Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    

Mrkev

25.8.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Mrkev a její klady

. výborný zdroj beta-karotenu, rostlinné formy vitaminu A
. obsahuje vlákninu

Zapory mrkve

. může obsahovat stopy pesticidů

Na mrkvi je nejzdravější především vysoký obsah beta-karotenu, který mrkev obsahuje ve velkém množství. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny. Navíc bylo dokázáno, že vysoký příjem beta-karotenu chrání před poškozeními, která způsobují VOLNÉ RADIKÁLY. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravý zrak a sliznice.

VIDĚNÍ ZA ŠERA

Jedním z prvních signálů nedosta tečného příjmu vitaminu A je šeroslepost, neschopnost očí přizpůsobit se šeru a tmě. Vitamin A se v tyčinkách sítnice spojuje s bílkovinou opsinem a vytváří oční purpur (rodopsin), látku nezbytnou pro vidění v noci. Při nedostatku vitaminu A stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší.

SYROVÁ, NEBO VAŘENÁ MRKEV?

Na rozdíl od většiny přírodních potravin je mrkev zdravější vařená než za syrova. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 procent beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.
Kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry.
O mrkvi je známo, že může obsahovat jedovaté látky; nedávno se při běžném testování v některých mrkvích našla nepřijatelně vysoká hladina organofosforových pesticidů (na hubení mšice mrkvové). Pokud ale mrkev oškrábeme a odkrojíme horní část, zbavíme se prakticky všech zbytků těchto látek.

Autor: Publikace: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz

Další články z rubriky
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

6.1.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Bílé skvrny na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

17.4.2020 / Rubrika: Zdravá výživa
Bílé skvrny na nehtové ploténce způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
26.7.22:07
8 reakcí

Umělé mléko

Já ho objednávám přímo na jejich stránkách Colvia. Hlavně je mají za dobrou cenu a mají větší gramáž něž ostatní UM. Takže tě to vyje o cenově dobře!

Simona
25.7.20:55
1 reakcí

co davate na svačinku vašim dětem?

Tara
25.7.20:53
1 reakcí

svačina

co davate na svačinku vašim dětem?

Tara
23.7.8:37
8 reakcí

Svačinka

bobiky jsou super, take je mám moc ráda

Lora
29.6.13:03
3 reakcí

Příkrmy pro malé děti

když je dítě větší, klidně můžeš na svačinku dát i nějaký smetanový krém

Tami
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.