• potravin bohatých na vitamin C, například citrusových plodů a jahod
• jater a ryb kvůli vitaminu B12
• jater, zelené listové zeleniny a ovoce kvůli folátu
• přísun nasycených tuků v tučných jídlech a plno tučných mléčných výrobcích
• cukr
• kávu a čaj
• alkoholu
• silně kořeněným jídlům
Jídelníček s nízkým obsahem tuků, alkoholu a cukrů je klíčový pro dlouhodobé zdraví jater. Játra se nacházejí v pravé horní části břišní dutiny a jsou chráněna žebry. Představují největší orgán těla a provádějí víc než 500 různých činností. Nejméně 22 činností jater je pro život zcela nezbytných. Játra jsou hlavním detoxikačním střediskem těla: neutralizují a vylučují z těla jedy, léčiva, nikotin, alkohol a další látky obsažené v krvi.
K dalším činnostem jater se řadí ukládání glukózy ve formě glykogenu a udržování hladiny cukru v krvi, tvorba důležitých bílkovin a přeměna nadbytečných aminokyselin (vedlejší produkty trávení bílkovin) na močovinu, jež se posléze vylučuje ledvinami. Játra také tvoří žluč, která se ukládá ve žlučníku a pak prochází do dvanáctníku, kde se účastní odbourávání tuků na malé lépe stravitelné částice.
Všechny činnosti jater může ohrozit závažná jaterní choroba, nejčastěji infekční (například virová hepatitida), nebo vysoká hladina omamné látky, například alkoholu, v krvi. Chronický zánět jater vede k tomu, že se jaterní tkáň zjizvuje. Tato nemoc se nazývá CIRHÓZA jater. Další častou jaterní poruchou je neschopnost vylučovat žluč, jež bývá způsobena žlučovými kameny ve žlučníku.
Ačkoliv se tkáň jater sama pozoruhodně dobře hojí, účinky dlouhodobé nadměrné konzumace alkoholu mohou způsobit jejich selhání. K příznakům chronické jaterní choroby patří ŽLOUTENKA, horečka, ztráta ochlupení, nadmutí břišní dutiny a tvorba žlutých tukových váčků v horních očních víčkách.
Chcete-li zátěž jater snížit, dodržujte jídelníček s nízkým obsahem tuků, alkoholu a cukrů a omezte spotřebu kávy a čaje. Dále vám prospěje, vyhnete-li se silně kořeněným jídlům, neboť ta kladou na činnost jater zvýšené nároky.
V průběhu jaterní choroby se spotřebovávají tělesné zásoby vitaminu B12 a folátu. Výborným zdrojem obou vitaminů jsou zvířecí játra (nehodí se však v těhotenství). Vitamin B12 obsahují také rybí a mléčné výrobky. Folát najdete v čerstvém ovoci a zelené listové zelenině. K uzdravení jater přispívá vysoký příjem vitaminu C (obsaženého v ovoci, zvláště v citrusových plodech), jenž je velice účinným ANTIOXIDANTEM. Vitamin C podporuje detoxikační systém jater oslabený nemocí.
Vylučování odpadních látek z těla dále závisí na průtoku žluči. Zvýší se, budete-li pít šťávu z červené řepy, mrkve nebo citronu.
Lidé trpící jaterní chorobou by se měli vyhýbat alkoholu. Chcete-li se před poruchami činnosti jater chránit, držte se v bezpečných mezích: nepijte více než 14 (ženy) či 21 (muži) jednotek alkoholu týdně.
Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
Prosím a rozhodl o tom lékař,anebo o operaci mohu požádat? Děkuji
Ahoj Zuzanko. Jsem ráda, že píšeš a mezí mš, že mamce není aspoň trochu líp. My máme teď docela dobré období. Nová - třídenní chema. Sice cca dva -... (zkráceno)
Manžel onemocněl v prosinci loňského roku nejprve ochrnul na nohy pak ruce měl velké bolesti v zádech nemohl dýchat a měl velké bolesti v zádech... (zkráceno)
dostatek tekutin, pohybu, spánku. Já to tak měla ze sedavé práce, neseděla jsem rovně a měla jsem to od zad. Máš kvalitní židli?