Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Rýže - Zdravá výživa

Rýže - Zdravá výživa

8.3.2007 / Rubrika: Zdravá výživa

KLADY RÝŽE

• dobrý zdroj škrobu
• sacharidy bez lepku vhodné pro nemocné celiakií
• pomáhá udržovat krevní cukr
• rýžové otruby pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva

ZÁPORY RÝŽE

• strava bohatá na bílou rýži bývá chudá na tiamin
• strava bohatá na hnědou rýži přispívá k nedostatku železa a vápníku

Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace, pro niž není jen zdrojem energie, ale i důležitým zdrojem bílkovin. Čím víc se rýže čistí, tím méně minerálů a vitaminů zrna obsahují. Rýže není výjimkou z pravidla. Mnoho výživných látek obsahují rýžové otruby. U populací používajících bílou rýži dochází často k nedostatku tiaminu. Na druhé straně otruby z hnědé rýže obsahují také nepříznivé nutriční faktory, jako je kyselina fytová bránící absorpci vápníku a železa.
Rýže zbavená otrub se rychleji uvaří a mnoho vitaminu muže zůstat zachováno, je-li rýže předvařená. "Obohacená" bílá rýže je po omletí obohacena vitaminy a minerály. Přestože má bílá rýže málo vlákniny, jsou škroby rezistentní k trávení a účinkují jako dietní VLÁKNINA.
Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru u diabetiků. Rýže neobsahuje lepek, je proto vhodná pro nemocné s nesnášenlivostí pšenice a pro pacienty s celiakií. Je také vhodnou redukční potravinou.
V šedesátých letech byly velmi populární makrobiotické diety založené na požívání hnědé rýže. Došlo však k několika úmrtím mezi lidmi, kteří se pokusili žít pouze o hnědé rýži. Diety s vysokými dávkami hnědé rýže jsou zvlášť nevhodné pro děti, protože vyvolávají nedostatek minerálů.

MEDICÍNSKÉ PŘEDNOSTI RÝŽE 

Rýže se velmi dlouho používá k léčení zažívacích obtíží - od poruch trávení až po divertikulitidu. Pomáhá také upravovat mírné průjmy i zácpu. A navíc nyní výzkum doporučuje jíst rýžové otruby, které jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou: je to vhodný prostředek ke snižování rizika rakoviny tlustého střeva.

OBLÍBENÉ DRUHY RÝŽE

Rýže se klasifikuje podle velikosti. Jsou druhy se zrny krátkými a dlouhými, rýže natural a rýže předvařená. Mezi nejpopulárnější druhy rýže patří rýže dlouhozrnná. Má jemnou chuť a je vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť a po minimálním vymílání jí zůstává určitá vrstva otrub. Obsahuje proto víc vitaminů, minerálů a vlákniny než rýže bílá, a je proto hodnotnější.
 
Arborio Kulatozmná rýže, která hojně vstřebává vodu a vytváří po uvaření krémovitou hmotu. Užívá se k přípravě italského rizota.
Basmati Dlouhozrnná aromatická rýže, užívaná v typických indických jídlech. Říká se jí také "princezna mezi rýžemi".
Jasmínová Voňavá rýže podobná rýži basmati, ale s lepivější strukturou. Hojně používaná v čínské kuchyni.
Lepkavá rýže Je populární na Dálném východě, má trochu nasládlou chuť.
Planá rýže Není to ve skutečnosti pravá rýže, ale semena severoamerické vodní trávy. Zrna jsou dlouhá, štíhlá a tmavá. Jsou bohatá na komplex vitaminů B (s výjimkou vitaminu Bl2). Planá rýže se často užívá do salátů ve směsi s rýží basmati.
Pudinková Rýže s krátkými zrny, která - jak už název napovídá - je velmi vhodná k výrobě kaše, nákypů a pudinků. Zrna jsou škrobovitá a po uvaření mají tendenci vytvářet hrudky.

Rýže - věděli jste to?

Vlastí rýže je pravděpodobně z Jižní Asie - je známé, že byla pěstována v Indii a Číně před více než 6500 lety. V Evropě se objevila až kolem roku 1000 n. l. Do Čech se dostala v 16. století ze Španělska.
V chladném středoevropském podnebí nelze rýži pěstovat a dováží se do České republiky ze subtropických oblastí celého světa. Podle světového žebříčku se 90 procent veškeré rýže pěstuje i spotřebuje v Asii.
V některých orientálních kulturách je rýže symbolem plodnosti. V tom je asi také původ široce rozšířeného zvyku házet rýži na novomanžele.

zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr

Další články z rubriky
Bílé skvrny na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

17.1.2020 / Rubrika: Zdravá výživa
Bílé skvrny na nehtové ploténce způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.
Zápach z úst - jeho příčiny

Zápach z úst - jeho příčiny

10.12.2019 / Rubrika: Zdravá výživa
Když se potkáte s člověkem, kterému příliš nevoní z úst, většinou ho sami v hlavě obviníme ze špatné hygieny. To samozřejmě může být jeden z aspektů, ale problémů, které zápach způsobují, je mnohem více. Příště, než tedy vynesete soud, uvědomte si, že problémy mohou být úplně jiného ražení.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
1.5.19:50
6 reakcí

Zdravá svačina pro děti

Ahoj všem, chci se zeptat, zda nemáte zkušenosti s objednávkou ryb přes zdravepapani.cz?

Erika
13.4.18:01
2 reakcí

Koření pro děti

Dětem vařím v podstatě pořád, hledala jsem koření co by pro ně bylo dobré. Dostala jsem tip na koření od Davídka.

Dita
18.3.21:12
77 reakcí

Probiotika

Můžeš kouknout na jejich stránky - Naturevia tam si to můžeš všechno přečíst, ale užívá se jenom 1x denně jedna tableta ;)

Lucasice
28.1.15:53
30 reakcí

Zdravé hubnutí

Koupil jsem si ho od fitham a jsem spokojenej

Adam
21.12.16:28
11 reakcí

Jídlo bez cukru

Mně se povedlo zhubnout tady na té dietě 25 kilo, takže ten kdo tvrdí že to nejde nebo se tím člověk likviduje, tak by si o tom měl prvně něco... (zkráceno)

Terka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.