Kupte si ta nejšťavnatější rajčata, jaká seženete, pokud možno keříčková, která dozrála na slunci, a odměnou vám bude nedostižná chuť. Citron, čerstvý koriandr a máta dodají v tomto salátu rajčatům svěžest a říz.
4 porce
500 g nakrájených zralých rajčat
špetka pískového cukru nebo podle chuti
1 citron
3 najemno nakrájené jarní cibulky
1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1 lžíce nasekané čerstvé máty
snítky čerstvé máty na ozdobu
příprava 10 minut
1) Rajčata dejte do velké mělké mísy a posypte cukrem. Citron rozkrojte podélně na poloviny, jednu polovinu odložte stranou. Druhou část podélně nakrájejte na 4 dílky. Dílky položené kůrou vzhůru stiskněte prsty k sobě a napříč je i s kůrou najemno nakrájejte. Pecky vyhoďte.
2) Dílky nakrájeného citronu naaranžujte na rajčata, navrch nasypte jarní cibulku, koriandr a mátu. Ze zbývající poloviny citronu vymačkejte šťávu a salát jí přelijte. Salát okamžitě podávejte nebo ho dejte zakrytý až do podávání vychladit. Těsně před servírováním jej ozdobte snítkami máty.
Body k dobru
Vitamin C obsažený v syrových rajčatech patří mezi antioxidanty, které nás pomáhají chránit před rakovinou. V rajčatech je také Iykopen, další hodnotná látka s proti rakovinnými účinky, která prý účinně chrání před rakovinou prostaty. Hladina Iykopenu tepelnou úpravou stoupá, takže rajčata z konzervy, protlak nebo kečup ho mají více než v čerstvém stavu.
Nutriční hodnoty na 1 porci
25 kcal, bílkoviny 1 g, tuky 0,5 g
(z toho nasycené 0,1 g), sacharidy 4 g
(z toho cukry 3 g), vláknina 1 g
C, E, A, kyselina listová
Variace
Autor: Publikace - Rychle, chutně, zdravě.... Reader´s Digest Výběr
Já ho objednávám přímo na jejich stránkách Colvia. Hlavně je mají za dobrou cenu a mají větší gramáž něž ostatní UM. Takže tě to vyje o cenově dobře!
když je dítě větší, klidně můžeš na svačinku dát i nějaký smetanový krém