Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Mléko - pít či nepít?

Mléko - pít či nepít?

19.6.2005 / Rubrika: Zdravá výživa

 Je kravské mléko opravdu tak nepostradatelné? Je opravdu "perfektní stravou" jak se obecně věří?
 
"Ne", říká rostoucí počet lékařských autorit zabývajících se výživou. Prohlašují naopak, že mléko podporuje vznik většiny nemocí jako jsou průjmy, astma, arthritidy, aménie, dokonce i srdeční choroby. Poukazují na rostoucí množství lékařských důkazů, včetně klinických zkušeností, které potvrzují toto tvrzení. Jedna z nejvýznamnější autorit popírající dosavadní tradiční názor na mléko, je známý a zkušený vědec Dr. William Ellis, MD, lékař v důchodu, ortoped a chirurg žijící v Arlingtonu, který se 42 let zabýval výzkumem mléka a jeho vlivem na pacienty.
Zde jsou jeho závěry a závěry dalších odborníků zabývajících se studiem mléka:
1) Mnoho lidí trpí nediagnostikovanou mléčnou intolerancí - mléko jim škodí
2) Enzym xantin oxidáza obsažený v kravském mléce zaviňuje srdeční problémy. Přesněji, škodí homogenizované mléko, z takto neupraveného mléka dokáží ledviny xantin oxidázu odfiltrovat.
3) Mléčná bílkovina je přičinou značné části bolesti hlavy, přesněji tyramin, který vzniká z bílkovin při zrání sýrů.
4) Lidé s mléčnou stravou nejsou schopni vstřebat všechny výživové látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí bez mléka, což vede k problémům jako je chronická únava, křeče svalů, zácpa aj. Proč je tomu tak? Mléko a mléčné produktuy mají schopnost neutralizovat kyselinu solnou v žaludku, což mu způsobuje nejen obtížnější práci, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí HCl
5) Mléko vytváří hlen, který se usazuje a hromadí ve střevech, plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění a problémů střev, včetně chronické zácpy.
6) Mléko způsobuje alergii. Jeho konzumací oslabené žaludeční šťávy nedokáží dobře strávit bílkoviny. Částečně strávené bílkoviny v krvi vytvářeji agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně, vyvolávají vyrážky a jiné alergické reakce. Tím, že mléko dráždí tkáně, oslabuje i odolnost organismu vůči dalším alergenům.
7) Mléko nás neochrání před osteoporózou - spíše naopak. Kombinovaný přijem bílkoviny a klacia mléčných výrobků vede k vylučování kalcia. Odborné práce z celého světa dokládají, že přípravky kalcia, které doporučují evropská a americká medicína ještě zhoršují situaci a vedou k zesílení vylučování kalcia při bílkoviné stravě. K vyplavování kalcia vede i přemíra fosfátů v potravě, obsažených nejvíce v coca-cole, limonádách, uzeninách, konzervách a v mase.

Naše doporučení:
Trpíte-li výše uvedenými problémy a tím spíše, máte-li krevní skupinu 0 nebo A, jejichž nositelé jsou predisponováni k mléčné nesnášenlivosti, vyřaďte po dobu 3 měsíců mléko a mléčné výrobky, včetně zmrzliny, smetany a pečiva obsahujícího sušené mléko. Po 3 měsících uvidíte, stojí-li vám za to se k mléku vrátit.

Použitý zdroj: Regena 7/2002, Pravda o mléce
Dr. Peter J. D´Adamo: Výživa a krevní skupiny

zdroj: Celostnimedicina.cz

Další články z rubriky
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

6.1.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Bílé skvrny na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

17.4.2020 / Rubrika: Zdravá výživa
Bílé skvrny na nehtové ploténce způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
2.2.21:12
6 reakcí

Svačinka

Nedáváte i ty ovocné kapsičky co má sunar ? Od kdy je můžu malé zařadit do jídelníčku ?

Nikola
2.2.21:10
7 reakcí

Smetanové krémy

U nás jsou teda spíš oblíbené ty ovocné kapsičky. Holky hezky zasytí a to složení je tam super.

Denisa
2.2.21:06
82 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Co ty ovocné kapsičky od sunaru ? Jak jsou na tom se složením ?

Kika
31.1.11:13
2 reakcí

Ovocné kapsičky

Děti milují ovocné kapsičky od značky Sunar. Mají i super složení a žádný přidaný cukr. NEJ jsou asi tyto v BIO kvalitě... (zkráceno)

Lucie
30.1.18:47
91 reakcí

Probiotika

jestli chceš probiotika, doporučuji laktobacily z naturevia

Alenka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.