 

Sušená aronie - recept, příprava:

Bobule otrháme i se stopkami a rozložíme na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrháme od stopek a bude-li třeba, necháme ještě dosušit. Sušená aronie se skladuje v dobře uzavřených skleněných nádobách. Chceme-li sušenou aronii použít do moučníku, zalijeme ji vodou, zasypeme cukrem, přivedeme k varu, plamen vypneme a necháme takto do druhého dne máčet v cukrovém nálevu. Poté zpracováváme jako ostatní ovoce.

 

 

Účinky rostliny:

  • nemoci štítné žlázy

  • čistí krev - detoxikace

  • nemoci jater

  • nemoci ledvin

  • zdroj mnoha vitamínů

  • urychluje uzdravení nemocných jater

  • snižuje krevní tlak

  • posílení organismu, rekonvalescence po nemocích

 

 

 

Další články z rubriky
Kouzlo kokosového oleje

Kouzlo kokosového oleje

9.4.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Studie prokázaly, že kokosový olej může zabíjet škodlivé bakterie díky 50 % obsahu kyseliny laurové, která se používá pro léčení virových infekcí. Také bylo prokázáno, že tato látka ničí bakterie stafylokoka, což je velmi nebezpečný patogen.
Paprika - "Proč ji zařazovat do jídelníčku!"

Paprika - "Proč ji zařazovat do jídelníčku!"

27.2.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou mají barvu, i když ta svou roli hraje také. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C a také dávku různých minerálů, jako vápník, draslík, železo a hořčík. Vlákniny, která je tak potřebná pro správné trávení, má přibližně dva gramy na sto. Obsah „céčka“ je výrazně vyšší než například u citrónu a navíc i při tepelném zpracování se ho tolik neztrácí, jako je to obvyklé u jiných plodů. Je to způsobeno mimo jiné tím, že zelenina velmi
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
29.5.23:48
19 reakcí

Zdravá výživa

já se snažím vařit převážně zdravé jídlo od doby co jsem začla hubnout, většinou se inspiruji z receptů světa zdraví

Nina
29.5.23:19
21 reakcí

Zdravé hubnutí

co zkusit nějakého odborného poradce ? já docházela v Brně do Světa zdraví a díky jejich programu jsem za půl roku shodila 12kg

Nina
28.5.19:50
79 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Děkuji, jde mi právě o to, aby tam nebyly přidané cukry a nějaký ovocný odpad. Ale pokud je to jen ovoce, tak to je super.

Silva
26.5.16:25
30 reakcí

Letní grilování, jaký gril?

Wow, tak ten je hodně dobrej. Ten by se mi líbil k nám na terasu.

Valerie
25.4.20:07
584 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Osvědčil se mi jedině happytails. Mají fakt kvalitní produkty za super peníze.

Viktorie
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.