Zdravá výživa
![Půst - detoxikační technika](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_13ch8h6335_standard.jpg)
Půst je účinná a bezpečná metoda k detoxikaci organizmu.Nejlépe reagují na půst akutní onemocnění, jako jsou poruchy tračníku, alergie a respirační choroby. Půst však není prospěšný pouze v období zhoršeného zdravotního stavu...
![Detoxikace organismu](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_q1491b95j7_standard.jpg)
Pod pojmem "detoxikace" si různé skupiny odborníků představují něco jiného. Podstatou detoxikace je pozvolný, bezpečný a efektivní program. Jedině tak můžeme důkladně pročistit naše tělo od všech toxinů a nežádoucích látek.
![Rýže - Zdravá výživa](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_49o1qn0pgz_standard.jpg)
Zdravá výživa - Rýže se velmi dlouho používá k léčení zažívacích obtíží - od poruch trávení až po divertikulitidu. Pomáhá také upravovat mírné průjmy i zácpu. A navíc nyní výzkum doporučuje jíst rýžové otruby, které jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou: je to vhodný prostředek ke snižování rizika rakoviny tlustého střeva.
![Jsem tvoje stáří – tak nezvi mne dál](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_rj90c5y9k6_standard.jpg)
Stárnutí je fenomén, s nímž se mnozí z nás obtížně vyrovnávají. Tento fakt je motivem nekončícího hledání elixíru mládí stejně jako trvajícího výzkumu, který by měl odhalit příčiny stárnutí – samozřejmě proto, abychom mohli zvolit účinnou obranu.
![Zdravá výživa a Hovězí maso](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_oy3v64v642_standard.jpg)
Hovězí maso je navíc cenným zdrojem základních minerálních látek, mimo jiné jodu, manganu, zinku, selenu, chromu, fluoru a křemíku. Jejich množství se ale může dost zásadně lišit v závislosti na typu půdy, na které se zvíře páslo, nebo na složení uměle připravovaného krmiva.
![Chléb a pečivo – základní potraviny nebo zdroj (mnoha) problémů?](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_6l32c38fk1_standard.jpg)
Tento článek vás upozorní na jeden ze základních problémů současné reálné výživy, kterým je pravidelná (nadměrná) konzumace produktů na bázi obilovin, především chleba a pečiva (slaného i sladkého), těstovin a sladkostí na bázi mouky a jednoduchých sacharidů, většinou kombinovaných s tuky.
![MED - LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_2ic357609e_standard.jpg)
Med - Pohádky a legendy přisuzují medu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Med byl odjakživa opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Ve skutečnosti však pouze dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů.
![Zdravá výživa: Vlašské ořechy](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/ikona_2l0wax85t2_standard.jpg)
Ořešák královský (Juglans regia) se dožívá až stovky let. Dorůstá výšky asi 20 metrů. Plodem je nepravá peckovice s jádrem. Jádro, tzv. Vlašský ořech, je výtečná pochoutka s léčivými vlastnostmi.
![JEZTE RYBY – jsou zdravé?](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/petr_fort_ikona_mala_ks50z7f893_standard.jpg)
RNDr. Petr Fořt, CSc. Podle britských kolegů je jedním z nejvýraznějších rysů současné výživy významné snížení konzumace ryb. Co se týče ČR, nemám přesné informace o současné spotřebě, ale co si pamatuji z nedávno zveřejněných pramenů, můžeme v tohle ohledu Britům stále jen tiše závidět.
![ZELENÝ ČAJ - POKLAD NAD POKLADY](http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi_indexpics/caj_mala_4i83mg0z80_standard.jpg)
Zelený čaj má jemnou chuť a neobvyklou barvu zejména pro vyznavače černého čaje. Jeho chuť jim může připadat trpčí a slabě svíravá. Vyznačuje se však silnějším povzbuzujícím účinkem než čaj černý. Za to má, ale mnohem méně kofeinu a taninů.