Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Bio > zaloa_gn

zaloa_gn

29.11.2006 / Rubrika: Bio

 

Ve Velkovévodství lucemburském se v termínu 17 - 22. listopadu sešla světová kulinářská elita 38 států z pěti kontinentů, aby v meziolympijském období změřila síly v různorodých gastronomických disciplínách, předvedla o kolik se nadmořská výška kuchařského umění a jemu přidružených oborů posunula výkonnostně nahoru a zároveň nabídla své umění labužnickým hostům ve večerní "Restauraci národů".
Lucemburský kulinářský světový pohár, mající významový status mistrovství světa, náleží mezi pět světových vrcholových profesních kolbišť, kterým vévodí olympijský Erfurt s následnou Basilejí, Singapurem, Scotshodt a Chicagem.
Světový pohár má své rozvrstvení v  seniorských a juniorských  soutěžích národních týmů, regionálních družstev, vojenských kuchyních a v jednotlivcích, kteří soutěží v ryzí kuchařině, cukrářství a po česku řečeno, ve zvláštním výrobku.
Tuto týmovou rozvrstvenost obsadily v plném rozsahu pouze tři státy a to Německo, Luxembourg a Švýcarsko.
V jedné disciplíně soutěžily Wels, Finsko, Island, Kuwajt, Malta, Norsko, Rumunsko, Jižní Afrika a Singapur.
CULINARY WORD CUP LUXEMBOURG 2006 se v letošním roce vyznačoval již osmým jubileem svého vzniku a byl pořádán v rámci 10. výročí gastronomického veletrhu EXPOGAST.
8. ročníku Kulinářského světového poháru se zúčastnilo 25 národních týmů, 10 vojenských kuchařských družstev, 10 juniorských  a 52 reginálních týmů. Těchto 97 soutěžních celků bylo doplněno o nepřebernou řadu jednotlivců.
Tradičním pořadatelem Culinery  Word Cupu, součásti veletrhu Expogast,10. Mezinárodního gastronomického odborného veletrhu byla domácí organizace "Vatel Club Luxembourg" na čele s prezidentem Armandem Steinmetzem.

Složení mezinárodní jury pod vedením Alessandro Haaba

 bylo pro lucemburský pohár určeno novými přísnějšími pravidly personálních kritérií, které se promítly i do hodnotících úkonů, kde zejména v kuchařských disciplínách předčily i obávanou Basilej, známou svou nekompromisní rigorozitou k pozvané desítce nejlepších týmů světa.
Česká republika byla zastoupena juniorským národním týmem, regionálními družstvy a jednotlivci. Naše domácí barvy reprezentoval též i hodnotící komisař Milan Sahánek.

Celkové umístění národních týmů seniorů

1. - Norsko
2. - Švédsko
3. - Singapur

Celkové umístění národních týmů juniorů

1. - Švýcarsko
2. - Německo
3. - Itálie

Celkové umístění individualistů

1. - József Miele - Maďarsko
2. - Lazslo Sabo ktguchař - Maďarsko
3. - Sandor Szücs - Maďarsko

cukráři

1. - Crosara Voltolina - Itálie
2. - Matthew Owens - Velká Británie
3. - Gábor Birkas - Maďarsko

Celkové umístění regionálních týmů

1. - Regional Junior Team Danemark
2. - Culinary Team Puglia - Itálie
3. - Die Köche Niedersachsen - Německo

