Další účinné látky plodu i jeho odvaru omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře způsobující průjmy.
Ředivé účinky borůvky - vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující v sobě a tím i ve výkalu vodu. Toho přednostně ocení zvláště majitelé hemeroidů, rakovin konečníku a střev, píštělů, Crohnovy choroby a jiných zúžení střev například po operacích nebo při všelijakých polypech. Když připočteme regeneraci sliznic barvivy a celkový příznivý efekt borůvky čerstvé nebo sušené, nebo jen odvaru, tak to nemá chybu a proto borůvku využijeme i v dalších indikacích. Například pro regeneraci sliznic s mírným protizánětlivým efektem při zánětech v ústní dutině, angínách, paradentózách, povlacích na jazyku apod.
Když nás pálí žáha, tak bývá žaludeční kyselinou poleptán i jícen, což borůvka tiší.
Sušená borůvka - v podobě odvarů, nálevů a nebo nejlépe jen tak rozžvýkaná a pozřená, účinně tlumí odedávna průjmy, ale, a to je důležité, stolici netuhne.
Borůvka je bohatým zdrojem vitaminu C. To znamená, že má příznivý vliv na náš imunitní systém a má prevenční účinky proti řadě nemocí od klasického nachlazení po vážnější nemoci.
Spolu s vitaminem C obsahuje vysoký obsah dalších látek (jako například železo, antioxidanty a další). Borůvky a produkty z nich lze tedy využívat jako podporu prevence i jako součást léčby a rekonvalescence proti nejen sezónním onemocněním (chřipka, nachlazení, rýma apod.).
Možná jste již slyšeli, že borůvka podporuje dobrý zrak. Ano, je to tak a není to jen pověra. Oční lékař vám jistě potvrdí, že borůvka kvalitu zraku podporuje a slouží i jako prevence při potížích se zrakem.
Nakonec je zde pozitivní účinek na trávicí a močové ústrojí, kde pracuje zejména výše zmiňovaný prevenční a protiinfekční efekt této rostliny. Například dokonce listy z borůvky mají dobrý vliv nejen na snížení hladiny cholesterolu v krvi ale i na střevní potíže. Z listů si můžete připravit vývar nebo čaj.
Kromě výše zmiňovaného čaje z borůvkového listí (doporučujeme nechat dlouhou dobu louhovat, nevadí ani pár hodin) je tu mnoho možností. Fakt, že borůvka je komplexně prospěšná zdraví, znamená, že prakticky jakékoli zpracování samotné borůvky je dobré. Můžete borůvky sušit, můžete z čerstvých borůvek připravit kompot, který je vhodný na střevní potíže, šťávu na posílení imunity a mnoho dalších variací.
Nakonec samozřejmě znáte rozmanité využití borůvky v receptech ne přímo léčivých. Tak nezapomeňte, jakmile přijde čas, vyražte do lesa na borůvky, dobrou chuť!
Datle zalijte vařící vodou a nechte 15 minut odstát. Do mixéru přesuňte mandle a promixujte je nadrobno. Přidejte slité datle a rozmixujte v pastu. Pastu natlačte do dortové formy vyložené pečicím papírem a odložte do mrazáku.
Kešu, namočené přes noc ve vodě, slijte a dejte do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, kokosový olej, kokosové mléko, med a borůvky a mixujte 5 minut, dokud nebude ze všeho hladký krém. Pokud máte Psyllium, namočte ho na 2 minuty do pěti lžic vody a počkejte, dokud se z něj nestane gel. Dvě lžičky pak přidejte do směsi a promixujte dohladka. Celý krém nalijte na základ a dejte do mrazáku aspoň na 4 hodiny.
Přesuňte dvě hodiny před podáváním do lednice, a před servírováním ho nechte odpočívat venku tak deset minut.
Suroviny
Postup
Borůvky, mléko, jogurt i med mixujeme, dokud nám nevznikne krásně hladká a jemná tekutina. Pokud chceme, aby bylo smoothie při podávání studené a osvěžující, necháme borůvky zamrazit v mrazničce a jogurt s mlékem vychladit v lednici.
Tak určitě bych se dívala na složení, orientovala jsem se hlavně podle něho. Koupila jsem si pár vzorků od různých značek a nakonec jsem vybrala UM s... (zkráceno)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahojky, zakládám tuto diskuzi pro inspiraci na svačiny do školy, mám doma 2 školáky a nevím co jim pořád dávat za svačiny. Děkuji :-)
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.
Holky, taky dávám dcerce na svačinku Bobíka- nejvíc jí chutná pistáciová a vanilková příchuť. Bobík zasytí a má dobré složení.