Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Velká jarní...DETOXIKACE podle Dr. Petra Fořta 1/2

Velká jarní...DETOXIKACE podle Dr. Petra Fořta 1/2

3.4.2007 / Rubrika: Zdravá výživa

V průběhu života se potravou, nápoji a vzduchem do organizmu dostává neuvěřitelné množství škodlivin – kolik, to záleží v jakém prostředí žijete a pracujete, co jíte,  zda berete nějaké léky a dokonce – nebo možná – hlavně – zda máte „plnou pusu“ amalgámových plomb.
Nikdo nedokáže identifikovat skutečné příčiny problémů, protože se mnoho činitelů kombinuje a jejich negativní působení sečítá. Moderní průmysl produkuje neuvěřitelné množství odpadů a současně desetitisíce chemikálií. Nikdo není schopen domyslet, jaké důsledky mají chemické látky ve vodě, potravinách.
Mimochodem – jste civilizovaní a tak určitě používáte kosmetiku, prášek na praní, detergenty a odmašťovače? Myslíte, že současné čističky odpadních vod jsou schopné to všechno odstranit? 


RNDr. Petr Fořt, CSc. pro AbecedaZdraví.cz

Fakta

Roku 2006 zveřejnil celosvětově známý renomovaný časopis British Medical Journal odhad souvislosti mezi životním stylem a životními podmínkami a rakovinou – uvedl, že 75 % případů nádorových onemocnění lze přičíst vlivu chemických látek. Proto již existují postupy stanovení cizorodých chemikálií v lidském organismu – ale kdo si je bude nechat dělat, když jsou tak drahé a řešení je velmi obtížné? Nicméně, obvykle lze zjistit 400-800 cizorodých látek. Co je důležité to je jejich negativní působení:

Nervová onemocnění (Parkinson, Alzheimer, deprese, poruchy pozornosti, schizofrenie)
Nádorová onemocnění
Podvýživa různých typů  a změny v metabolismu
Poruchy reprodukce
Poruchy zraku
Poruchy imunitního systému
Alergie a astma
Endokrinní (hormonální) poruchy
Chronická únava
Bolesti hlavy a migrény
Obezita
Chronické virové infekce
Snížená schopnost odolat stresu

Seznam hlavních toxinů (podle dr.Mercola, 2007 – www.mercola.com)
PCB :  Rakovina a poruchy vývoje mozku.
Hlavní zdroj: ryby
PESTICIDY: 60 % herbicidů, 90 % fungicidů, 30 % insekticidů je rakovinotvorných, způsobuje poruchy nervové a vývojové
Hlavní zdroj: všechny potraviny
PLÍSNĚ a MYKOTOXINY (Aflatoxiny): Rakovina, oběhová onemocnění, astma, mnohočetná skleróza, cukrovka
Hlavní zdroje: budovy, prach ve městech, některé potraviny včetně ovocných džusů
FTALÁTY:  Ohrožují endokrinní systém!
Hlavní zdroj: plasty – obaly na nápoje, kontejnery…potraviny
ORGANICKÉ SLOUČENINY: Rakovina, dráždění dýchacích cest, bolesti hlavy, poruchy vidění, poruchy paměti
Hlavní zdroj: pitná voda, koberce, barvy, deodoranty, čistící prostředky, kosmetika
DIOXINY:  Rakovina, poruchy plodnosti, chlor-akné, onemocnění pleti a ztráta kožního pigmentu, nadměrné ochlupení, ohrožení jater
Hlavní zdroj:  paliva spalování odpadků
ASBEST: Rakovina, plicní potíže
Hlavní zdroj: budovy a vodovody
TĚŽKÉ KOVY: arsen, rtuť, olovo, hliník, kadmium – Rakovina, nervové poruchy, Alzheimer, únava, poruchy krvetvorby, ohrožení cév
Hlavní zdroj: pitná voda, ryby, vakcinace, pesticidy, ochrana dřeva, stavební materiály, amalgámy, chlór
CHLOROFORM: vzniká současně s chlorací vody!  Rakovina, poruchy reprodukce, poruchy vývoje plodu, únava, bolesti hlavy, ohrožení ledvin a jater
Hlavní zdroj: vzduch, pitná voda a některé potraviny
CHLÓR: poruchy dýchání, dráždění očí a kůže, astma, voda v plicích
Hlavní zdroj: čistící prostředky, pitná voda, ovzduší, bazény
BEZPYRENY: (heterocyklické aminy) vznikají při „přepalování“ například nadměrném pečení chleba (kůrka), masa - při grilování, opékání uzenin.
PRODUKTY  MAILLARDOVÝCH reakcí (aminokyseliny+cukry)
HORMONY
Jde o hormony, používané k antikoncepci a k hormonální substituční terapii. 
ANTIBIOTIKA

Co způsobí těžké kovy a kvasinky

Astma, bronchitida, zánět a zahlenění dutiny, opakované angíny.
Záněty zažívacího traktu.
Záněty moč.měchýře, prostaty, vagíny
Ekzémy
Revmatismus
Pocení a poruchy srdečního rytmu
Deprese
Únava a nadýmání po sladkých jídlech

CO DĚLAT?

