Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
Hosty vždycky příjemně překvapíte studenou španělskou polévkou – gazpachem. Jedná se o skvělou příležitost využít červená rajčátka ze zahrady nebo z trhů. Co budete potřebovat?
2-3 housky, rohlíky, tvrdé
3-4 zralá rajčata
1 červená paprika
½ zelené papriky
1 cibuli
3-4 lžíce olivového oleje
1 lžíci octa
Sůl na dochucení
Hrst kmínu
1 bobkový list
2 vařená vejce
V hrnci nechte ve vodě zhruba čtvrt hodiny rozmočit dvě až tři tvrdé housky nebo kusy bagety (ideální je světlá – taková, pro kterou si Španělé každý den jdou do obchodu a přikusují ji k obědu) dokud nezměknou a pořádně nenasáknou vodu. Mezitím nakrájejte rajčata, červenou i zelenou papriku a cibuli a vše smíchejte v hrnci s pečivem. Přidejte olej, ocet, sůl s kmínem a bobkový list – ten, než ho přidáte, mírně spalte. Přidejte jedno vejce a vše důkladně rozmixujte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu, pak polévku rozdělte do misek nebo sklenic a navrch posypte druhým pokrájeným vejcem.
Hlad v létě příliš není, živiny jsou ale potřeba vždycky. Udělejte proto vitamínovou bombu – salát s citrusy. Připravený ho máte raz dva a vždy ho můžete přizpůsobit svým chutím či chutím hostů, jeho variabilita je jedním z důvodů jeho oblíbenosti. Na velkou mísu salátu si připravte:
½ červené cibule
stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíci sherry octa
trochu medu nebo javorového sirupu
4 velké hrsti špenátových listů
Velký pomeranč nebo grep
Balení sýru feta
dýňová semínka
Cibuli nakrájejte na silné plátky, smíchejte s trochou oleje a solí a pepřem. Vložte do trouby na 5 minut pod gril, dokud není měkká a konce křupavé.
Mezitím nahrubo nakrájejte česnek, přidejte olej, sůl a pepř, ocet a sladidlo. Důkladně smíchejte a přidejte špenát. Pomeranč zbavte slupky i membrány mezi měsíčky, aby nebyl hořký, a přidejte do mísy. Nakonec krátce zamíchejte cibuli, navrch rozdrobte fetu, přidejte semínka a případně dochuťte solí.
Jako dezert v létě nejvíc potěší zmrzlina, o to víc, pokud je domácí a bez přidaného cukru. Takže nezapomeňte mít v létě v mrazáku vždy schované jahody nebo banány, před podáváním je jen vložte do mixéru, přidejte trochu smetany, případně medu, rozmixujte a můžete podávat! Jahodová se tradičně skvěle doplňuje s rozpuštěnou čokoládou, banánová zase s karamelem.
Nestíháte? Využijte akce Kauflandu a kupte jako dezert už hotovou zmrzlinu. Pokud kopeček doplníte čerstvým nakrájeným ovocem a oříškovým toppingem, hosté vám zajisté odpustí.
Převážně na ghíčku. Tělo ho dobře zpracovává a řekla bych, že je to nejzdravější možnost na čem připravit jídlo.
Moc díky, na Sunar Bio jsem četla jen dobré recenze, určitě ho zkusíme.
Ahoj co doplněk hairbian má sním někdo zkušenost? Měl by pomoci ke kvalitnějším vlasům, nehtům i pleti.
Holky, díky za tip - taky je zkusíme! Dívala jsem se na složení a líbí se mi, není tam navíc ani žádný přidaný cukr a sůl.