Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Proč se často mění doporučení o výživě

Proč se často mění doporučení o výživě

21.10.2005 / Rubrika: Zdravá výživa

Podívejte se například do nějaké starší kuchařky - a nemyslím tím ani Magdalenu Dobromilu Rettigovou - a přečtěte si doporučení týkající se zdravé stravy, tehdy nazývané spíše racionální. Určitě v ní nikdo nebude zatracovat máslo ani sádlo, červené maso a ani vajíčka. Koneckonců třeba právě vaječné žloutky jsou ještě podle některých dnešních babiček (možná spíše prababiček) to nejlepší, co by se mělo dát malému dítěti, abyste mu opravdu "dopřáli".
Éra vajec a másla ale skončila a zhruba před dvaceti lety se obě potraviny spolu se sádlem staly symbolem "cholesterolové bomby", ze které jde strach. Do podobně nepříznivé situace se dostalo třeba i červené maso nebo smetana, či dokonce mléko. Přitom ale ne zcela právem. Zdravý člověk, který nemá nadváhu ani vysoký cholesterol, se takových potravin vůbec bát nemusí. Ani lékaři to nikdy netvrdili. Ano, jedno vejce skutečně obsahuje celodenní dávku cholesterolu, ale to se týká jen lidí, kteří již s ním nějaký problém mají. Člověk, který má cholesterol v pořádku, se jich nikterak bát nemusí. Pokud tedy nejíte každý den bůček, jiné tlusté maso či uzeniny, rozhodně vám chleba se sádlem a cibulí či zelenina dušená na másle neuškodí.
Zatímco se lidé začali bát živočišných tuků, vůbec nezpozorovali, že nepřítel stojí za jejich zády. Toho si dlouho nevšimli ani sami odborníci na výživu. Nepřítel má jméno sacharid. Většina lidí si pod tímto slovem představí jen cukr, to ale není pravda. Sacharidy jsou všechny potraviny, které obsahují chemické vazby charakteristické pro tuto skupinu stojící vedle bílkovin na předním místě žebříčku nejčastěji konzumovaných potravin. Všem je celkem jasné, že cukr zdravý není, ale málokdo ví, že do stejné skupiny patří také všechny přílohy, tedy i brambory, ale hlavně pečivo, rýže, luštěniny, těstoviny a prostě všechno z mouky.
Jak to, že byly tak dlouho považovány za bezpečné? Ještě před 15 lety lékaři říkali, že pro udržení, či dokonce snížení váhy je důležité snížit množství tuku ve stravě. Ten se měl nahradit právě sacharidy. Doporučení vycházelo z logického předpokladu - pokud chceme snížit spotřebu tuků, musíme je nahradit něčím jiným - a sacharidy se zdály být tím nejvhodnějším zástupcem.
Sacharidy jsou ale poměrně rychlým zdrojem energie a tu člověk při současném životním stylu s minimem pohybu moc nepotřebuje. Negativní je zejména to, že pro jejich zpracování je potřeba hodně inzulínu. Ten pak v krvi chybí, což dává člověku signál - musím se zase hodně najíst. To vede k tomu, že lidé jedí příliš mnoho, a navíc nevhodné potraviny. Jak z bludného kruhu? Jíst ty potraviny, které zasytí nadlouho. Ze sacharidů to platí především pro celozrnné pečivo. Nejlepší a nejzdravější je pak ovoce a zelenina, rostlinné oleje a také nízkotučné bílkoviny - především libové maso a sýry.



zdroj: ihned.cz

Další články z rubriky
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

6.1.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Bílé skvrny na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

17.4.2020 / Rubrika: Zdravá výživa
Bílé skvrny na nehtové ploténce způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
26.7.22:07
8 reakcí

Umělé mléko

Já ho objednávám přímo na jejich stránkách Colvia. Hlavně je mají za dobrou cenu a mají větší gramáž něž ostatní UM. Takže tě to vyje o cenově dobře!

Simona
25.7.20:55
1 reakcí

co davate na svačinku vašim dětem?

Tara
25.7.20:53
1 reakcí

svačina

co davate na svačinku vašim dětem?

Tara
23.7.8:37
8 reakcí

Svačinka

bobiky jsou super, take je mám moc ráda

Lora
29.6.13:03
3 reakcí

Příkrmy pro malé děti

když je dítě větší, klidně můžeš na svačinku dát i nějaký smetanový krém

Tami
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.