Povijnice jedlá je druh tropické rostliny patřící do čeledi svlačcovitých, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory.
Jejich oranžová odrůda se v Severní Americe nazývá jam. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.
Batáty patří k jednomu z nejvýživnějších druhů zeleniny. Obsahují mnoho vlákniny, vitamíny (zejména vitamín C a vitamín B6), draslík, kyselinu chlorgenovou, kyselinu kávovou či rostlinná barviva betakaroten, lutein a zeaxantin.
Abyste získali z batátů co nejvíce výživných látek, konzumujte je i se slupkou. Batáty lze použít všude tam, kde klasické brambory, ale lze je přidávat také do sladkých krémů či náplní (místo dýně).
1 batát dodá v průměru 187 % doporučené denní dávky beta-karotenu!
Pro maminky a jejich mrňousky přidávám recept na batátové pyré, které jistě Vaši nejmenší ocení.
(od 6. měsíce)
Ingredience:Postup přípravy:
Ostrouhané a omyté batáty nakrájejte na kostičky, zalijte vodou, přidejte trochu oleje nebo kousek másla a uvařte do měkka. Oddělte část vody. Uvařené batáty rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Pomocí vody, kterou jste oddělili, upravte hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
Pro nás starší přikládám recept, který u nás milujeme, můžete si ho dát samotný nebo jako přílohu k rybě, nebo i jinému masu. U nás ho milují i naše děti (2 a 4 roky).
Ingredience:
Postup: Batáty i se slupkou omyjte a poté osušte. Nakrájejte na plátky cca 3mm. V míse si připravte směs olejů, osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky. Vše řádně promíchejte. Poté vyskládejte na plech a dejte péct do trouby, kterou jste si předem předehřáli na 180 stupňů přibližně na 30 minut. Že jsou dostatečně pečené zjistíte tak ,že zkusíte propíchnout batátu vidličkou, pokud půjde do batáty jako do másla a batáta má pěknou nazlátlou barvičku, máte hotovo. Tip: aby se vám směs s batátami pěkně propojila, připravujte si toto v uzavíratelné nádobě, postačí hrnec s pokličkou, s kterým důkladně zatřepete.
Ingredience na česnekovo-koprový dip
Postup:
V misce smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, sůl a pepř podle chuti, zakápněte trochou olivového oleje a nakonec přidejte kopr či pažitku.
Přeji dobrou chuť!Zdroj: Braňte se jídlem, nakladatelství Reader´s Digest Výběr
www.zdrava-vyziva.doktorka.cz
Recepty z mé kuchyně: Ing. Petra Ižáková
Tak určitě bych se dívala na složení, orientovala jsem se hlavně podle něho. Koupila jsem si pár vzorků od různých značek a nakonec jsem vybrala UM s... (zkráceno)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahojky, zakládám tuto diskuzi pro inspiraci na svačiny do školy, mám doma 2 školáky a nevím co jim pořád dávat za svačiny. Děkuji :-)
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.
Holky, taky dávám dcerce na svačinku Bobíka- nejvíc jí chutná pistáciová a vanilková příchuť. Bobík zasytí a má dobré složení.