Vysoký cholesterol v krvi zvyšuje riziko srdečního infarktu a pravděpodobně i mrtvice. Změna stravovacích návyků, vitaminy C a E a některé rostlinné látky pomáhají udržet příznivou hladinu cholesterolu a tím snížit uvedená rizika.
Cholesterol je látka podobná tuku, která je trvale obsažená v krvi. Organismus potřebuje určité množství cholesterolu k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí, ale vysoký cholesterol vede k ucpávání cév, které může být příčinou srdeční a mozkové příhody. Cholesterol se v krvi přenáší dvěma typy bílkovin: lipoproteiny s nízkou hustotou (LOL), které transportují tři čtvrtiny cholesterolu, a lipoproteiny s vysokou hustotou (HOL). Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně pak se měří "škodlivý" LOL cholesterol a "prospěšný" HOL cholesterol. Vysoké hodnoty LOL a celkového cholesterolu zvyšují riziko cévních příhod, stejně jako příliš nízká hodnota HOL (pod 0,9 milimolů na litr) Lékaři doporučují udržovat hladinu celkového cholesterolu nižší než 5,6 milimolů v jednom litru (ideálně kolem 5,2 milimolů) a hladinu HOL tak vysokou, jak je to možné.
• vysoký cholesterol nemá obvykle zvláštní příznaky, je však rizikovým faktorem pro jiná onemocnění s jasnými projevy, jako je například angina pectoris
• jsou-li hodnoty cholesterolu zvláště vysoké, muže se to projevovat tvorbou nažloutlých uzlíku pod kůží na loktech, kolen nebo v kůži pod očima
Vysoké hodnoty cholesterolu bývají spojovány se stravou obsahující velké množství živočišných tuků, jako je hovězí maso, máslo a výrobky z plnotučného mléka, kokosový olej, palmový olej a nasycené tuky používané v průmyslově zpracovaných potravinách. Od této teorie se dnes již upouští, protože cholesterol z potravy se vstřebává poměrně málo a hodnoty cholesterolu jsou ovlivňovány hlavně cholesterolem vytvářeným v těle. Tvorba tohoto cholesterolu však je jistě stimulována vysokým příjmem nasycených tuků. Nadměrná váha, kouření a nedostatek pohybu rovněž přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu a roli může hrát i dědičnost.
Hodnotu cholesterolu může pomoci kontrolovat několik přírodních doplňků. Začněte užívat zároveň vitaminy C, E a česnek; jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání a lze je užívat společně s klasickými léky. Vitamin E nesnižuje cholesterol přímo, ale zvyšuje hodnotu HOL cholesterolu a brání počátkům tvorby koronárních plátů. Vitamin C zvyšuje účinnost vitaminu E a předpokládá se, že kromě toho zvyšuje hladinu ochranného HOL cholesterolu.
Schopnosti česneku snižovat hladinu cholesterolu není zcela prokázaná, ale ve vyváženém množství je prospěšný. Chrom pomáhá snižovat škodlivý cholesterol u lidí, jejichž strava obsahuje příliš mnoho chemicky čištěných potravin, a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu. Stravu chudou na vlákninu můžeme obohatit semínky jitrocele blešníkového a ovesnými otrubami, které mají podobný účinek. Ke snížení vstřebávání cholesterolu z potravy
a z vylučované žluče můžete užívat beta-sitosterol. Také výtažek z artyčoku se může ukázat jako účinná alternativa léků - jak snížit cholesterol.
vitamin E
dávkování: 250 mg dvakrát denně
pozor: užíváte-li léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem
vitamin C
dávkování: 500 mg dvakrát denně
doporučení: objeví-li se průjem, snižte dávku
česnek
dávkování: 400 až 600 mg sušeného koncentrátu denně
doporučení: lepší jsou enterální tablety obsahující 4000 mcg alicinového potenciálu
chrom
dávkování: 200 mcg jednou denně
doporučení: užívejte snadno vstřebatelné formy, jako je GTF chrom nebo chrom pikolinát
beta-sitosterol
dávkování: 300 mg dvakrát denně
doporučení: pravděpodobně je nutné dlouhodobé užívání
artyčok
dávkování: 500 mg výtažku třikrát denně
doporučení: výtažek standardizovaný na obsah 15 procent cynarinu
jitrocel blešníkový
dávkování: jednu lžičku prášku rozpustit ve sklenici vody nebo šťávy a užívat dvakrát denně
doporučení: pijte denně osm sklenic vody
pozor: blešník může mít projímavý účinek
- Vynechte ze svého jídelníčku nasycené tuky. Maso nahraďte tučnými rybami a jezte stravu bohatou na vlákninu - celá zrna, zeleninu, ovoce a sóju (v podobě tofu a sójového mléka), užívejte olivový olej
- Pravidelně se pohybujte a cvičte.
Podle klinických studií může látka nazývaná tokotrienol, extrahovaná z rýžových otrub, snižovat hladinu cholesterolu. Používáte-li jako doplněk olej z rýžových otrub bohatý na tokotrienol, sníží se hodnoty vašeho celkového cholesterolu i LDL cholesterolu.
Podle jedné novější studie většina lidí s vysokými hodnotami cholesterolu může dosáhnout poklesu jeho hodnot o 10 procent, bude-li kombinovat nízkotučnou dietu s užíváním 5 g blešníkového semene dvakrát denně. Účinek je nápadnější u lidí s vyššími hodnotami cholesterolu.
VÍTE, ŽE Umělé tuky, které snižují LDL cholesterol, obsahují rostlinné steroly extrahované ze sójových bobů nebo z borové kůry, které snižují zpětné vstřebávání cholesterolu ze žluči vyloučené do střev.
Podle nedávné americké studie zvyšuje pití tří sklenek pomerančového džusu denně hodnotu prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Důvod tohoto účinku není známý.
Doma prováděné testy na hodnoty cholesterolu jsou sice vyhovující a výsledky získáte během několika minut; nejsou však vždy zcela spolehlivé a neměří hodnoty HDL cholesterolu. Proto je bezpečnější ověřit si údaje vyšetřením u lékaře.
Autor: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Prosím a rozhodl o tom lékař,anebo o operaci mohu požádat? Děkuji
Ahoj Zuzanko. Jsem ráda, že píšeš a mezí mš, že mamce není aspoň trochu líp. My máme teď docela dobré období. Nová - třídenní chema. Sice cca dva -... (zkráceno)
Manžel onemocněl v prosinci loňského roku nejprve ochrnul na nohy pak ruce měl velké bolesti v zádech nemohl dýchat a měl velké bolesti v zádech... (zkráceno)
dostatek tekutin, pohybu, spánku. Já to tak měla ze sedavé práce, neseděla jsem rovně a měla jsem to od zad. Máš kvalitní židli?