60 minut
3 l vody
1/8 hlávky zelí
1 velká mrkev
1 cibule
1 kedlubna i s mladými listy
1 petržel (pastinák)
1 snítka libečku (celerové natě)
syrový seitan, vyrobený Z lepku nebo vymýváním z mouky 1 stroužek česneku
1 plátek řasy Kombu
1 kousek celého zázvoru
1/2 lžičky soli
4 lžíce sójové omáčky
zelená nať (petržel, mladá nať mrkve nebo celeru, cibulová nať, řeřicha, pažitka apod.)
Všechnu zeleninu (v celku), mořskou řasu, zázvor a kousky (kusy) syrového seitanu vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 1 hodinu. Po odstavení seitan vyjmeme, vývar přecedíme a odebereme potřebné množství na polévku. Zbylý vývar použijeme na podlévání. Uvařenou zeleninu a řasu pokrájíme a vrátíme do polévky. Je-li polévka příliš slaná, zředíme ji převařenou vodou a přidáme jemně nasekanou zelenou nať. (Seitan necháme zchladnout ve zbytku vývaru.) Do polévky můžeme přidat jako zavářku uvařenou rýži nebo některé z jemných nudliček (např. amarantové nebo rýžové). oznámka: Zeleninu obměňujeme, na vývar je možno použít i podřadnější části zeleniny (méně kvalitní listy, košťály apod.), kořeny lopuc, nebo pampelišky.
Recept byl publikován se svolením vydavetelství Vyšehrad z publikace - Makrobiotická kuchařka
Mám priateľa, ktorý nechápe prečo nemám rád letné horúčavy. Povedal som mu, aby si teraz obliekol pod nohavice kompresné pančucháče. Pozeral na mňa a... (zkráceno)
Měla jsem se zrakem problém ohledně korekce, neustále se mi totiž zhoršoval zrak. A dnes jsem ráda, že jsem se na kliniku objednala a nechala si oči... (zkráceno)
Proč jsou v Česku multifokální brýle tak neskutečně předražené? Asi tak 10x? Kdo se na tom nejvíce pakuje? Výrobce skel, výrobce obrub,... (zkráceno)
Mě krémy na celulitidu nikdy moc nepomáhaly ale ted jsem začala používat krém z canamana s obsahem cbd a mám sním moc dobrý výsledky