Celkové umístění vojenských týmů

1. - Švýcarsko
2. - Velká Británie
3. - Německo

Norský celek se ve Velkovévodství lucemburském stal kulinářským králem pro rok 2006. Jeho usazení se na vladařský gastrotrůn je do značné míry překvapením, neboť se jednalo o nově složený tým, který měl právě v Lucemburku svoji prvou velkou zahraniční soutěžní premiéru, jíž  předcházely pouze dvě menší přípravné akce ve skandinávské oblasti a  pokaždé s vítěznou koncovkou. Norská jídla se nevyznačující sama o sobě výraznou atraktivitou typu italské či asijských kuchyní. Národní pokrm sestává, dle sdělení kapitána, pouze ze směsi jehněčího masa a zelí, kdy se z našeho pohledu zeleninová příloha  vrší v několika vrstvách s prokládáním skopového masa s přidáním soli pepře a bylin. V průběhu 3 hodin se zelno-masná směs zalévá vodou. Vezmeme-li v potaz norský demografický handicap  s počtem obyvatel cca 4,5 milionů a geografickou polohu, kdy stát svým horním výběžkem přesahuje hranici severního polárního kruhu, nezbývá nic jiného než před houževnatými evropskými seveřany smeknout. Na druhé straně je potřeba započítat hospodářskou výkonnost této konstituční monarchie profitující z těžby ropy a zemního plynu, a mající tak odraz i v možnosti (a vůli) státní podpory svého reprezentačního kuchařského týmu. Norsko je jediným v Lucemburku zúčastněným celkem - kromě vojenských týmů - kterému se dostává státní podpory, konkrétně od ministerstva zemědělství a rybářství.
Velkou zásluhu na pružné týmové koncepci, a jak se v Lucemburku ukázalo i na    vítězném primátu, má kapitán, který dostal od norského kulinářského svazu, který je centrálním orgánem koordinujícím kuchařskou činnost, volnou ruku v tvůrčí, personální i tréninkové sféře. Ten rozpustil původní celek, z něhož ponechal v aktivním výkonu pouze jednoho člena jehož týmová příslušnost má platnost dobu devíti roků. Tým v přípravě na Lucemburk trénoval po dobu jednoho roku každý druhý víkend s intenzivní přípravou krátce před pohárem každou sobotu, neděli a pondělí.
Nový kapitán se neohlížel na bývalé úspěchy, ale výhradně na momentální výkonnost jednotlivých členů, a též i na jejich schopnost vytvořit kompaktní kolektivní těleso, které bude svým naturelem, disciplínou a kulinářským nadstandardem schopno vytvářet medailové hodnoty. V lucemburském praktickém případě se nakonec jednalo o hodnoty zlatých barev v teplé a studené kuchyni s pečetí celkového prvenství v kategorii národních týmů v CULINARY WORD CUP LUXEMBOURG 2006.


 

Teplá kuchyně

1/1 - 145,146, 147

 

Lehká uzená treska z norských vod s krabem královským, kopr, krabí fondán, nakládaná zelenina, krém z avokáda a krabí emulze

Kombinace jehněčího masa, másla a sezónní zeleniny, tuřínu, brambor, hřibů královských, parmasánu a sametového sherry

Karamelový a čokoládový dezert s citronem a pošírovanou hruškou a arašídovou pěnou, hruškový šerbet a nugátovo-mléčná čokoláda

 

 

1. místo junioři - Švýcarsko

  

 

1.místo - Regionalní týmy - Regional Junior Team  Danemark

1. místo - Vojenské týmy - Militaire Teams Suisse

- Pokračování zítra - 

  
Další články z rubriky
Levandulové opojení

Levandulové opojení

07.07.2019 / Rubrika: Bio
Sirup je krásně voňavý a nejlépe chutná s perlivou vodou a plátkem pomeranče. Vůně i chuť je opravdu lahodná a čistě přírodní.
WARTH - Sooo gut Schmeckt Bucklige Welt !!! /4.

WARTH - Sooo gut Schmeckt Bucklige Welt !!! /4.

07.05.2007 / Rubrika: Bio
Rakouská přehlídka kuchařského umění v Dolnorakouském Pittentalu/Hochwechselu pořádaná Odbornou zemědělskou školou ve Warthu, došla čtvrtým dnem ke svému závěru. Způsob její organizace a vážnost prezentace
Další články z rubriky Bio...
Aktuálně v diskusích
27.4.14:39
9 reakcí

Doplnky stravy cvičení

Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)

jiťa
3.4.21:09
9 reakcí

Umělé mléko

Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)

Dita
3.4.14:53
3 reakcí

svačiny do školy

Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)

Jana
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.