Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    

MAJONÉZA

6.4.2007 / Rubrika: Zdravá výživa

MAJONÉZA  KLADY

• bohatá na vitamin E

MAJONÉZA  ZÁPORY

• vysoký obsah kalorií
• syrová vejce v čerstvé majonéze mohou způsobit salmonelózu
• vysoký obsah cholesterolu

Z hlediska výživnosti obsahuje domácí i průmyslově vyráběná majonéza jen málo bílkovin a sacharidů. Díky vaječnému žloutku a rostlinnému oleji, ze kterých se připravuje, však obsahuje vitamin E.
Majonézu užívejte střídmě, neboť jedna polévková lžíce této oblíbené přísady do salátů a dalších studených jídel obsahuje kolem 10 g tuku, tedy téměř 100 kcal. Lidé, kteří se snaží zeštíhlet, mohou používat "nízko tučnou" majonézu (obvykle obsahuje asi 3 g tuku a 50 kcal na jednu polévkovou lžíci). Dalšími nízko tučnými náhražkami majonézy jsou SALÁTOVÉ ZÁLIVKY (dresinky) připravené z nízkotučného jogurtu nebo ze sýrů.
Většina receptů na čerstvou domácí majonézu doporučuje použít panenský olivový olej, skládající se především z mononenasycených mastných kyselin. Olivový olej však lze nahradit OLEJI s lehčí chutí, například saflorovým, sójovým a kukuřičným olejem. Tyto oleje obsahují hlavně polynenasycené mastné kyseliny. Většina těchto kyselin je pro zdraví nezbytná. Syrová vejce používaná do domácích majonéz mohou být zdrojem salmonely, zvlášť pokud nepocházejí ze spolehlivého zdroje a pokud je nespotřebujete do data maximální trvanlivosti. Syrová vejce se proto vůbec nehodí pro malé děti, těhotné ženy a starší nebo nemocné lidi. Velkovýrobci majonéz se nebezpečí nákazy salmonelou vyhýbají tím, že používají výhradně vejce pasterovaná. Ve vaječných žloutcích je také hodně cholesterolu, a proto je nejezte, držíte-li cholesterolovou dietu.
Domácí majonézu vždy uchovávejte v uzavřené nádobě v ledničce. Na teplo ji nedávejte dřív než 30 minut před použitím. Domácí majonéza vydrží v ledničce až několik dní.

Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Další články z rubriky
Jak na zdravé mlsání?

Jak na zdravé mlsání?

21.11.2022 / Rubrika: Zdravá výživa
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

6.1.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
26.3.14:21
7 reakcí

Umělé mléko

Tak určitě bych se dívala na složení, orientovala jsem se hlavně podle něho. Koupila jsem si pár vzorků od různých značek a nakonec jsem vybrala UM s... (zkráceno)

Dita
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
24.3.9:57
1 reakcí

svačiny do školy

Ahojky, zakládám tuto diskuzi pro inspiraci na svačiny do školy, mám doma 2 školáky a nevím co jim pořád dávat za svačiny. Děkuji :-)

Jana
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
21.2.21:27
3 reakcí

Svačiny pro děti

Holky, taky dávám dcerce na svačinku Bobíka- nejvíc jí chutná pistáciová a vanilková příchuť. Bobík zasytí a má dobré složení.

Jitka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.