Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Kváskový chléb pšenično-žitný

Kváskový chléb pšenično-žitný

17.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Začneme kváskem

 

Kváskový chléb se u nás dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, leckde i v kvalitě BIO. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, smíchejte celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 30°C) v objemovém poměru 1:1. Pro běžné domácí použití začněte třeba s půlkou hrníčku v nádobě o objemu 1 litr, aby měl kvásek dost prostoru k růstu. Přikryjte utěrkou, nechte zrát při pokojové teplotě a každý další den přikrmte polovičním množstvím (čtvrtkou hrníčku) vlažné vody a mouky. Při správné teplotě kvašení by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni, konzistenci hodně měkkého těsta a na povrchu by se měly dělat bubliny.

 

A jdeme na to

Vezmete kvásek (cca 1/2 skleničky od přesnídávky), do mísy od robota (stačí i do obyčejné mísy) jej vyklopíte a přidáte:

150 g žitné BIO mouky a

200 ml vlažné vody

zamícháte třeba lžičkou a necháte vzcházet – obvykle přes noc při pokojové teplotě.

 

Ráno (min. po 4 hodinách) si nezapomeňte odebrat kvásek na příště a pak se do mísy přidá:

 

400 g hladké bílé pšeničné mouky

260 g celozrnné žitné mouky (nebo jakékoli jiné, někdy kus pšeničné celozrnné, nebo trochu kukuřičné, podle toho, co máte.)

16 g soli (klidně i méně, toto je maximum...)

cca 5 g celého kmínu

450 ml (g) vlažné vody 

 

množství vody si můžete upravit podle toho, jak chcete mít těsto husté, já dělám spíš řidší, lépe to kyne, ale je nutno to péct ve formě.

 

 

Suroviny necháte 10 minut hníst robotem. (dá se i ručním robotem s hnětacími háky)

V míse necháte těsto odpočívat 1 hodinu, zatím si vymažete formu máslem a vysypete, je jedno jakou moukou.

Po hodině necháte těsto ještě jednou promíchat, stačí tak minutku či dvě a těsto dáte do formy (do zapékací mísy).

 

Aby se povedlo těsto „vykydnout“ najednou, dělá se to tak, že těsto v míse posypete moukou, hlavně u stěn, a gumovou stěrkou ho postupně oddělujete od stěn - šťoucháte podél stěn směrem dolů postupně kolem dokola a mísu máte hodně nakloněnou na bok a postupně s ní točíte dokola, někdy musíte objet třeba 2 kolečka, aby se oddělil i spodek, čímž zastrkáte mouku shora kolem stěn, takže se pak těsto vyklopí do formy vlastně už pomoučené... Ve formě to jde pak ještě urovnat do lepšího tvaru, když s tím klepete zleva doprava a tím se to zkulatí.

 

 

Ve formě necháte chleba kynout 1 - 1,5 hodiny, až je vyběhlý. Když ho necháte déle, překyne a při pečení už nevyběhne (ale sníst se obvykle dá, jen není tak pěkný). Ale velmi záleží na tom, jak tuhé máte těsto - čím tužší, tím déle kyne. U tužšího těsta poznáte, že je dobře nakynuto podle toho, že do něj píchnete prstem a ďolíček se pomalu vrací...

 

Pečení:

Před pečením naříznete chleba do kříže, když to neuděláte, nevyběhne tak pěkně, kůrka ho "udusí".

 

Pečte na 170 °C  50 minut přikryté pokličkou (musíte mít vypouklou, aby měl chleba kam vybíhat, placatá by byla nízká, nebo zkuste fígl s "čepicí" z alobalu). 

Pak poklici sundám a ještě 10 minut peču, aby se udělala pěkná kůrka. Nebo i déle, podle toho, jak se Vám kůrka zdá tmavá a pěkná.

 

V žádném případě během pečení nenakukovat pod pokličku a troubu neotvírat, až před sundáním poklice, nebo chleba spadne. Ničím nemazat.

 

Po upečení dejte vychladnout na mřížku a přikryjte utěrkou, aby mohl vydýchat.

 

 

Do těsta před hnětením můžete dát i semínka – slunečnicová, chia semínka, lněná semínka, loupaná konopná semínka, sezam, dýňová. Nebo sušená rajčata, olivy….. co máte rádi.

 

Dobrou chuť!

Další články z rubriky
Bílé skvrny na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

17.1.2020 / Rubrika: Zdravá výživa
Bílé skvrny na nehtové ploténce způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.
Zápach z úst - jeho příčiny

Zápach z úst - jeho příčiny

10.12.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Když se potkáte s člověkem, kterému příliš nevoní z úst, většinou ho sami v hlavě obviníme ze špatné hygieny. To samozřejmě může být jeden z aspektů, ale problémů, které zápach způsobují, je mnohem více. Příště, než tedy vynesete soud, uvědomte si, že problémy mohou být úplně jiného ražení.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
24.3.13:41
5 reakcí

Zdravá svačina pro děti

Dobrý den, objednávám na rohlik.cz (rohlik.cz/hledat/bob%C3%ADk?companyId=1).

Lucka
18.3.21:12
77 reakcí

Probiotika

Můžeš kouknout na jejich stránky - Naturevia tam si to můžeš všechno přečíst, ale užívá se jenom 1x denně jedna tableta ;)

Lucasice
28.1.15:53
30 reakcí

Zdravé hubnutí

Koupil jsem si ho od fitham a jsem spokojenej

Adam
21.12.16:28
11 reakcí

Jídlo bez cukru

Mně se povedlo zhubnout tady na té dietě 25 kilo, takže ten kdo tvrdí že to nejde nebo se tím člověk likviduje, tak by si o tom měl prvně něco... (zkráceno)

Terka
21.12.16:26
32 reakcí

dieta

Za kolik dní se tak dá sundat tady s tou dietou 10 kilo ?

Andrejka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.