Logická úvaha spočívá v použití „ochranných prostředků“ – pokud se jedná o vodu, pak tedy filtry, pokud se jedná o vzduch – filtry….ale vždy jen některé typy.
Když se jedná o stravu, ideální je samozřejmě použití potravin kvality „bio“. 
Ne každý si může dovolit bydlet  u moře nebo v horách a jíst biopotraviny. To vysvětluje mimořádnou oblibu očistných procedur. Až na to, že se o nich většinou jen mluví…..
Nejčastější metodou „očisty“ po stránce stravování jsou „očistné diety“. Jejich princip spočívá ve specifické úpravě stravy, která někdy znamená také hladovku. Běžný a jednoduchý postup je výplach střev (klystýr, nejlépe provedený na speciálním přístroji s názvem hydrokolon). Souběžně se používá několik vybraných „doplňků stravy“.    

Očistná dieta je krátkodobý stravovací režim, jehož konkrétní provedení se liší u různých autorů. Mezi propagátory očistných dietních postupů patří především stoupenci „přírodní výživy“. To ovšem může být jak „makrobiotika“ tak  vegetariánství nebo fruitariánství, ale především to je „organická strava“. Nedoporučuji však bez odborného vedení bez jakéhokoliv přechodu se začít stravovat takto „alternativně“.
Očistné stravovací režimy včetně různě intenzivních a různě dlouhých hladovek  nejsou „nejnovějším výkřikem“ alternativní ani západní medicíny. Jsou „lidovou tradicí“, vzniklou zkušenostmi mnoha předcházejících generací a kupodivu jsou podporovány většinou církví. Systematicky jsou využívány pouze v Asii.
Klamal bych vás slibem, že po jednom nebo dvou krátkých  cyklech „očistné“ diety zbavíte organizmus všech nahromaděných „nečistot“. V žádném případě však není
úsilí, věnované realizaci krátkodobých postupů, na škodu. Po detoxikaci se člověk nedokáže chránit před následnou „kontaminací“, proto je nutné „očistu“ periodicky opakovat. 
V případě, kdy máte vážné problémy, o nichž se odborníci vysloví jako o možném důsledku intoxikace, je možné obrátit se na některá specializovaná pracoviště, která používají alternativní postupy detoxikace (například metodu podle dr.Jonáše) případně použijí tak zvanou chelátoterapii, což je postup zcela v souladu s moderní vědou.  

Strava

Strava je pochopitelně největším „znečišťovatelem“. Jistě jste již také slyšeli, že jedním z velkých problémů je nejenom obsah škodlivin, ale také přímé působení přijaté stravy na vnitřní prostředí. K vychýlení z optimální „neutrální polohy“ směrem ke kyselému prostředí (podobně jako v přírodě „kyselé deště“) přispívají tak zvané kyselinotvorné potraviny, kterými jsou:
MASO – UZENINY – pasterované MLÉKO – tavené SÝRY – rafinovaný CUKR
rafinované OBILNINY – kvasný lihový OCET
Posun vnitřního prostředí směrem ke kyselému, pro životní procesy nepříznivému stavu ještě dále zhoršuje použití potravin, které zahleňují – jsou jimi hlavně:
Kravské mléko a mléčné produkty především slazené a průmyslově zpracované a tavený sýr, potraviny z bílé pšeničné mouky a droždí.
Podmínkou detoxikace je tedy změna stravovacího režimu (výživového stylu), v němž je zvýšené množství potravin zásadotvorných:
Brambory (především syrové) - kořenová zelenina - listová zelenina – ovoce (zralé)
syrové čerstvé mléko a čerstvé máslo – olivový olej - mléčně kvašená zelenina – olivy - kokosové ořechy - mořské plody - čaj  - kakao a hořká čokoláda - ZELENINOVÉ čerstvé šťávy - mořské řasy  - zázvor - česnek

Součástí detoxikačního procesu musí nebo může být:
Cílené dýchání
Hojnost tekutin (prevence tvorby ledvinových a močových kamenů – spolu s úpravou stravy to znamená vyloučení „kyselin“)
Lymfatická masáž
Sauna 

pokračování příště

Další články z rubriky
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.22:11
31 reakcí

Probiotika

Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

Katka
7.12.11:19
1 reakcí

Zdravé vánoční cukroví

Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

Lucie
23.11.22:16
14 reakcí

dieta

Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

Markéta
23.11.22:16
5 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

Linda
23.11.22:15
7 reakcí

jak pribrat

Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

Lili
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení