Červená řepa, jinak také krvavý elixír mládí, jak se jí říká, je bezesporu jedním z nejsladších druhů zeleniny, obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru. Proto je na místě varování diabetikům - ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní. A ještě jedna výjimka: Pro ty, kteří trpí močovými kameny, také moc vhodná není, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.
Pro ostatní je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a také zinku.
Na dobré čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně sto padesát mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, můžeme ji také doplnit šťávou z jablek. Toxiny v našem těle nebudou moc šťastné, ale organismus si radostí povyskočí. Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, povzbuzuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus. Pokud nás trápí vysoký tlak, můžeme vyzkoušet skleničku šťávy se lžící medu. A na chřipku nebo angínu si můžeme odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru. Při druhé chorobě navíc pomáhá kloktání teplé šťávy. Pokud potřebujeme nějakého pomocníka při hubnutí, tuto roli docela dobře může plnit salát, který uděláme z třech uvařených řep (vaříme ve slupce, po uvaření oloupeme), jedné cibule a jedné velké rychlokvašky. Tento salát je vhodný i pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami a játry. Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.
Vzhledem k tomu, že je řepa bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, dodává tělu vzácné živiny, těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.
Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin, lidem zase prokazují tu službu, že působí proti kornatění cév a posilují činnost jater a žlučníku.
„BETANIN“ – E162 je červené přírodní barvivo. Používá se k barvení nápojů, marmelády, mléčných výrobků, zmrzlin, masných výrobků, naložené zeleniny, bonbónů a dalších potravin.
Pomocník onkologů
Začaly se také objevovat informace, že může být pomocná i při léčbě rakoviny. Některé průzkumy naznačují, že pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu při boji s touto zákeřnou chorobou. Samozřejmě jde jen o doplněk k hlavní kůře, pouze konzumace řepy bohužel nestačí.
Červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Také během chemoterapií je výraznou vzpruhou pro oslabené tělo. Bulva červené řepy je díky svým rostlinným pigmentům a bílkovině zvané betanin jedinečným přírodním cytostatikem, pomáhá tak likvidovat rakovinné bujení a některé druhy leukémií. Složky v červené řepě pak pomáhají při renovaci poškozených buněk.
Ahojky, zakládám tuto diskuzi pro inspiraci na svačiny do školy, mám doma 2 školáky a nevím co jim pořád dávat za svačiny. Děkuji :-)
Ahojky máte zkušenost i s jinými umělými mléky? Čekám miminko a bohužel, ze zdravotních problémů nebudu moct kojit, tak procházím diskuze a dívám se... (zkráceno)
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.
U nás dětem nevíc chutná Bobík. Je plný poctivé smetany, je moc dobrý a neobsahuje žádné zbytečné přísady (éčka, konzervanty ...).
Holky, taky dávám dcerce na svačinku Bobíka- nejvíc jí chutná pistáciová a vanilková příchuť. Bobík zasytí a má dobré složení.