Zdravá výživa
![Zdravá výživa: Kysané zelí](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_p6v484n01h_standard.jpg)
Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů.
![Umělá sladidla? Neškodí, ale ani neprospívají](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_7y763z5045_standard.jpg)
S umělými sladidly by se to nemělo přehánět. Zbytečně zatěžují organismus chemickými látkami a některé z nich ani nejsou bez kalorií.
![Energetické a stimulující nápoje a speciální doplňky….ano či ne?](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_412y52oa98_standard.jpg)
V době vyspělé techniky a mimořádného pracovního i sociálního zatížení je stres slovo, které patří do základu slovní výbavy. Mnoho z nás stres nezvládá a řeší jej alkoholem nebo nelegálními návykovými látkami.
![Zdravá výživa: KIWI](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_f75c2lnbh1_standard.jpg)
Tento srstnatý vejčitý plod pochází z Číny a v angličtině se mu původně říkalo čínský angrešt. Kiwi se rozšířilo do celého světa teprVe na počátku tohoto století díky novozélandským zelinářům a nakonec bylo přejmenováno po nelétavém ptáku kiwi, který je národním symbolem Nového Zélandu.
![Zdravá výživa: Žádné extrémy, důležitá je vyváženost](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_18t5a3s69z_standard.jpg)
Určitě dlouhodobému hladovění, to může vést k poškození zdraví. Dále doporučení pít pouze vodu - a to déle než jeden den. Nebo pít jen slanou vodu, konzumovat jeden druh ovoce, případně pouze zeleninu déle než jeden den.
![Moderní výživa musí být reálná výživa](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_93s3mujw26_standard.jpg)
Racionální výživa? Pod tímto pojmem většina lidí chápe něco, co „se má“, ale co není moc dobré. Pro většinu mužů to například může být müsli s jogurtem, případně zeleninový salát nebo některé ovoce. Málokdo je natolik „ukázněný“, aby jedl pouze ovoce, zeleninu a nějaké ty cereálie. Většina z nás si občas (jiní spíše často) dopřeje všemožné kulinární radosti. Jenomže pravidlem je, že se z neškodného potěšení stane rutina.
![Jak zvládat oslavy aneb energetická hodnota chlebíčku](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_9ql5k9f912_standard.jpg)
Odpalovaný korpus 1,5 g (20 kJ), žervé 6 g (47 kJ), šunka 2 g (30 kJ), plátek ředkvičky (2 kJ), plátek salátu (1 kJ), celkem 100 kJOdpalovaný korpus - 4 dcl vody, 100 g rostlinného tuku a sůl dáme vařit. Do vařící vody dáme 220 g hrubé mouky a rychle rozmícháme, aby se neutvořily žmolky.
![Mrkev](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikonka_9ec29ej3m2_standard.jpg)
Na mrkvi je nejzdravější především vysoký obsah beta-karotenu, které mrkev obsahuje. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny. Navíc bylo dokázáno, že vysoký příjem beta-karotenu chrání před poškozeními, která způsobují VOLNÉ RADIKÁLY. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravý zrak a sliznice.
![Letošní září opět ve znamení biopotravin](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_b65xs0a9l7_standard.jpg)
Již druhým rokem se bude v září oslavovat Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, letos s důrazem na bohatství v rozmanitosti ekologických farem a jejich produktů. Projekt Září – měsíc biopotravin a ekologického zemědělství proběhne pod záštitou Ministerstva zemědělství. Cílem projektu je informovat co nejvíce lidí o principech a pravidlech ekologického zemědělství, povzbudit je, aby ochutnali biopotraviny
![Když čokoláda budí ze spaní a brokolice léčí](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikonka_5397b7f8k9_standard.jpg)
Vědci se zabývají různými tématy. Výsledky některých studií jsou překvapivé, některé až bizarní, jiné logické. V jejich hodnocení se mnohdy neshodnou ani lékaři. Nechali jsme několik takových studií okomentovat Štěpánem Svačinou, bývalým rektorem lékařské fakulty Univerzity Karlovy, a Milanem Kvapilem, přednostou interní kliniky pražské Fakultní nemocnice v Motole.