Sušenky nadrtíme. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.
Ochutnáme - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti.
Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.
Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj zašleháme tvaroh.
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém.
Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vše vážilo 150 g. Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu ( pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).
Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Na závěr:
Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu.
Tip:
Borůvky můžete nahradit i jiným druhem ovoce (maliny, broskve, jahody…..).
Dobrou chuť!
Nedáváte i ty ovocné kapsičky co má sunar ? Od kdy je můžu malé zařadit do jídelníčku ?
U nás jsou teda spíš oblíbené ty ovocné kapsičky. Holky hezky zasytí a to složení je tam super.
Co ty ovocné kapsičky od sunaru ? Jak jsou na tom se složením ?
Děti milují ovocné kapsičky od značky Sunar. Mají i super složení a žádný přidaný cukr. NEJ jsou asi tyto v BIO kvalitě... (zkráceno)