Fenykl se využívá jako koření, čerstvá zelenina a léčivá rostlina, a jako základní surovina při hubnutí a dietě. Největší význam fenyklu však spočívá v jeho blahodárných účincích na zdraví. Jedlou částí fenyklu je jeho masitá hlíza, která má bílou až zelenkavou barvu. Fenykl se vysoce hodnotí už od pravěku a konzumoval se buď syrový, pečený anebo vařený. Fenykl obsahuje ve významném množství vitamíny B a C – jeden šálek hlízy fenyklu pokryje pětinu denní dávky vitamínu C, kterou organismus potřebuje, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a díky svým antioxidačním vlastnostem úspěšně bojuje proti volným radikálům. Vitamín C posiluje imunitní systém a zpevňuje stěny cév, což přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Není náhoda, že fenykl je oblíbenou složkou středomořské diety. Kromě toho je fenykl bohatý na mangan, hořčík, měď, fosfor, kyselinu listovou, vápník a železo. Díky svému obsahu draslíku se vynikajícím účinkem využívá i proti vysokému krevnímu tlaku, který zapříčiňuje vznik cévních mozkových příhod anebo infarktů. Fenykl je bohatý na flavonoidy – z nichž nejdůležitější je rutin, který posiluje jemné krevní kapiláry, protizánětlivý quercetin a anetol, jehož účinné látky mají antibakteriální a fungicidní vlastnosti.
Fenykl je účinný také jako analgetikum: při křečovitých bolestech břicha a menstruačních bolestech má jeho odvar blahodárné účinky. Svým obsahem kyseliny listové zabraňuje vzniku chudokrevnosti a pomáhá napravit syntézu DNA. Fenykl má vysoký obsah fytoestrogenu, což je přírodní účinná látka, která má vliv na ženské pohlavní hormony – díky tomuto svému obsahu snižuje nepříjemné příznaky menopauzy, zatímco během kojení podporuje laktaci.
Protože látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Těchto významných účinků jistě využívá nejedna maminka, u malých dětí je to jedna z nejjednodušších a nejpříjemnějších cest, jak pomoci při plynatosti. Fenyklový čaj má totiž příjemnou nasládlou chuť, kterou snese i malé dítě. V případě "nafouklého bříška" je fenykl skvělým pomocníkem pro každého.
Na zažívací trakt působí fenykl celkově blahodárně. Je účinný i při menších poruchách trávení, křečích nebo překyselení žaludku. Ve středověku prý dámy pily fenyklový čaj nebo žvýkaly celá semena jako prevenci proti obezitě, protože navozují pocit sytosti a tím snižují chuť k jídlu. Na trávicí trakt však fenykl působí také lehce dezinfekčně, můžeme ho tedy použít při menších katarech žaludku a střev.
Méně známé jsou velmi prospěšné účinky fenyklu na dýchací cesty. Pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání, což oceníme při nachlazení, chřipce či angíně. Lze ho používat samotný, ale hodí se i do bylinných směsí při nachlazení, kombinovaný například s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou a diviznou. Díky dezinfekčním účinkům se silný odvar ze semen užívá i jako kloktadlo při bolesti v krku.
Nálev z fenyklových semen se používá hlavně na oční výplachy a obklady při zánětech očí, které se projevují zarudnutím očního bělma a pálením.
Řapík fenyklu je v mnohých zemích oblíbený jako kulinářská lahůdka. U nás jeho úprava v kuchyni nemá tak velkou tradici, to nám však nebrání, nechat se inspirovat. Můžeme ho koupit v lepších prodejnách zeleniny nebo ve větších prodejnách potravin. Používá se buď v syrovém stavu, nakrájený do salátu. Po rozebrání řapíku na jednotlivá lůžka nám vzniknou jakési "mističky", které můžeme plnit podle chuti a zapékat na mnoho způsobů.
Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. V jižní Evropě se tyto aromatické listy přidávají jako koření k pečeným a grilovaným rybám a jiným masovým pokrmům.
Používání semen fenyklu má však také dlouho tradici v likérnictví, jsou nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů, například některých absintů a žaludečních likérů.
Recept na čaj / nálev: 2 čajové lžičky semen (nejlépe podrcených) zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10-15 minut odstát, scedíme (můžeme pít až 3x denně)
Recept na odvar: 2 polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 15 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne)
- odvar má silnější účinek než nálev, je vhodný především na důkladné pročištění dýchacích cest při nachlazení
Tak určitě bych se dívala na složení, orientovala jsem se hlavně podle něho. Koupila jsem si pár vzorků od různých značek a nakonec jsem vybrala UM s... (zkráceno)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahojky, zakládám tuto diskuzi pro inspiraci na svačiny do školy, mám doma 2 školáky a nevím co jim pořád dávat za svačiny. Děkuji :-)
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.
Holky, taky dávám dcerce na svačinku Bobíka- nejvíc jí chutná pistáciová a vanilková příchuť. Bobík zasytí a má dobré složení.