Blíží se nám čas Velikonoc a „Vejce“ tedy budou jením z hlavních témat. Pojďme se společně podívat na to, jak poznáme jejich čerstvost, co nám prozradí etiketa na obalu a na závěr pár receptů, které Vám jistě zachutnají.
Důležité je nenechat se zlákat cenou, ale podívat se i na údaje uvedené na obalu, především na datum spotřeby. Z obchodu bychom si neměli odnášet vejce špinavá, nakřáplá, se znaky plísně nebo jinak poškozená.
Za opravdu čerstvá vejce lze označit taková, která slepice snesly před méně než deseti dny. Poté je odborníci doporučují používat k vaření a pečení. Trvanlivost vajec je 28 dní po snesení.
Staré vejce ve sklenici vody plave na hladině, po rozklepnutí se rozteče do stran, bílek se špatně odděluje od žloutku, po uvaření není žloutek uprostřed vejce... Přečtěte si tipy pro nákup a vyzkoušejte čtenářské recepty.
Jakostní třída znamená
Hmotnostní skupiny vajec:
Na etiketě rovněž musí být označena doba minimální trvanlivosti a upozornění spotřebiteli, aby uchovával vejce při teplotě 5 až 8 °C. Pokojová teplota, ale i mráz vejcím škodí. I ve stánku v tržnici se nám musí dostat jasné informace, odkud vejce pochází, z jaké země bylo dovezeno. Nutné také je, aby prodejce dodržel skladování v patřičné teplotě, aby tedy v létě měl k dispozici chladničku a v zimě vejce chránil před mrazem.
Uvedeme si pár tipů jak poznáme čerstvost vajíčka:
Sklenici s vodou
Čerstvé vajíčko ale poznáte, i aniž byste ho rozklepli: Na svém širším konci má totiž každé vejce vzduchovou bublinu, čerstvé docela malou, ale jak vajíčko stárne, bublina se zvětšuje. K úspěšnému provedení testu tak stačí ponořit jej do sklenice s vodou:
Při rozklepnutí
Vyzkoušejte pár triků:
Labužnická vejce s kaviárem (viz. foto u článku)
IngrediencePostup
Vejce oloupeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s máslem. Přidáme PL hořčice, drobně pokrájenou cibuli a dle chuti osolíme a opepříme. Žloutkovým krémem naplníme bílky, ozdobíme petrželkou a kaviárem.
Vaječný salát s cuketou
Ingredience
1. Cukety nakrájejte na půlkolečka, krátce opečte z obou stran na olivovém oleji, trochu osolte a nechte vychladnout.
2. Mezitím tři oloupaná vejce a cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte majonézu (jogurt), hořčici, citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promíchejte.
3. Saláty operte, natrhejte na kousky a opatrně promíchejte se zbylými oloupanými vejci nakrájenými na šestinky a s opečenou cuketou.
4. Salát rozdělte na talíře a přelijte připravenou omáčkou.
Vajíčková pomazánka se sardinkami
Ingredience
1. Oloupaná vejce nastrouhejte najemno. Olivy rozsekejte v robotu nebo nakrájejte nadrobno a promíchejte s vejci. Přidejte olej, sardinky a jemně nakrájenou cibuli, promíchejte a dochuťte trochu octem, solí a pepřem.
2. Pomazánku posypte pažitkou a podávejte s žitným chlebe nebo toustem.
Dobrou chuť!
Zdroj: www.ireceptar.cz
Tak určitě bych se dívala na složení, orientovala jsem se hlavně podle něho. Koupila jsem si pár vzorků od různých značek a nakonec jsem vybrala UM s... (zkráceno)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahojky, zakládám tuto diskuzi pro inspiraci na svačiny do školy, mám doma 2 školáky a nevím co jim pořád dávat za svačiny. Děkuji :-)
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.
Holky, taky dávám dcerce na svačinku Bobíka- nejvíc jí chutná pistáciová a vanilková příchuť. Bobík zasytí a má dobré složení.